Barbro Bragée sätter sig på cykeln

Från stora vägen 23/34 om man kommer söder ifrån, så kan man ta tvärsövervägen till Barbro. Då får man ta grusvägen en liten bit, lite asfaltsväg en bit och sist en grusväg så är man framme. Korpklevs är ett naturskönt område med tät granskog in på knutarna som avgränsas med hjälp av odlingslandskapet som hålls öppet runt gården.

Uppfarten till gården är välkomnande och när vi stannat bilen och öppnat bildörren så hälsas vi välkomna av vårfåglarnas kvittrande.
Vi har stämt möte med Barbro Ålström Bragée, Kindabygdens matguru och Östergötlands matambassadör. Hon har genom hela sitt yrkesverksamma liv och fram till i dag, då vi på Innehåll träffar henne, varit en eldsjäl inom svensk matkultur.
Men detta intresse stannar inte i dag. Hon jobbar på precis som om hon arbetade heltid med frågor som rör livsmedel i Kinda­bygden och hela Sverige för den delen.
– Ja nu håller vi på att undersöka möjligheterna till att dra i gång ett nytt projekt som kommer att vara under flera år. Med vi så menar jag och flera andra aktörer som vill få fart på Kindabygden som ett föredöme inom området Grön Sektor.

Berätta mer om er idé
– Det är så här förstår du. Jag och Roland Frithiofsson har varit och träffat några tjänstemän på Länsstyrelsen, bland annat biträdande lantbruksdirektör, för att presentera en idé runt detta begrepp.
Gr­undtanken i idén handlar om sju nyckelord, Kindamiljö, arbetstillfällen, hälsa, matkultur, växthuseffekt, trygghet och export.
Vi ser ett stort, tydligt och klart samband mellan dessa nyckelord. För att dessa nyckelord inte ska försvinna i akademiska ordlistan så behöver vi få de gröna företagare som finns att vara kvar och att få fler att satsa på grön sektor. Det går ju ledsamt nog att läsa i nästan vilken tidning som helst att företagare inom den gröna näringen lägger ner, de så kallade råproducenterna. I den takt som vi nu är uppe i så kommer det öppna odlingslandskapet du precis körde igenom endast finnas kvar på gamla fotografier.
Nej nu är det kraftsamling som gäller för att vända denna trend. Min far Runar han var en av de som tog cykeln runt byn för att få igång kooperationen, det vill säga mejeriföreningar och skogsägareföreningar på 40-talet. Nu är det hög tid att sätta sig på cykeln igen för att få i gång detta projekt.

Hur ska idén finansieras?
– Vi hoppas kunna söka pengar för att utveckla gröna sektorn då detta är framtiden för glesbygden som vi faktiskt befinner oss i. Det är här jobben kan skapas. Vi vill få fler råproducenter, det vill säga köttproducenter, spannmålsodling, grönsaksodlingar i trakten. Samtidigt också se till att förädlingen sker i trakten, ja då skapas arbetstillfällen. Vi kan inte hålla på med att frakta potatis och morötter för att de ska tvättas och paketeras för att sedan kanske återvända och landa i någon av våra matbutiker. Allt detta ska kunna ske i trakten. Råvaror, förädling och försäljning hänger ihop som vi ser det. Dessutom får vi positiva effekter på köpet, att konsumenten vet varifrån råvarorna kommer och att man kan handla svenskt. Det
kanske allra viktigaste är tryggheten. Vi ser till att vi blir självförsörjande på basmatvaror och ges även en chans till att exportera svensk om så behövs.

Vad är det som gör att ni tror så mycket på denna projektidé?
– Vi bor i ett helt fantastiskt land, med öppna landskap och betande djur. En grön näring som i allra högsta grad lever i symbios med en starkt växande näring, turistnäringen. Allt fler vill uppleva naturen på nära håll. Gå i vackert gallrad skog, ströva runt i naturmarker som hålls öppna av betande djur, eller grilla en korv intill en insjö. Finns det då ingen som kan hålla landskapet öppet, inga arbetstillfällen på landsbygden, ja då finns det heller ingen turistnäring.  En del kanske tycker att jag sticker ut hakan för mycket, men det måste man för att få igång samtalet och dialogen. Det är viktigt att flera organisationer ökar sin samverkan som på något sätt är kopplat till landsbygden.

Informationsträff
– Vi kommer att hålla en informationsträff, ett frukostmöte på Rimforsa Strand den 30 mars där vi hälsar företagare varmt välkomna för att ta upp detta rykande heta ämne.
Att dra igång ett projekt för att tillskapa en återväxt och framtidstro runt allt det jag nu pratat om kräver insats från många personer. Allt från råproducenter till konsumenter.
Så du som är intresserad och vill vara med att dra igång ett projekt inom grön näring kom till Rimforsa Strand den 30:e. Tänk bara på att föranmäla dig till Rimforsa Strand.

På frågan till dig om hur Kindatrakten ser ut om 10 år är svaret;
– Enbuskarna kommer snabbt och ser till att öppna landskapet växer igen, jag är övertygad om att så inte är fallet i Kinda, här ligger vi i framkant. Här har man insett vikten av närproducerad mat och arbete. Odlingslandskapet i Sverige är som gjort för att producera livsmedel.

När vi på Innehåll var på besök fick vi smaka på en grön drink bestående av ingefära, banan, lime, broccoli, äppelmust och honung, det smakade mumma det. Ett bra sätt att smaka på Kinda då äppelmusten och broccolin kommer från Kinda.
Vi fick även förmånen att bli bjudna på hetvägg. Det vill säga semla med varm mjölk. Vi kan lova att den grovhackade mandeln, grädden och vetebullen gifte sig bra med den varma mjölken och äkta kanel.
Tack Barbro för att du tog dig tid att träffa oss nu hoppas vi på ett välbesökt möte i Rimforsa.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: