Teknikcollege Allhamra – skolan för alla

Precis i utkanten av samhället, bakom Skobes i Kisa ligger en låg blå byggnad. Kanske som vid första anblick inte ser så speciell ut. På en av fasadväggarna går det att utläsa Allhamraskolan.

Vi går in genom entrédörren och det är här det riktiga mötet börjar, det är här bilden av skolan förändras.
Lokalerna är fyllda av CNC-maskiner, svetsbås med modern svetsutrustning och med elever som gärna berättar om sin skola. Stämningen är god och vi sätter oss för att samtala med programansvarig Per Pettersson, lärare Filip Johansson tillsammans med eleverna Elin Hjelte och Lucas Vidbäck.
Per Pettersson, programansvarig tillika förstelärare, berättade om hur man i dag har en utbildning med bredd där gymnasieelever tillsammans med elever på vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning samsas under ett och samma tak. Där man genom sina olika förutsättningar och individuella förutsättningar tar sig an sin utbildning.
– Vi har elever som börjar här direkt efter årskurs 9 och som efter tre års gymnasial utbildning inom svets eller CNC ofta kan gå direkt till sin nya arbetsgivare, egen bostad och avklarat körkort. Industriföretagen i nära samarbete med skolan tar gemensamt fram utbildningar med hänsyn till arbetsmarknadens behov och Skolverkets krav. Ett samarbete som fungerar mycket bra.
Filip Johansson verkstadslärare inflikar;
– För våra gymnasielever så erbjuder vi högskoleförberedande utbildningar. När vi har vuxenutbildning och utbildning via arbetsförmedlingen så är utbildningstiden allt från några få veckor upp till 40 veckor.

Elin, vad var det som gjorde att du valde att utbilda dig till CNC-operatör?
– Jag har hört så mycket bra om skolan och har själv upplevt hur alla lärare behandlar alla elever lika. Lärarna anpassar sig till elevens förutsättningar och hjälper till när de ser att det behövs. Själv kommer jag från en svetsfamilj då båda mina föräldrar har jobbat och jobbar med detta, och jag ser och har sett att de trivs med sina jobb. Jag hoppas fler inser hur bra det är på skolan och söker hit, för alla känner alla och man vill åt samma håll. Sedan finns det mycket goda chanser till jobb när man är klar med utbildningen.
Du då Lucas, som valt industritekniskt program med svetsinriktning, hur tänkte du när du valde gymnasieutbildning?
– Min pappa har ett företag som utför olika typer av svetsarbeten och där arbetar även min bror. Jag har under helger och lovdagar varit med och fått se och lära hur det fungerar. Det som jag gillar mest är variationen inom jobbet, olika jobb varje gång, och det gillar jag. Att få skapa, tillverka och laga olika saker. Ärligt, att börja här är nog det bästa jag gjort.

Hur ser nu på framtiden då?
Elin; – Svårt att veta, men jobbar nog som CNC-operatör, kanske några år här i trakten och sedan lockas jag till jobben runt Göteborg.
Lucas; – Ja jobb finns ju, kanske bor här eller kanske i Linköping det beror på var jobb och sånt finns.
Allhamraskolan erbjuder utbildningar som omfattar allt från högskoleförberedande till yrkesutbildningar som kan vara uppdragsutbildningar till företag. Som elev på skolan kan man även gå IW för att få en internationell svetslicens, vilket innebär att hela världens arbetsmarknad öppnar sig. Gymnasiesärskolan erbjuder programmet Hantverk och produktion.
– Tänk på att sista ansökningsdag till gymnasieutbildningarna är 15 februari.  Läs mer om detta i denna tidnings annons.
– I dag erbjuder vi ett väl fungerande industriprogram. Vi hoppas att kunna starta upp teknikprogrammet som innebär att tekniker i sitt arbete får kunskap och förståelse för produktion. För den som vill komma och hälsa på, eller vill veta mer, hör av er till lärarlaget eller rektorn! Vi kan alltid fixa en tid för prova på”.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: