KULTURS – En del av Kinda

Men oj vilket härligt gäng som mötte oss på Innehåll för ett par veckor sedan!

En uppsjö av blåsinstrument och trumset varvades med elever och lärare på den kommunala kulturskolan i Kinda. Vi träffades i lokalerna i Rimforsa och pratade om varför man gillar musik, dans och teater. Just det, kulturskolan som begrepp uppfylls med råge.
 För att få använda begreppet så behöver man ha tre olika verksamheter. I Kinda har man till och med fyra olika inriktningar.
 Man har dans, teater, musik och dessutom musiklek. Musiklek vänder sig till 6-åringarna i förskolan som får, med hjälp av musik och rörelse, känna och lyssna till rytmiken i musiken tillsammans med pedagogen Amanda.
– Att använda sig av rytmik hjälper barnen att öva upp sin grovmotorik och så småningom även finmotoriken berättar Amanda.
 Vi tar plats i soffgruppen runt det stora bordet tillsammans med pedagoger och eleverna Arvid, Ingrid, Lova, Harald och Alfons som berättar om varför de gillar att spela instrument och Alvina berättar om sin glädje till dansen.

Alvina åk 6
– Jag har alltid gillat att dansa och när jag var liten övade jag dans på mitt rum och hemma hos kompisar. Att dansa ger mig mycket till-baka. Har kanske ingen direkt idol, men det finns många duktiga dansare som är på de stora scenerna tillsammans med kända sångare. Just nu gillar jag mest att dansa till jazz och streetmusik.
– Totalt har vi 80 elever i grundskolan som håller på med dans. Oftast är det tjejgäng som går ihop och dansar och har roligt tillsammans. Vi har dansgrupper i Kisa, Rimfrosa och Horn berättar Mattias Engå arbetsledare och ansvarig för Kinda kulturskola.

Alfons åk 7
– Har spelat trummor sedan i åk 3. Fick upp intresset när jag var liten då jag fick se och lyssna på min äldre kusin när han spelade trummor, och han verkade gilla att spela trummor. Att spela i orkester är riktigt roligt. Ju fler man är desto roligare blir det.

Harald åk 6
– Jag spelar också trummor och det är verkligen roligt att spela i grupp. Gillar även att spela gitarr. Den är lite lättare att ta med sig än vad trummor är. Vem vet kanske jag blir yrkesmusiker, som trummis. Inte inom dansband i alla fall, kanske inom musik som typ Avici, alltså pop. Att vara i ett band och den som håller takten, det är nog det som är roligast. Att kunna spela och tona ner, alltså spela svagt, det tycker jag också om. Jag valde mellan trumpet och trummor.

Arvid åk 3
– När jag provade saxofon första gången i skolan så tyckte jag att det verkade roligt, men inte andra gången. Men sedan provade jag igen och då vände jag på pannkakan och nu gillar jag mitt val. Det är ett juste ljud i en saxofon. Jag tycker också om att spela i orkester och att spela med kompisarna. Ibland känns en lektion för kort. Tänk på att det är bra att prova ett instrument flera gånger, innan du bestämmer dig.

Ingrid åk 5
– Säger som de andra, det är roligt att spela trummor, gillar att kompa de andra när de spelar. Tycker även om att spela piano på min fritid, tänker nog börja med det när jag går i 6:an. Tänker inte bli musiker på heltid, men kanske fritidsmusiker.

Lova åk 5
– Jag har valt tvärflöjt. Att spela gör mig glad och att det blev tvärflöjt var för att det verkade roligt. Bra att man får prova på olika instrument så man kan välja vad man tycker om.

Stororkestern
Flera av eleverna spelar i stororkestern, som består av elever på högstadiet, men även några från i åk 6.
– Vi har klassorkestrar och där är alla barn med från den klassen, och det gäller åk 3. Från åk 4 och upp till gymnasiet spelar man under kulturskolans vingar, det vill säga inte obligatoriskt utan efter elevens egna initiativ och intresse.
Mattias berättar vidare att man varje vecka har grupplektioner i årskurs 3 med eleverna med 30 minuter i orkester och 30 minuter i grupp.
– Vi har glädjande nog 50 % av alla elever i grundskolan delaktiga på något sätt inom kulturskolan. Omräknat i antal så är det ca 530 elever i kulturskolan i dag. Försöker hela tiden att arbeta med bredd och att få med alla till att spela något instrument.
Vi har även ett prova-på-erbjudande till alla elever och ett kostnadsfritt år till alla elever i åk 3.
Prova-på innebär att man under tre veckors tid kan prova på olika instrument och känna sig för vad man gillar mest. Därefter gör eleverna sitt första-, andra- och tredjehandsval på det instrument de vill spela. Oftast får alla elever sitt förstahandsval.
Dessutom tycker vi att det är mycket bra att alla elever kan spela instrument ett helt år i åk 3, kostnadsfritt. Man lånar då instrument av skolan och man betalar heller ingen terminsavgift. Viktigt att alla elever oavsett ekonomiska förutsättningar eller bakgrund kan prova på att spela ett instrument.
Klassorkestrarna som är uppskattade av eleverna är ett bra sätt att lära sig spela instrument tillsammans med andra berättar Mattias.
Elever och lärare ger tydliga signaler om att man känner varandra väl och att man verkligen verkar ha roligt tillsammans. När elever och lärare beskriver sina roller och instrument och varför man gillar det man håller på med. Ett minst sagt sammansvetsat gäng som har riktigt roligt ihop. Kinda har en uppsjö av musiker, sångare som verkligen lyckats. Gullgossen, Lasse Lindvall, Lina Edgar, Henrik Nilsson för att nämna några.

Därför musik
Jenny: Det är aldrig försent att börja spela instrument, själv spelar jag i en flöjtensemble.
Amanda: Jag vill vända på det, hur kan man inte vilja spela musik. För egen del blir det LAO symfoniorkester i Linköping
Karl-Johan: Gillar musik och att spela bas i bandet Bagarn. Har spelat mycket förr men tog ett litet uppehåll, men sedan fick vi för oss att dra i gång igen. Musiken ger mycket tillbaka.
Mattias: – Kan förklara varför man ska hålla på med musik med två ord – Oerhört Kul.
– När man i en orkester spelar ett stycke och där allt går i takt och där alla slutar spela exakt samtidigt, det är en häftig känsla. Den gemenskapen man då upplever måste man uppleva för att förstå. Det går inte att beskriva. Att spela i orkester är ett häftigt lagspel. För egen del började jag spela trumpet när jag var 9 och det är väl trumpetandet som de flesta känner igen mig på.

Gunilla C Johansson 


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: