Kisa bollklubb

Elias, Ellmar, Max, Hampus, Christoffer, Wille, Stephan, Meris, Anas, Kevin och Tage.
Där har ni namnen på några av 08:orna i Kinda som gillar att spela fotboll.

– Stoooopp vi gillar mycket annat också, vi gillar skytte, inne-bandy, badminton, tennis, åka skidor, pulka och massor av annat. Men nu gillar vi nästan mest fotboll påpekar alla.
Det var en skara minst sagt glada och taggade åttaåringar som träffade oss på Tidningen Innehåll i förra veckan. Vinterns första snö har lagt sig över hela Kinda och fotbollsplanerna. Nu är det inomhusträning som gäller och att ha roligt när man är i hallen.
Laget med barn födda -08 drog i gång i januari i år och man har hunnit med lite matcher och en hel del träningspass.
– Så här i början handlar det mycket om att få ihop gruppen, att man lär känna varandra som spelare. Att känna att man har roligt ihop och det får man när man är en grupp. Det tar en liten stund att få ihop detta. Vi vill ju att barnen ska tycka att det är roligt att komma hit säger Fredrik Thorén en av tränarna i laget.
Barnen infikar; – Och det har vi, det är jätteroligt att få jaga en boll och att få springa, vi tycker om att springa säger alla spelarna.
Spelarna hämtar lite bollar och samlas för en gruppbild och därefter lånar vi några av spelarna från träningspasset för att få svar på några frågor.
Wille, Max och Elias,
Hur länge har ni spelat fotboll?
– Lite olika men ungefär ett, två år.
Vad är det som är så roligt med fotboll?
– Att man får röra på sig, man blir av med springet i benen och man får lära sig saker om fotboll av tränarna.
Hur ska en bra tränare vara då?
– Sträng är ju bra och att de kan säga till när det inte är bra. Men när man är sträng så måste de vara rättvisa, å det är dom. Å sen ska de kunna spela fotboll och kunna mycket om fotboll.
Vad har ni för fotbollsdrömmar?
– Bäst i hela världen, jag vill bli lika bra som Zlatan såklart säger Wille. Max säger; – Jag tränar här men även hemma och då är det pappa som tränar mig. Han har spelat fotboll för länge sen men han vet hur man gör. Elias säger; – Jag skulle vilja att vårat lag får möta och spela mot det bästa laget i hela världen.
Men hur gör man för att bli en bra spelare?
– Ja man måste träna, å det går ju lätt för att fotboll är ju roligt. Man måste kunna saker som att dribbla och sånt.
Är det aldrig tråkigt med fotboll då?
– Nä, aldrig… men jo förresten när det blir bråk vid en match å när någon knuffas och ja, spelar fulspel, då blir man ledsen och då blir det tråkigt, man kan även bli arg då.

Vad gör tränaren/domaren när det blir fulspel då?
– Ja, då får de helt enkelt ta bort spelaren från planen och prata om att man inte gör så där. Man måste ju sköta sig.
Vill ni bli fler som spelar fotboll eller annan sport och hur gör man då för att få med fler?
– Ja, ser man någon som är med på fotboll på rasten så säger man till att de kan börja. Är det en tjej som är med på rasten då kanske fler tjejer hänger på för att någon börjar. Någon måste börja då är lättare för kompisar att hänga på
Vad är det absolut bästa med fotboll då?
– Att man får röra på sig, eller nej förresten det är att man får nya vänner. Man träffar dom som man aldrig sett eller är med i vanliga fall. Vi tre går ju inte i samma klass. Har man inga kompisar så kanske man kan få det med att börja med något, kanske fotboll.
Ok, vad är det så som är så bra med att bo i Kisa?
– Ja, vi vet inte riktigt, men ibland är det tråkigt och då är det inte bra. Men när det inte är tråkigt då man gör saker ihop och då är det kul. Det är inte roligt när någon sitter hemma och spelar på paddan eller telefonen, det är ju ensamt. När man är i lag med andra och tränar och så då är det ju mycket roligare. Vi vill att man pratar med varandra i stället för att sitta själv med paddan. Å sen kanske man får ont i ögonen om man sitter med paddan för länge.
Vad vill ni bli när ni blir stora?
Elias; – Allt, eller nä, köra lastbil, eller kanske grävmaskin.
Max; – Fotbollsproffs, å om inte det går kanske bygga och reparera bilar.
Wille; – Fotbollsproffs, å sen tror jag att det blir snickare.

 

ledare
Lars-Åke Jakobsson ansvarig ungdomsverksamheten i Kisa BK.
Nu har du hört vad några av de riktigt unga spelarna tänker om fotbollskarriären vad tänker du nu?
– Ja, det är ju helt fantastiskt, det är precis så här man önskar att alla känner när man tänker på idrott. För oss och likt de andra fotbollsklubbarna i Kinda, Horn/Hycklinge, Rimforsa, Slätmon och Hägerstad så vill vi ju att alla ska känna att de har sin plats i laget och att alla är lika viktiga.
Tittar man på hur vi arbetar här i Kisa med de lite yngre så handlar det främst om att få till lagandan. Vi har flera aktiviteter utanför planen för att de ska lära känna varandra. Vi tittar aldrig på resultat och toppning i dessa åldrar. Först när de har blivit lite äldre så kommer spelarteknik och speltaktik upp på dagordningen. Vi arbetar ju med en föreningspolicy och man kan säga att den fungerar ungefär som en skolplan. Man lär sig olika saker på olika nivåer beroende på vilken klass man går i. Man lär sig forma bokstäverna i årskurs ett men i årskurs nio recenserar man en bok. Allt har sin tid. De gånger som styrelse och ledare tittar på resultat är först när spelarna är U16. Men vår klubb har inte som mål att hamna högst upp i alla tabeller. Det handlar mer om att man ska kunna se tillbaka på sin tid i klubben och känna att man var en i gänget och hade roligt ihop och samma intresse. Går det sedan bra för laget rent spelmässigt, är vi givetvis glada. Men det är inte ett självändamål utan snarare en positiv effekt.
Det som vi och flera föreningar med oss efterlyser är fler
ledare. Allt från aktivitetsledare till tränare, bemanning i kiosker, ledamöter i styrelse och arbetsgrupper. Vi vet att föreningslivet behöver ledare och att det är svårt att få tag på. Men blir vi fler att dela på arbetsuppgifterna så blir det så mycket lättare för alla.
Vi arbetar efter Så många som möjligt – så länge som möjligt. Det som vi behöver arbeta med och bli bättre på är övergången från ungdomsverksamheten till seniorverksamhet. Det vet vi om och det jobbar vi med att lösa.
Vår vision är vårt ledord och något som alltid är med oss i alla sammanhang.
Där vi ser att vi lyckats väl är att vi fått in flera unga ledare som bland annat håller i träningar för de allra yngsta spelarna. Vi har även flera unga som gått från att ha varit spelare till att nu vara domare.

Hur ser ni på framtiden
– Vi tycker att den ser ljus ut. För ett par veckor sedan var hallen fylld av tjejer och killar, 5-6 år gamla som testade på fotboll för första gången. Det engemang och fightig spirit som de visade, det gör att man kan inte annat än att tro på framtiden. Idrottsrörelsen är en viktig pusselbit för unga att minnas när man börjat arbeta och själv skaffat familj. Kan vi skapa intresse hos unga för att engagera sig i det man tycker om och ge goda minnen från sin idrottskarriär då har vi lyckats.

Så du som är nyfiken och vill prova en sport, kontakta någon aktiv, föreningen eller ledare, du kommer inte att ångra dig. Det är aldrig för sent att röra på sig. Se på Team Rutin de träffas måndagskvällar och spelar tillsammans och är allt från tränare till före detta spelare i åldrar ända upp emot 50+. De är alltså bra mycket äldre än de som är födda 2010-2011 Men det visar på att fotbollen är en breddidrott – alla är välkomna.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: