Renovera mera

Hos Frank Johnssons Måleri och precis som hos flera andra målerifirmor, har säsongen för utomhusmålning varit snudd på optimal. Få dagar med nederbörd. Det är många Kindabor som valt att måla om sina hus i sommar, antingen själva eller genom att anlita en målarfirma. Nu närmar sig säsongen för utomhusmålning sina sista dagar för året och blickarna vänds mot att dra igång målning och tapetsering inomhus.

Vi tog kontakt med Frank och hans medarbetare på Frank Johnssons Måleri för att få lite insyn i branschen och tips på vad man faktiskt kan få ommålat.
– Vi är sju personer där en av medarbetarna är studenten Valborg som har sin yrkespraktik hos oss. Hon studerar till att blir målare, det tycker vi är riktigt positivt säger Frank.
Medarbetarna på företaget utför de flesta moment som förekommer inom målning och tapetsering men har specialiserat sig inom olika områden. Några på målning och tapetsering, några på att räkna på jobb och andra på att lacka om detaljer.
– Det brukar vara jag och Daniel som räknar på jobb och som ser till vi har material hemma när de olika uppdragen drar igång berättar Frank.
– Jag har varit här från det att jag var 12 år och jobbade på somrarna, till att nu vara delaktig i de allra flesta arbetsuppgifter i företaget säger Daniel.
Fredde, Robban och Uffe är mest ute på jobb.
– Jag utför ungefär samma typ av arbete som alla andra men har specialiserat mig på sprutlackering av detaljer säger Johan och berättar vidare.
– När man tapetserar och målar om en hall och ett kök så brukar det dra med sig lite merarbeten. Det blir tydligare vad som har nytt ytskikt eller inte. Istället för att riva ut ett helt kök med stommar och luckor så väljer allt fler att byta vitvaror och faktiskt lacka om köks-luckorna.
– Vill man få känslan av ett nytt kök men vill hålla ner kostnaden så är om-lackering av köksluckor ett bra alternativ menar Frank.
Johan berättar att beställningar och förfrågningar på målning och lackering av fåtöljer, spegelramar, ja det mesta trädetaljer som man kan lackera, ökar alltjämt.
Har man köksbord och stolar i massivt trä så går de att behandla med allt från pigmenterad färg till klarlack.
– Det verkar vara en positiv trend att ta tillvara på och rusta upp gamla möbler framför att köpa helt nytt.
Företaget är verksamma i en fem mils radie runt Kisa och man utför arbeten till företag och privatpersoner.

20 år
Nästa år firar Frank Jonsson 20 år som företagare, men han har färgådran i släkten genom sin farfar Gustav, då verksam i Hycklinge som möbelsnickare där han utförde snickeri- och måleriarbeten.
Företaget är godkänt för målning och tapetsering i våtrum och utför bland annat montering och byte av markiser, enklare snickeriarbeten, byte av fönsterglas och golvläggning.
Vi tackar för att vi fick träffa er och att vi fick se och känna på de nyproducerade handtryckta kökstapeterna med mönster från 1800-talet.
Lika viktigt som det kan vara att ta till sig de nya trenderna och mönstren gäller även det omvända, att ta tillvara och lyfta fram färgtrender och mönster från en svunnen tid. Vi önskar våra läsare som antingen är ”GörDetSjälvare (GDS)” eller anlitar företag lycka till med att sätta färg på tillvaron.
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, , ,

av