ICA Supermarket Rimforsa satsar på ”härodlat”

Bild: Joakim och Emil framför det imponerande odlingsskåpet.

– Vi är en liten butik på landsbygden men önskar ligga i framkant när det gäller hållbarhet, säger ICA-handlarna Joakim Thörnberg och Emil Thörnberg som precis investerat i ett klimatsmart system för butiksodlad sallad och kryddor.

Inne i ICA Supermarket Rimforsa står det imponerande odlingsskåpet som året runt ska förse kunderna med dagsfärska, ekologiska, näringsrika och väldigt närproducerade bladgrönsaker och örter.
– När Swegreen i februari presenterade sin affärsidé för oss visste vi genast att detta var något vi ville vara en del av, säger Joakim.
I slutet av maj inväntar vi vår första butiksodlade skörd och vi märker redan av ett otroligt stort intresse från våra kunder.
Inne i skåpet växer plantorna i ett slutet odlingssystem där de naturliga förhållandena återskapats. Grödorna får på så sätt under hela året rätt förutsättningar att växa sig starka inomhus. Varje frö placeras i en kub tillverkad av det naturliga materialet stenull och får sedan växa helt obesprutat under värmande, energisnåla LED-lampor.
– När processen med sådd, tillväxt och skörd är i full gång kommer vi kunna skörda upp till 70 plantor per dag, säger Emil. I dagsläget har vi fyra olika sorters sallader samt kryddorna basilika, koriander, dill och persilja.
Oliver Mohlin från leverantören Swegreen berättar att de integrerade odlingsskåpen innebär en rad olika miljömässiga fördelar.
– Främst kan nämnas den avsevärt mindre vattenåtgången, säger Oliver. I skåpen behöver ett kilo sallad ungefär 1,3 liter vatten medan ett kilo traditionellt odlad sallad kräver över 100 liter. I skåpen tillsätts heller inga skadliga ämnen och transporterna uteblir nästan helt. Detta är helt enkelt ett klimat-smart sätt att odla mer näringsrika och väl-smakande gröna råvaror.
Kunderna kan genom glaset följa grödornas odlingsprocess och skåpet är indelat i de tre avdelningarna barnkammare, tillväxtzon och dagens skörd.
– Som sjätte butik i Sverige med odlingsskåp är vi på ICA Supermarket Rimforsa beviset på att även mindre butiker inte bara kan vara en del av den gröna omställningen utan också drivande, säger Joakim avslutningsvis.

Text: Nina Sabel. Foto: Tom Walle


Publicerat

i

av

Etiketter: