BIO – Ett sätt att umgås

Att gå på bio väcker nog många känslor hos alla som någon gång varit på bio.  Förväntningar är ofta stora, spänningen likaså.

Ibland går man på bio för att man vill vara den som går på Sverige-
premiären på en film man sett fram emot. Ibland blir det ett biobesök tillsammans med barn, barnbarn, bästa kompisen, frun mannen eller kanske som ett bra sätt att gå ut med någon för första gången.
Popcorn, lite godis, lite läsk, en och annan ramlösa ska det vara när man går på bio.
Eller vad säger du Börje Karlsson, Horns alltiallo som nu ställt sig vid den anrika köpmandisken där slogan ”Tag det rätta – tag Cloetta” finns i nederkant på disken.
– Ja det är klart att det måste vara lite gott till filmen, vi har allt från färdiga godispåsar till att man köper godisbitar för en krona styck.
Jag tycker det är roligt att det är så många som går på bio och som tar sig hit till Horn. Det finns ju två biografer i kommunen, denna och i Rimforsa vilket jag tycker är bra, då har många goda möjligheter att gå på bio.
Vi träffas över en lunch på Annas Café´i Horn och många är det som känner igen Börje när vi sitter och äter. Innan vi åkte till Horn så har vi träffat en del människor som pratar gott om ”Börje i Horn”.  Det är ju han som är engagerad i så mycket.
– Stämmer bra det. Jobbar till vardags som kyrkvaktmästare, numera till 80%. Sedan är jag deltidsbrandman här i Horn, håller på lite med Bio i Horn, engagerad i IOGT-NTO, spelar musik, klarinett i två musikkårer och är även lite engagerad i scouterna.

Men hur hinner du med allt
– Trivs med det jag gör och då brukar det mesta gå av bara
farten.
Börje är den som såg till att bion i Horn, som var nedläggningshotad för fem år sedan, finns kvar i dag.
– Lite var jag väl med i detta. Jag arbetade då som föreståndare och när det var tal om att bion skulle läggas ner då var det många med mig som tog tag i detta. För att över huvudtaget ha en chans att överleva så stod vi inför stora investeringar då överlevnadsstrategin var att digitalisera verksamheten. Tack vare stort
bidrag från Kinda Kommun på 300 000 kronor, Svenskt Filminstitut
på 240 000 kr och 110 000 kr från IOGT-NTO och flera bidrag från mindre företag så fick vi ihop kalkylen. Dessutom så fick vi av
kommunen ett förmånligt lån med avbetalningsplan som
möjliggjorde det hela.
Bio i Horn fick kommunalt bidrag, likaså biografen i Rimforsa.  I dag har biograferna bra besökssiffror.

Bio för alla barn
IOGT-NTO har flera årligt återkommande aktiviteter, bland annat runt jul som kallas för vit jul.
– Det innebär att alla barn är välkomma till oss den 23 december, då bjuder vi barnen på biobiljetten. I år visar vi filmen Tsatsiki, Farsan och olivkriget. Vi har även ytterligare en aktivitet som är kostnadsfri för barn som inträffar 27 december. Då har vi jul-
kalaset, en riktig go’fika. Barnen fikar och ser på film kostnadsfritt. Ett sätt för oss att alla barn ska känna sig trygga och välkomna.

En tur på sjön
Du har ju som du själv säger många strängar på din lyra, när kopplar du av och vad gör du då?
– På sommaren tar jag gärna en tur på sjön med båten. På vintern är bästa avkopplingen att hugga ved.

Detta visste du inte om Börje  
– Att jag åkt Vasaloppet med träskidor, jo föresten det vet nog många. Däremot vet nog inte så många om att jag och min fru firar 40-årig bröllopsdag nästa år i maj.
Favoritfärg  – Grön
Dryck  – Vatten
Maträtt – Fisk
Bästa med Horn –  Finns mycket, ett starkt och levande samhälle.
Gör dig mest arg – När saker och ting läggs ned och när människor
far illa.
Gör dig mest glad – När unga flyttar till landsbygden eller att unga
stannar kvar, bildar familj. Det är ju det som är framtiden.
På önskelistan – Tänk om man fick till de där två slussarna så man kan ta båten hela vägen till Vimmerby, vilken attraktionskraft vi skulle få då.
Om 10 år – Då går jag säkert här och pysslar med lite av varje. En gång Horn, alltid Horn.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: