Det goda livet

Ulla-Karin Pettersson, född och uppvuxen i Björkfors, är en minst sagt färgstark profil som vi på Innehåll träffade på Rimforsa Strand för några veckor sedan. Ulla, som hon helst vill bli kallad, är erkänt duktig i köket på att göra det goda godare.

– Ja det vet jag inte om det är så,
men jag gillar verkligen det jag gör och jag har ju fått med mig mycket från min mor som gick bort för några år sedan.
Ulla tar oss tillbaka till 1963 då hon tillsammans med sin mamma och bror bodde i det stora gula huset mitt i Björkfors, som numera heter Björkfors Art house. Hennes mor tog själv hand om barnen och hon fick jobba hårt för att få ihop ekonomin. Birgitta drev café när Ulla var endast ett år gammal.
– Min mamma for runt på olika festliga tillställningar och var, som det heter, kalaskokerska, något hon verkligen tyckte om. 1974 startade hon restaurangen på Valö. Och jag vet att många åkte långt för att köpa hennes omtalade räksmörgåsar som hon var stolt över. Hon sa det aldrig rakt ut, men jag såg på henne att hon var det.
1984 köpte jag och min dåvarande man Lindgården, alltså det stora gula huset som tidigare varit café. Jag hade en dröm när jag var liten, och det var att driva ett eget café. Jag och min kompis Cecilia tillsammans med Agneta, hade ett låtsascafé när vi var små och där vi åt Mariekex och drack saft. Så hoppades man såklart att de lite äldre moppegrabbarna i byn skulle komma och fika säger Ulla med glimten i ögat.
Roland Fritihofsson har följt min resa genom livet, dels genom rådgivning och senare som långivare och jag är tacksam för det engagemang han visat.
Caféet var de första åren öppet året om för att de sista åren vara säsongsöppet. Det var under denna tid som många smörgåstårtor producerades och det på ett recept från 1976. Detta recept håller än i dag.

Vad är det då som gör att det är så roligt att hålla till i ett kök?
– Dels är jag ju uppvuxen med sleven i handen och har sett min mammas driv i att hålla på i köket. Det jag kan i dag har jag lärt mig den långa vägen. Jag har en livsmedelsutbildning i botten men det är det livslånga lärandet och glädjen att skapa som gör att det är så roligt att hålla på med det jag gör. Det är svårt att sätta ord på varför jag tycker om det jag gör, glädjen och inspirationen bara finns där. Jag gillar mest att hålla på med det kalla, det vill säga kak- och bakverk och kallskuret som exempelvis smörgåstårtor.
Att bo i Kinda då?
Ja hur ska jag svara på det, säger Ulla och fortsätter efter en liten konstpaus. Jag har väl gjort mina flyktförsök, men det har alltid renderat i att jag är kvar, jag sitter ju här. Rimforsa Strand är helt ärligt som mitt andra hem. Vi jobbar alla här som ett team och alla drar åt samma håll. Vi säger ibland om oss själva att vi alla tillhör familjen ”Strand”. När våra gäster kommer hit så är det första som de möter en skylt där det står – Välkommen du är väntad. Det är sant för vad vore vi utan våra gäster; inget! Jag är stolt över att vara Kindabo och det hoppas jag att alla är.

Tuff period i livet
– Krister, min dåvarande man, fick 1998 diagnosen ALS. En vidrig sjukdom som till sist tog hans liv och Krister lämnade oss 2004. I samband med diagnosen så blev vi tvingade att sälja vårt älskade Lindgården, men allt har sin tid. Och när förändringarnas vindar viner så är det bara att följa med.

Mycket i livet tar man för givet, en sak är hälsan.
Ulla som även är utbildad hudterapeut arbetade som detta under några år. Tills kroppen sa ifrån.
– Jag fick lite problem med en arm som jag skadade och som inte riktigt klarade av denna typ av arbete. Så efter några års avbräck från köket, så var jag alltså tillbaka. Kärleken till maten och skapandet övervinner allt, så jag är alltså åter till brottsplatsen.

Tips till Innehålls läsare
– En våg är ett bra redskap i köket även om man ibland behöver gå på känn när man bakar. Våga prova dig fram, det kan inte bli mer än fel. Då är det bara att börja om.
Bra råvaror är A och O. Jag gillar att använda råvaror som är närproducerade, det blir mer äkta på något sätt. Tänk på att använda rumstempererade råvaror.

 Om 10 år
– Ja det kan man verkligen fundera på. Om jag bara orkar och kroppen vill så hoppas jag på fortsatt förtroende att skapa och leverera goda bakverk.

Men du priset – Årets Östgötska Bakverk 2015 festliga småkaka i Östergötland – Du vann ju detta
– Ja fast det var ju inte bara jag som låg bakom detta. Daniel här på Rimforsa Strand kom med grundidén och Veronica tyckte att jag skulle ställa upp, och så blev det. En kaka som är glutenfri och laktosfri. Efter ett stort antal provbakningar så fick vi fram förslaget till en festlig småkaka. Det var många turer med att lägga till, dra ifrån och ändra, men roligt var det att juryn gillade det vi gjort Med lite fantasi, solrosfrö och tranbär blir det riktigt gott, avslutar Ulla.
Vi tackar för ett härligt möte, med en person där man inte kan ta miste på den oförtröttliga energin till det hon gör. Det är personligheter som Ulla behövs i alla byar, alla orter och kommuner. Personer som visar, att trots motgångar i livet och där vinden viner, ser morgondagen som en möjlighet – Tack Ulla för att du gör det goda godare!
Skulle det vara så att Ulla ännu en gång provar sina vingar på annan ort vilket inte är helt omöjligt, så hälsar vi henne ännu en gång välkommen tillbaka till Kinda. En gång Kinda – alltid Kinda.
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: