Utomhusundervisning på schemat

Skolgården är fylld av barn i olika åldrar, där några körde ”dunken”, några gungade och ett stort gäng stod och pratade när vi var och hälsade på.
Den stora skolgården är delvis asfalterad och delvis fylld med grönytor där lekredskap, gröna buskar och träd ramar in skolbyggnaderna. Regnet hängde i luften och en och annan regndroppe föll, men det verkade inte barnen bry sig så mycket om, de hade roligt i alla fall.
Caroline Anspach, nytillträdd rektor på F-6-skolan och fritidsverksamheten
i Horn mötte upp oss på skolgården och med sig hade hon sin son Douglas som precis fyllt ett år. Vi gick in och satte oss i Carolines nya arbetsrum som ligger precis innanför
den stora entrén till skolbyggnaden.
– Jag brukar ha dörren öppen på morgonen så jag kan säga hej och god morgon till barnen. Det är viktigt för mig att vi har lika god kontakt nu som rektor då jag var klasslärare och ämneslärare i svenska och SO-ämnen. Du tillträdde din tjänst lagom inför skolstarten. Just nu delar din man och du på föräldarledigheten.
– Nu arbetar jag 60 procent men kommer att gå upp till heltid efter nyår. Tycker att det är ett bra sätt att komma in i min nya roll.
Ny tjänst på samma arbetsplats, hur är det då att vara ansvarig för en verksamhet där du tidigare var medarbetare.
– Jag är övertygad om att detta kommer att bli bra och det av många anledningar. Jag har under en längre tid varit tydlig med att jag har varit intresserad av ledarskap och utveckling. När tjänsten återigen blev utlyst så var det flera av medarbetarna som sa
att de ville att jag skulle söka tjänsten. Jag har sedan tidigare även gått en ledarskapsutbildning genom kommunen, så på något sätt så föll det sig naturligt att jag skulle söka tjänsten. Blev givetvis mycket glad och tacksam över att jag nu fått denna möjlighet.
VÄL FUNGERANDE VERKSAMHET
Caroline beskriver skolverksamhetensom en väl fungerande verksamhet
där pedagoger och barn tillsammans med föräldrar gör allt för att det ska blir så bra som möjligt för varje elev under sin skolgång.
– Alla har inte samma förutsättningar och det är något som vi hela tiden behöver
arbeta med. Ett sätt att möta barnens olika behov och för att ta till sig kunskap och utvecklas så har vi tagit god hjälp av vår fantastisk fina natur som vi har i Kinda.
BERÄTTA MER!
– Vi har under flera år arbetat med outdoor education det vill säga utomhuspedagogik. Det faller sig naturligt att vara utomhus när det gäller ämnen som är naturorienterade. Men det går utmärkt att använda sig av även i svenska, matte och andra
ämnen utomhus. Att varje dag sitta inne i ett klassrum och lära sig teoretiska
ämnen kan vara svårt för vissa elever. Att då använda sig av ett äkta uterum som naturen är. Vår oas där vi har grillplats, vindskydd och lite annat, en fantastiskt bra plats att ta till sig kunskap på. Våra pedagoger har för att bli ännu bättre på utomhuspedagogik
åkt i väg på kurser, nu senast en vecka till Prag. Vi har även haft pedagoger från andra länder och skolområden som varit hos oss för att se hur vi arbetar. Kunskapsutbyte är
viktigt för oss även om vi är bra på mycket av det vi gör så kan man alltid bli bättre.
FRAMTIDEN
Vad ser du för framtida utmaningar när det gäller skolan i Horn?
– Ser jag till närtid så ser allt bra ut, vi har ett elevantal som ligger och pendlar runt 75 barn och ett 15-tal pedagoger som ansvarar för fritids- och skolverksamheten. Men för oss precis som för andra skolor, så är det en brist på utbildade pedagoger och en
utmaning att lyckas rekrytera personal vid pensionsavgångar. När det gäller elevunderlaget så har det över tid alltid pendlat och jag hoppas innerligt att det finns en framtid för skolor på mindre orter likt Horn.

Caroline bor tillsamman med sin sambo Daniel och sönerna Douglas och Eddie i Kisa. På fritiden blir det mycket tid med familjen men även med den fyrbenta vännen, hästen Aragorn.
– Den går tillsammans med andra hästar på en liten gård där min mamma bor.
Caroline har tidigare tävlat inom hopp, dressyr och fälttävlan,mest dressyr, ett intresse som fått stå tillbaka senare åren då barn och arbete varit fokus.
– Det är ju så livet är, variationer och det är väl det som är tjusningen
avslutar Caroline.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *