Kinda gurka – en välsmakande framgångssaga

Att blanda tradition med nytänkande och tillsammans med kunniga, lojala medarbetare och köptrogna kunder har visat sig vara ett lyckat recept för Kindaföretaget Kinda Gurka. Företagets produkter har smaksatt många maträtter genom åren och med ett lyckat resultat av nya produkter ser man till att säkra verksamheten.

Vem minns väl inte inslaget på tv med MatTina i spetsen i programmet Köket som var och hälsade på hos Magnus Samuelsson, världens starkaste man, där Kinda Gurka om-nämns som en riktig delikatess.
– Detta var vi givetvis glada för säger Maria Ström, VD tillika en av delägarna i företaget sedan 2004.
Kinda Gurka ligget beläget 7 km sydöst om Rimforsa, strax efter Fresons och Stiliga Stugan i Valla om du kommer från Rimforsa. Verksamheten som bedrivs i det sedan många år nedlagda mejeriet kom faktiskt till av misstag. Det var företagets grundare Sivert Lundgren som hade bestämt sig för att starta lutfisktillverkning, men det gick inte riktigt som det var tänkt utan att fisken vittrade sönder. Han bestämde sig då för att pröva lyckan i att lägga in gurkor på ett recept han fått av sin mor. Året var 1959.
– Jag kom in i bilden år 2000 och då som VD och ekonom. Efter lite olika turer så landade jag och min man i att vi beslutade oss för att driva verksamheten i egen regi och köpte företaget.
När vi tog över så sålde vi direkt till butikerna. Ett tidskrävande arbete som krävde mer resurser än vi hade. Vi började därför marknadsföra oss via de stora matkedjorna och nu har det lossnat och vi finns med bland de stora matgrossisterna som säljer till såväl butiker som restauranger.

Medan vi är på besök ser vi hur en lastbil backar intill lastbryggan med vita gurkor, inte gröna.
– Vi har något som är en uppskattad delikatess och som våra kontraktsodlare värnar mycket om, och det är den vita gurkan, mest känd i Östergötland. Att odla gurka i växthus, som görs med all gurka som vi köper in, kräver stor yrkeskunnighet av våra kontrakts-odlare. Varje odlare säkrar varje år upp fröer för kommande säsong med hjälp av frögurkor, vilket borgar för att vi år efter år kan leverera denna delikatess.
Doften av inlagd gurka med en touch av dill sprider sig och sätter i gång smaklökarna när vi är ute och tittar på den senaste leveransen.
– Så här ser den vita gurkan ut och vi levererar både grön och vit gurka, såväl färsksaltad som mjöksyrefermenterad.

Men ättika då?
– Man kan säga att färsksaltad gurka sträcker sig från Göteborg, Stockholm och Västervik som en triangel. Här är marknaden som absolut störst för saltgurka. Åker du söderut mot exempelvis Vimmerby så tar den ättiksinlagda gurkan över och marknaden för saltad gurka minskar. All färskgurka läggs in endast i vatten, salt och kryddblandning, och den mjölksyrefermenterade tillsammans med kryddor. Alltså inget tillsatt socker som man gör när man lägger in med ättika.

Var odlas då gurkorna
– Till största del finns våra kontraktsodlare i Östergötland men underlaget räcker inte till för vår produktion, så vi får ta hjälp av odlare i Skåne, detta sammantaget täcker upp vårt årsbehov. Vi har lyckat lansera en ny produkt, fabriksskivad färsksaltad gurka i 400 grams förpackningar. Tidigare har vi sålt en hel del inlagd gurka i bit, men det blir enklare att köpa hem färdigskivad gurka, precis som man köper uppskuret bröd i butiken. Vi ökar stadigt, sakta och säkert våra volymer vilket gör att vi hoppas på fler kontraktsodlare, gärna från trakten. Säsongen för gurkor sträcker sig från april och fram till början på oktober.

Vad gör ni då under senhösten och vinterhalvåret
– Precis som du säger så behövde vi få en jämnare produktion. Visserligen packar vi gurkor året om, då vi har stora lager i behållare som bearbetas och konsumentförpackas. Dels så producerar vi en gurkmix som vi kallar för Kindamix, som är hackad gurka, smaksatt med bland annat paprika som en ytterligare produkt. Vi har även sedan några år tillbaka produktion av vår egen senap. Vi köper in råsenap som bearbetas om, smaksätts med hemligt recept och som förpackas och distribueras ut till butiker. För att kunna säkra arbetstillfällen och för att kunna bredda sortimentet så såg vi att gurka och senap var bra samarbetspartners med varandra då båda är säsongsbetonade på sommar respektive vinter.
En hemlighet bakom Kinda Gurkans unika smak torde vara vattnet från egen källa.
– Klart att Kinda Gurkan inte kan produceras på annat än vatten från Kinda och i Kinda säger Maria stolt.

Vem vet vad som döljer sig i vattnet i Kinda, är det ungdomens källa månntro? En sak är dock säker, en äggsmörgås med Kinda Gurka, en hamburgare med Kindamixen eller gurkan i tzazikin gör att man inte känner sig en dag äldre än man är.

Tack Maria för att du tog dig tid att träffa oss på Innehåll. För den som vill köpa produkter direkt av Kinda Gurka, så har man en
fabriksbod som står öppen måndag till torsdag under kontorstid.
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: