Livslång kärlek

Där står den och glänser i kapp med solen denna strålande sommardag i mitten på juni. En Cadillac Cape De Ville från 1955. De nypolerade kromdetaljerna ramar in det mycket välskötta och välpolerade vrålåket från den tiden då Rockabilly var musiken som kom från högtalarna, där de rödlackade dansskorna matchade tjejernas röda skärp till den svartvitprickiga klänningen. Burkar och tuber med brylkräm låg i var mans badrumskåp och var ett måste när man skulle på dans till Valö (läs mer om Valö i ett annat reportage i denna tidning).

En av de som minns och som ser till att vi som inte var med på den tiden ska kunna få ta del av det glada och poppiga 50-talet är Sivert Jonsson från Björksfors. Han är kanske mest känd för att köra bussen där han fram till förra året såg till att skolbarnen kom till och från skolan på ett säker sätt.
– För mig var det inte en skolskjuts, för mig var det värdetransport. Att få förtroendet att köra elever till och från skolan det är nog det mest ärofyllda man kan få.
Vi står och småpratar lite vid den sedan 1982 nedlagda macken som ligger precis där Björkfors börjar när du kommer från Kisahållet.
Den är målad i gröna, gula och vita färger, precis som en riktig BP-mack var på den tiden det fanns BP-mackar. Väggarnas insida som utsida vittnar om det mesta som fanns på en mack under 1950-70-talet. Tecknade illustrationer användes som affischer för att marknadsföra produkter, ja det mesta var tecknat för att skickas till ett tryckeri för massproduktion.
De screentryckta plåtskyltarna överträffar varandra i de olika budskapen; Ta ett TOY, Pirelli Bilringar, Riktig BP-olja, ja listan kan göras lång.
Samlarbilder av film- och sångstjärnor ligger under en glasskiva och motsvarar kanske dagens hockeybilder som jag som reporter på Innehåll och mamma till två söner har gott om hemma.

Men du Sivert, hur kommer det sig att du har detta intresse för en nedlagd BP-mack.
– Allt har sin historia och även jag har min. Detta är inte bara en mack, det var här som startskottet för min livslånga kärlek till min fru gick. Tänk dig att det var jag som drog det längsta strået då vi var många som uppvaktade mackägarens dotter. Man var ju förbi och skulle tanka eller köpa något ganska ofta. Men när det inte var Kersti som stod här utan hennes mor eller far, ja då åkte man snabbt härifrån för att komma tillbaka senare ifall att Kersti stod i kassan då. Då var det ju lönt att gå in säger Sivert med ett enda stort leende.
Så macken är inte bara en hög bräder som är i hopspikade, det var här allt började. Från mopedåkande när jag fann kärleken, där sedan mopeden byttes ut till bil och så småningom till barnvagn och sedermera bussverksamhet.
En sak är dock säker, Siverts engagemang för sin BP-mack går inte att ta miste på, och det är riktig tvättäkta kärlek.
– Det finns så mycket fint från denna tidsperiod och då är det extra roligt att kunna dela med sig av det som var bra, via denna mack. Tänk alla stora artister som än i dag är stora långt efter sin bortgång och tänk på allt roligt det finns att se från en svunnen tid. Det är helt magiskt att se och höra hur det kan komma hit personer som har ont både här och där, som för en stund glömmer bort kryckor och bara pratar glada och positiva minnen, det du!

Unik maskot
På ratten i bilen ser man en liten rattkula med motivet av Elvis monterad. Marilyn Monroe finns med på samlarbilder och precis intill byggnaden står en BP-maskot.
– Detta är inte vilken maskot som helst. Han är helt världsunik och den enda i sitt slag. Vi har ett företag i trakten som heter Rodeco som arbetar i glasfiber. Jag var över hos dem och visade denna lilla maskot som endast mäter knappt 5 centimeter. De har med teknikens hjälp tagit fram en kopia som mäter 165 cm i strumplästen. Att den blev just 165 cm har att göra med att jag vill kunna lasta in den i Volvon du ser här bakom.
Sivert berättar passionerat om sitt Björkfors, om sitt livs kärlek och hur bra det är att bo i Björkfors.
–Vill man inte bo här permanent så kan man ju skaffa sig ett sommarhus och gå och fika på Valö. Eller för den delen, nu planeras det ju för tomter här i Björkfors och fler har upptäckt att det går utmärkt att pendla till Linköping. Trivs man där man bor så går pendlingen av sig själv.
Sivert tar emot bokade visningar, främst under sommartid, till sin BP-mack där man får ett stycke svensk historia berättad för sig, med en och annan skröna. Sivert vill även passa på att tipsa om med att bo på vandrarhemmet, besöka macken och Valö så har man räddat hem två semesterdagar väl värda att minnas.
– Detta är en mack som inte kan stava till kaffe latte eller café machete, men den visste vad fläktrem, tändstift och motorolja var.

Stor tack Sivert för ett mycket trevligt besök. Du satte ord på vad många av våra läsare känner, allt kanske inte alltid var roligare eller bättre förr men vi hade mycket roligt då under det glada 50- och 60-talet. Nypolerade amerikanare med bakfenor tillsammans med en kopp kokkaffe, en svängom på dansgolvet, det är aldrig fel!

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: