Hjulebo Omsorg – Årets företagare

Vi på Innehåll åkte och besökte Hjulebo Omsorg i Hycklinge, som fick utmärkelsen av Företagarna i Kinda tidigare i år.

– Vi blev mycket överraskade och glada över denna utmärkelse och framför allt stolta över att den uppskattning som visas för vår verksamhet. Vi gör inte detta ensamma utan tillsammans med vår mycket trogna, lojala och professionella personal säger företagarna och syskonen Madelaine Roshamn och Charles Roshamn.
Hjulebo Omsorg är ett särskilt boende för personer som behöver stöd och hjälp för att klara vardagen, där psykisk ohälsa är anledningen. Att känna trygghet som boende hos oss är en av grundbultarna i verksamheten.
– Man kan bo här på Hjulebo för att det inte fungerat på något annat boende eller att man inte har förutsättningar att klara av eget boende berättar Charles.
När vi på Innehåll fick en rundvandring på Hjulebo så möts vi av en känsla att man lika gärna kunde gå hemma i sin egen hall, eller sätta sig i sin egen soffa. Väggarna fyllda av tavlor, små soffgrupper och sköna fåtöljer i vardagsrummen. När vi går fram till ett av fönstren så förstår vi vad det är som gör att man känner ett lugn; sjöutsikten.
– Vi är ofta ute och går med våra boende och då intill sjön. Det är svårt att inte tycka om miljön här ute säger Madelaine.

Men vem bestämmer om man får bo här eller inte
–  Det sker alltid en så kallad utredning där flera aktörer är inblandande. Bland annat är det vi här från Hjulebo, doktorer, handläggare på kommuner till den boende själv. Rent formellt är det alltid kommunen och socialnämnden som fattar beslut om ett boende.
På Hjulebo finns allt från ett rum med trinettkök till tvårumslägenheter. Vi har en anläggning med plats för 15 personer och där varje boende är anpassat till varje individ.

Gemensam nämnare
När vi går runt i huset så känner vi dofterna av mat. Vi går in i köket och där vi möts av Annelie, Hjulebos egen matmor.
– Jag trivs mycket bra på mitt jobb och kan nog gå i god för alla som jobbar här. Det lilla och det nära är nog det som gör att vi trivs så bra.  Alla hjälper till med det mesta av sysslorna på Hjulebo och det gör att man kan hjälpas åt på ett annat sätt. Våra dagligvaror beställs och levereras genom vår lokala fantastiska ICA handlare här på orten.

Om tio år
– Våra föräldrar köpte Hjulebo 1972 och vi tog över detta 1996. Då vi själva bodde här i huset på övervåningen när vi var barn, så har vi på ett sätt vuxit upp med verksamheten. Vi hoppas att våra medarbetare och boende trivs med oss även om tio år. Litenheten och det småskaliga tror vi är framgångsfaktorn och något vi värnar om.
Madelaine bor i Horn och Charles i Hycklinge med sina respektive familjer och på fritiden försöker man att få tid över till musik.
Madelaine sjunger gärna i kör och Charles spelar bas och trumpet i bandet Gringos.
– Gringos håller julkonsert tillsammans med Källs Angels den 19 december i Horn, vi hälsar alla Innehålls läsare välkomna hit.

Tack för att vi fick skriva om er och verksamheten och grattis till utmärkelsen!
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: