Naturupplevelser på nära håll

I natursköna Ryda hittar du Ryda Gård som är beläget strax söder om Björkfors. Ett företag som medvetet genom åren profilerat sig inom upplevelseturism.

Från tidig vår till sen höst är antalet besökare till Ryda Gård högt. Den gemensamma nämnaren för en stor del av besökarna som går under upplevelseturism är intresset för fiske. Ryda Gård kommer att fortsätta med denna del av verksamheten och samtidigt öka förutsättningarna till att marknadsföra sig som ett företag som erbjuder konferens med mat och logi.
Lise-Lotte berättar hur hennes sambos föräldrar startade verksamheten för dryga 16 år men att hon och sambon tagit över verksamheten helt genom ett generationsskiftet för cirka tre år sedan.
Att få arbeta och bo som vi gör och att få träffa alla gäster som kommer hit varje år det är så givande. Fisketurismen är stor och Lars gör ett fantastiskt jobb som fiskeguide. Vi ser samtidigt att satsningen ökar på gäster som kommer hit och vill göra mer än att besöka restaurangen. Att ha konferens eller att bara vara, ökar allt mer. Det är därför vi minskar på cateringverksamheten och satsar tydligare på dessa två verksamheter.
Ryda Gård ligger beläget, som man brukar säga, mitt på landet. Hagarna runt gården hålls öppna tack vare betande köttdjur. Skogens djur samsas ibland med nötdjuren och tillsammans ramar de in sjön Åsunden, gården och  skogen likt en naturskön målning.
– Det är nog många som blir hemmablinda, man ser inte hur enormt vacker natur vi har här i Kinda. Men förutsättningen för att du ska kunna se vattnet från denna nästan helt inglasade veranda är att nötdjuren betar och håller öppet. Vi är alla beroende av varandra  på ett eller annat sätt.

Aktivt val med närproducerat
Restaurangen har stora höga fönster med vita spröjs där det knappt finns några gardiner. Några vita paneler ses hänga från taket och ner mot trägolvet. På borden ligger de stora vita linnedukarna och tillsammans med smakfull och stilren utsmyckning väljer ögat att varva blicken ut över restaurangen som över nejderna.
De flesta av våra gäster uppskattar det geografiska läget och det som vi serverar på tallriken. Vi är noga med att så mycket som möjligt är närproducerat. Köttdetaljer kommer från Basunda, fisken från något av de fyra fiskevatten vi har tillgång till. Champinjoner från Kinda, för att ta några exempel. Att köpa in råvaror som är lokalproducerat det innebär ett högre inköpspris och även ett högre pris för våra kunder. Den kvalitet och trygghet som det innebär att köpa in från lokala producenter motiverar det högre priset, för oss och våra gäster. Man vill veta varifrån råvarorna kommer. Att handla på hemmaplan och köpa svenska råvaror gör ju att vi hjälper varandra på ett affärsmässigt sätt men även med hjärtat.

Dröm
Lise-Lotte, sambo Henric och medarbetaren Ingela tillsammans med Lars Wiström är de som är mest aktiva på anläggningen.
– Det innebär allt från att måla om, rensa rabatter till att städa rum och laga mat. Vi tillsammans med säsongsanställda ser till att allt fungerar som det ska. Om man ska säga något om drömmar och utveckling av företaget så hoppas jag att vi får till en naturled på gårdens egna marker. Alla vill eller vågar inte att ströva fritt utan vill ha en vandringsled att hålla sig till. Det innebär mycket arbete och tid som vi inte har men det tror jag skulle vara roligt att få till. Hoppas även att kunna få lite mer tid till att odla vissa säsongvaror i växthus. I dag serverar vi lingon, blåbär och svamp som vi plockat själva. Men som sagt, tiden räcker inte till allt.

Om 10 år
– Vilken fråga så svår att svara på men det är klart, vi gillar ju det vi gör. Friheten och ansvaret det innebär med att vara egen den går inte att byta bort. Jag är övertygad om att behovet och längtan till naturupplevelse, som fiske, cykelturer, ta en tur med kanot eller kajak, eller bara vara är större än någonsin.

Sista frågan Finns Tomten
– Såklart det finns Tomtar, men de går under namnet ladugårds-tomte. Tror att han bor på vårt magasin. Jag har inte själv sett honom, men hört talas om honom.

Texk och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, , , ,

av

Etiketter: