Jimmy som han kallas, eller Gert-Åke Andersson enligt kyrkböckerna, lärde sig hässja som åttaåring genom sin farfar Gunnar Andersson i Jordeke. Även pappa Evert var en hejare på det här med hässjning.
Jimmy är en månskensbonde i Bromhult utanför Kisa. Han fyller 65 år i höst men jobbar fortfarande för att det är roligt. Han jobbar cirka två dagar med trädgårdsskötsel och snöröjning åt företaget Green Landscaping, som bland annat sköter Kindahus fastigheter. Jimmy anlitas även av flera skogsägare när det handlar om röjning och vindfällen. På gården som han arrenderar finns det dessutom ett rikt djurliv, får, kalvar, höns, ankor med mera.
Jimmy är en av de få i kommunen som använder den gamla metoden att torka höet med hässjning. Av 13 hektar som är vall brukar han hässja cirka fyra hektar på mossmarken. Det brukar bli ett 20-tal hässjor men i år blir det bara tolv, bland annat beroende på torka och frost på de låglänta åkrarna.
Utrustning för hässjningen är krakar som oftast är av gran och dessutom vassa i båda ändar. Ett tung hotspett behövs och så hässjlinorna som doftar gott av tjära. Jimmy brukar göra sju eller nio krakars hässjor. För att få stabilitet i hässjan, så sätter han krakarna i en inte exakt linje utan lite slingrande, ormliknande. Han har sedan krakar i mitten och i ändarna som extra stöd.
Linorna används sedan med fyra olika varv. Det är väldigt viktigt att linan läggs rätt runt kraken, så de inte glider ned när det blivande höet kommer på.
Vid slutet av hässjan låser han linan med en speciell knut så det går lätt att lösa upp den. Beroende på väder kan hässjan stå att torka mellan en och två veckor. Varje hässja ger runt 200 kilo torrt hö som fåren och kalvarna älskar att tugga i sig, även hästar mumsar gärna i sig av detta saftiga hö.
Hässjning användes mycket förr, då man tog in höet när vädret var bra. Vid regn så rann dessutom vattnet av höet där det hängde och det var torrt och fint inuti hässjan. Ett litet spännande moment när man tar in fodret är att det kan det finnas både möss och krälande ormar längst ned i hässjan avslutar Jimmy.
Text/Foto: Per Svensson
Lämna ett svar