Celebert besök vid 100-årsjubileum

Biskop Marika Markovits samntalar utanför Hycklinge kyrka med Hans Merseburg som arbetade som bl a kyrkoherde i Kinda under 30 år. Nu bor han i Väversunda utanför Vadstena. Bild: Per Svensson Borrud.

– Dagen överträffade verkligen alla förväntningar och det kändes fint att visa upp vår förening vars medlemmar sedan år 1924 stickat, virkat, vävt, sytt, tovat, målat och bakat för att samla in pengar till välgörenhet, säger Sonia Johnsson, sekreterare i Hycklinge Kyrkliga Syförening.

Tisdagen den 28 maj firade Hycklinge Kyrkliga Syförening 100-årsjubileum och kyrkans bänkar fylldes snabbt med gäster som ville delta i festligheterna och uppmärksamma syföreningens idoga arbete genom tiderna.
– Biskop Marika Markovits vid Linköpings stift kom för att fira jubileet tillsammans med oss. Syföreningens medlemmar samt kyrkans församlingsråd inledde dagen med att äta lunch tillsammans med vår gäst, berättar Sonia. I kyrkan hälsade Marika alla besökare välkomna och därefter höll hon en vacker andakt där vår syförenings strävan att hjälpa behövande vävdes in i talet på ett fint sätt. Under mässan sjöng vi psalmer tillsammans och kyrkokören bjöd på vacker sång under ledning av kantor Roland Sundin.

Utställning och tårtkalas
Andakten avslutades med att Marika klippte det blågula invigningsbandet och förklarade syföreningens utställning öppen. Visningen hölls längst bak i kyrkan på de öppna ytorna och föreningens medlemmar guidade runt besökarna bland de uppställda skärmarna där foton, tidningsurklipp, historik och många av föreningens hantverksalster fanns att beskåda.
– Vår utställning är arrangerad i två delar där den ena delen visar upp material från våra auktioner som vi i år den 30 november. Den andra delen beskriver vår verksamhet under den populära torgdagen i Hycklinge hamn sista söndagen i juli, säger Sonia. Dessa två aktiviteter inbringar årligen cirka 50 000 kronor som vi sedan skänker vidare till välgörande ändamål. En stor del av pengarna har skickats till Ukraina men vi har även donerat till en rad andra hjälporganisationer som till exempel Operation Smile, Majblomman och Svenska kyrkans bistånds- och utvecklingsverksamhet ACT.
Efter vernissage och mingel serverades alla kaffe, tårta och bygdens speciella lokala kakfavorit ”hycklingekrokar”.
– Vi är så glada över att så många ville komma och fira med oss och vi är verkligen stolta över vår utställning. För hundra år sedan startade 41 damer den fina syföreningen som idag består av 13 medlemmar som önskar fortsätta förvalta idén om att tillsammans kan vi göra stor skillnad, säger Sonia.

Text: Nina Sabel: Bild: Per Svensson Borrud


Publicerat

i

av

Etiketter: