Målartips

Nu är det hög tid att för dig som ska måla om ditt hus att börja med förarbete och själva målningsarbetet.

Hur noga måste man då vara med allt förarbete, och det här med självrengörande färg, stämmer det verkligen.
Vi frågade Adam på Allerts Järn och Bygg för att få svar på frågorna.
– Hur noga man är avgör hur slutresultatet blir. Ska man göra allt riktigt från grunden och alla moment så betyder det att man går över huset hela sju gånger.

Ok Adam, hur tänker du nu?
– Jo, först så skrapar man rent huset från all lös färg. Därefter använder du hustvätt för att få bort mögel och därefter målartvätt för att få en så ren yta att måla grundfärg på. Har du skrapat trärent så är det viktigt att få in momentet med en impregneringsolja. Det är oljan som är den riktiga fuktspärren som ser till att fukt inte tränger in i träet. Efter impregneringsolja och grundfärgen är det bara att måla med färdigfärg två omgångar så är huset riktigt fint i upp till 16 år.
Ja, då kommer vi in på detta med självrengörande färg och hållbarhet upp till 16 år hur kan  färgtillverkare påstå detta?
– Detta med självrengörande färg fungerar och man brukar prata om två olika typer av bindemedel i målarfärg som ger två helt olika ytskikt, hydrofob respektive hydrofil.
– Hydrofob fungerar så att när det kommer vatten på denna yta så pärlar sig vattnet och rinner av. Kvar blir då lite ränder på ytan.
– Hydrofil yta innebär att smutsen fördelas på hela ytan och rinner av när det regnar. Det är det vi kallar för att färgen är självrengörande.
– Vi har i vårt sortiment utomhusfärger som har denna självrengörande yta och som är riktiga storsäljare.

Tips från Adam och Marcus
– Låt det ta tid, stressa inte utan följ färgleverantörens rekommenderade torktider och köp olja, grund och färdigfärg från en och samma leverantör för att det utlovade resultatet ska kunna uppnås.
Tänk på att inte hoppa över exempelvis impregneringsoljan, den är viktigare än du tror. Ett bra förarbete är 80% av jobbet. På en smutsig yta fastnar ingen färg någon längre tid.

Tack för tips och råd och vi lovar att inte slarva med förarbetet
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: