ICA supermarket Rimforsa

Det är en strid ström med kunder till matbutikerna i Kinda. En matbutik som vi på Innehåll varit och besökt är ICA Supermarket i Rimforsa. Vi stämde möte med Kenneth och Joakim för att få veta lite mer om butiken och framtidsvisionerna.

I skrivande stund har man precis avslutat en hel del arbeten för att få en nyare och fräschare butik.
– Det stämmer bra det. Vi har bytt ut våra frysdiskar och ersatt dessa med nya energismarta diskar. Vi har även bytt ut fronterna till kylrummen så att allt blir enhetligt i butiken, men framför allt ur energisparpunkt och för att förbättra för våra kunder. Vi har dess-utom plockat om varorna i butiken för att underlätta för våra kunder. De varor som tillhör samma varugrupp finns nu samlat på ett ställe. Sedan finns det en inkörningsperiod, för det sitter på något sätt i ryggmärgen var en viss vara finns i butiken. Så det blir att tänka om och lära lite på nytt för oss alla.

Matkasse
Nytt sedan ett par veckor tillbaka är även att man erbjuder kunderna matkasse.
– Vi har redan ett system som uppskattas av våra kunder och det är att handla online. Man går in på ICAs hemsida, lägger i varorna som man vill köpa i den virtuella kundvagnen på nätet och betalar varorna. Sedan är det bara att hämta ut varorna här i butiken. Ett smidigt sätt att handla.
Det nya handlar om att man beställer en matkasse som redan är färdigkomponerad och som innehåller ingredienser till ett antal middagar. Här väljer man om man vill köpa matkasse anpassat för barnfamiljen, inspirationskasse eller varför inte bistroalternativet när man vill få lite lyxkänsla i tillvaron. Allt fler har upptäckt fördelarna med att beställa matkasse och denna tjänst har varit efterfrågad. Det gör det extra roligt att vi nu kan erbjuda det kunderna frågar efter.
Så verkar det vara i fler fall, inte bara i dessa tjänster. Sortimentet av butiksvaror är till viss del anpassat utefter efterfrågan från kunder.
– Ja vi försöker att ta hem de varor som efterfrågas och det bidrar till att vi får ett sortiment som speglar verkligheten och vi får dessutom mindre volymer av varor som vi måste kassera då de passerat sista försäljningsdag.

Fantastiskt team
Idag har Kenneth och Joakim 15 anställda som arbetar i butiken, samt ett 10-tal personer som jobbar på timmar.
Duon poängterar att man har ett fantastiskt bra team som arbetar i butiken.
– Ja utan personalens engagemang och lojalitet till företaget, kollegor och kunder så hade vi inte varit där vi är i dag. Vi är inget utan vår kompetenta och serviceinriktade personal.
Vi, precis som alla andra näringsidkare i Kinda, är beroende av trogna kunder från närområdet. Att lyhördhet och köptrohet hänger ihop det vet vi, och det blir än mer tydligare på en mindre ort.
Du Kenneth, du är ju Kindabo sedan 1991, då du övertog butiken som då hette Melkers.
– Ja det namnet är det många som fortfarande säger när de ska handla. Det har ju blivit några år som handlare i Kinda, även om jag inte var helt grön när jag kom hit. Drev ju butik redan på den tiden då vi bodde i Motala. Jag har alltid gillat serviceyrket och allt vad det innebär med att ha en livsmedelsbutik. Det har blivit en livsstil kan man säga.

Vad är det då för mattrender du ser?
– Vi har blivit allt mer medvetna om vad vi köper. Det ekologiska sortimentet ökar stadigt. Ser även att intresset för det närproducerade ökar, och förhoppningsvis så sätter det närproducerade än mer fart. Det är klart att det är roligt att kunna erbjuda ostkakor från Fresons, Kindagurka, närproducerade Kindachampinjoner, Kindalimpa och ägg med mera. Vi har många duktiga och energiska producenter av närproducerat. Det gör ju att vi kan hålla Kinda och Östergötland öppet och besöksvärt. Något som också ökar kraftigt är matvaror kopplat till någon form av matallergi som exempelvis gluten, laktos och mjölkprotein.
Joakim du bor inte i Kinda?
– Nej inte just nu för tillfället men jag hoppas att kunna flytta hit i närtid. Gillar verkligen Kinda. Gick in som delägare i företaget i somras och håller på att lära mig allt om hur det är att driva en livsmedels-butik i Rimforsa.

Hur är det då att arbeta så nära Kenneth, som är din far?
– Det fungerar utmärkt. Vi har olika ansvarsområden och de gånger vi ser saker på lite olika sätt blir i alla fall något bra i slutändan. Vi har ju samma mål, en bra matbutik i Kinda. Jag har ju indirekt varit med i branschen från att jag var nio år då Kenneth tog över här i Rimforsa.
Kenneth du är ju född i Kisa, kan man säga då att du är en hemvändare på riktigt?
– Ja det kanske man kan. Jag föddes på BB i Kisa och min mormor och morfar, Astrid och Axel Nilsson, var ju från Åsen, så rötterna finns här.
Kenneths fru Britt har även hon varit i allra högsta grad involverad i butiken genom åren, detta fram till i höstas då hon slutade arbeta i butiken.

Bästa med Kinda
Fina fiskevatten, härlig natur och det finns det mesta man behöver.

Om 10 år
Att butiken fortsatt verkar i samma anda som i dag. Fortsatt lyhörda för kundernas önskemål, och att ligga i framkant och ta till oss fram-tidens utmaningar och möjligheter.

Stort tack för att ni tog er tid att prata med oss på Innehåll. Det är väl så livet ska vara när det är som bäst, tid över för samtal. Om det är i kassakön, vid kyldisken eller vid parkeringen spelar ingen roll. Ett hej, en liten fråga om hur det står till, eller; du… ska du följa med hem på en fika, jag ska bara köpa lite fikabröd, det är i de mänskliga mötena som livet får en viktig mening. Tillsammans.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: