Årets företagare – vi tror på Kinda

Verkstaden är tom på medarbetare, alla är ute på jobb. På kontoret är Benny just nu själv. Telefonen går varm och meningarna; ja det löser vi, inga problem, eller det där tar vi tag i på direkten, förekommer ofta i samtalen som vi överhör delar av.

– Det känns roligt att kunna säga så för det är precis så det är. Inga jobb är direkt omöjliga utan kör det ihop sig så tänker vi gemensamt ut hur jobbet ska genomföras. Våra medarbetare är bra på olika saker och tillsammans så blir det riktigt bra.
Svetsmekano i Kisa utför alla former av svetsarbeten och i alla former av material.
– Enkelt förklarat så är vi med och utför arbeten där det behövs svetspinnar. Det kan vara ett staket som ska sättas upp, lagning eller konstruktion av byggnadsteknisk art, eller att svetsa i gjutjärn. Vi är totalt nio medarbetare på företaget, allt från 22 år och uppåt, och det gör att vi har spridning på erfarenhet, samt att det är lagom många för att vara ett sammansvetsat gäng.

Men vad är det då för arbeten som utförs hos er
– Det kan röra sig om att göra ett arbete helt från grunden där svarv, fräs, klipp, bock, skärmaskin och svets kommer i fråga. Alltså från idé och konstruktion till färdig produkt.
Vi sysslar inte med någon legotillverkning, men kan ta fram max 10-15 lika komponenter. Det vi gör är enstyckstillverkning, helt unika arbeten.
Det är nog det som är nyckeln till att man trivs med jobbet. En enorm variation och ingen dag är den andra lik. Vi har även jourverksamhet hos flera industrier i Kinda där stillestånd måste minimeras. Att vi kan erbjuda både jourverksamhet och ordinarie tjänster stavas Bra medarbetare. Utan dem hade vi inte varit där vi är idag.
Svetsmekano är ett familjeägt företag där Helena och Benny står som ägare. Helena har tidigare varit aktiv i företaget men arbetar nu heltid på ett annat företag.
– Vår dotter och son jobbar glädjande nog i företaget, Emilia tar hand om administrationen och Jonathan är ute och jobbar som svetsare. Jag själv har fått med mig företagande från min far som också drev företag inom samma bransch.

Som egenföretag blir det inte många lediga stunder
– Så är det men det har vi valt själva. Det är ju en livsstil och vi gillar det. Brinner man för det man gör och tycker om att gå till jobbet så rullar det på av sig själv. Men visst är man ledig då och då. Att då ge sig ut en sväng på sjön, det är avkoppling för mig.

Framtiden då
– Vi ser med tillförsikt på framtiden. För den som vill arbeta finns det jobb. Det är tufft och ibland riktigt skitigt, kallt och varmt om vartannat, men det tillhör på något sätt arbetets natur.
Om 10 år kanske jag inte harvar på här utan då har nog de lite yngre tagit över och det är så det ska vara. Jag hoppas att den travershall som vi redan har projekterat för nu under några år då stått färdig ett tag. Förhoppningen är då att den möjliggjort att vi kunnat anställa fler.
Det finns behov av att bygga nytt i Kinda och att ge ännu fler företag chansen att etablera sig och våga satsa.

Vi gratulerar Svetsmekano i Kisa, årets Företagare i Kinda, utsedd av Företagarna i Kinda-Ydre och önskar varmt lycka till med framtida projekt och satsningar.
  Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av