Valla – en del av

I den lilla byn Valla har mjölnaren haft sin kvarn och här har funnits två matbutiker. Den sista slog igen så sent som 2006. Närmare 20-talet hushåll har funnits i byn. Här kunde historien ha slutat. Att alla flyttat från byn och Valla skulle vara en öde by.  Så är det inte. Tvärtom!

Det sprudlar av liv i och runt trakten Valla. Idag finns ett 10-tal hushåll i Valla, flera är lantbrukare. Tillverkning av ostkaka och kalvdans sker i nybyggda lokaler. En liten gårdsbutik och dessutom ett ostkakekafé med inredningsbutik finns här.
Åkrarna runt Valla ligger nu i vintervila fram till tidig vår då lantbrukaren Magnus Fredriksson och hans bror Gunnar Fredriksson åter sätter plogen i åkern och drar i gång vårbruket.
Just i dag hänger regnet i luften och solen gömmer sig bakom ett tjockt täcke av moln.
Vi åker upp till Valla Södergård där Britt-Marie och Magnus möter upp oss för en intervju. Det är här som duon driver Fresons bageri och trädgård tillsammans med anställda och samarbetspartners.
På Valla Mellangård driver Magnus och hans bror Gunnar konventionell mjölkproduktion och levererar mjölk varannan dag till Arla. Dessa två verksamheter möts halvvägs var då gårdens produktion av ostkakor tillverkas av mjölk från gården.
– Kalvdans producerar vi av råmjölk från vår egen gård och ytterligare 15 gårdar i trakten berättar Magnus.

Råmjölk
En kalv dricker cirka 8 liter råmjölk per dag medan kon producerar upp emot 30 liter.
Denna råmjölk som man inte får leverera till mejeriet, tar man i stället hand om och tillverkar en klassisk maträtt av, nämligen kalvdans.
– Råmjölken, är den mjölk som kon producerar de första 3-4 dygnen efter kalvning, den innehåller extra mycket protein, mineraler och andra näringsämnen. Det gör att om man äter kalvdans får även vi i oss extra mycket nyttigheter. Nytta med nöje med andra ord, säger Britt-Marie.

Ostkakebakning
När vi på Innehåll är på besök sammanfaller detta med att Janne Persson, känd som före detta livsmedelshandlare i Åtvidaberg, Kisa och Rimforsa är i full färd med att baka ostkakor.
Första gången han började baka ostkakor var år 2000, då via Rimfood. Det året fyllde han 50 och kände att han ville prova något annat än endast livsmedelsbranschen. Han och hans fru Katarina tog över en befintlig verksamhet som sålde ostkakor och fortsatte efter övertagande att baka dessa delikatesser.
–  Denna verksamhet driver i dag Fresons där Janne en till två dagar i veckan, via sin F-skattsedel, bakar kalvdans och ostkakor.
Just denna variant av miniostkaka som bakas idag är en specialbeställning så här innan jul berättar Janne.
– Normalt tillverkar vi 400 grams respektive 1,5 kilos ostkakor. Det är roligt att hålla på med livsmedel och inte minst med rå-varor som kommer 100 meter från ysteriet.

Väldoft
En helt sagolik väldoft sprider sig i lokalen efter att ostkakorna varit inne i ugnen en stund. Den nötiga och varma doften sätter igång minnen från när jag var liten och min farmor bakade ostkaka. Jag (red) minns hur jag fick mala mandel, hur jag vispade ägg, grädde och mjöl för hand och hur hon med van hand blandade samman den nyystade massan. Som jag sedan väntade på att den skulle gräddas klart i ugnen.
Britt-Marie berättar att man har god hjälp av Katarina i försäljning av dessa delikatesser. Katarina och Britt-Marie besöker allt från julmarknader till butiker för att marknadsföra företagets produkter.

DSC_0440

Mjölkfabriken
Vi går ut i ladugården och hälsar på hos mjölkmaskinerna, det vill säga korna. Ett 75-tal fina svartvita och helbruna kor hälsar oss välkomna. Korna är nymjölkade och har precis ätit mellanmål, hö och lite foder, och tar nu igen sig fram till kvällsmålet och kvällsmjölkningen.
Magnus går in till en av korna och några kalvar tillsammans med Charlotte Hult-man, en mycket engagerad djurskötare som utför arbeten med allt från att utfodra och mjölka till sedvanliga sysslor som hör till ett lantbruk.

Charlotte om att arbeta på en gård
–  Trivs hur bra som helst och att få jobba med djur på det sätt jag gör är bara så bra. Jag hoppas fler unga väljer att utbilda sig inom lantbruk. Att få jobba nära djur, att vara med om allt från kalvning till att fodra djuren och ta hand om mjölkningen är nog det bästa jobb man kan ha. Jag möter ofta andra i min ålder som blir förvånade över mitt yrkesval. De tycker att det är lite udda arbete men samtidigt att det är lite häftigt.

Hur är det då att driva lantbruk
– Ja vi trivs bra med det, vet egentligen inget annat. Har ju gjort detta sedan jag gick ut skolan berättar Magnus.
Det är så det är och Magnus har fått utmärkelse för att ha levererat prickfri mjölk under 23 år. Med prickfritt menas att man levererar mjölk utan anmärkning till mejeriet. Mjölk med hög och bra kvalitet helt enkelt, fast det är egentligen inte enkelt. Har man inte ett så kallat djuröga, att kunna se och känna av när ett djur inte mår bra då blir det ingen bra mjölk.
– Ja visst är det så att man måste veta vad man gör för att det ska bli bra, men så är det ju med allt. Att vara lantbrukare innebär att man är företagare dygnet runt. För att djuren ska må bra så kräver de hög tillsyn och god skötsel. Vi som familjeföretag har god hjälp av Charlotte som verkligen kan sitt jobb.
Det har väl knappast undgått någon av Innehålls läsare att det varit, och fortfarande är, tufft för mjölkbönder runt om i landet. I dag finns det endast cirka 4 000 mjölkbönder i Sverige varav 1% av dessa finns i Östergötland.
– Att det är tufft ekonomiskt det är ju fakta, men det gäller att jobba på och se konstruktivt på situationen. För egen del så har vi bestämt oss för att det måste gå. Lägger lantbruken ner, ja då växer åkrar igen och av det öppna landskapet finns bara minnen kvar.
Här i Valla ser det ljust ut och vi tror på framtiden. Vi kan rekommendera andra att driva mjölkgård. Det som vi ser som ett bra komplement är det småskaliga som det vi gör här, ostkakor och kalvdans för ta ett par exempel.

Om 10 år
– Då hoppas vi att produktionen ökat och att det till och med bor fler här i Valla än det gör i dag säger duon.

När vi lämnar Valla, så tittar vi till i backspegeln. Molntäcket börjar spricka upp och några fåglar flyger över åkrarna.  Vi lämnar en av många platser i kommunen där goda företagsidéer gått från idé till verklighet.

Vi på Innehåll fick även smaka på Östergötland, Fresons bjöd på kaffe och ostkaka, tackar för detta och önskar er all lycka till!
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: