Trenden med att ta tillvara, renovera eller tillverka nya detaljer i tidstypiskt stil i förhållandet till husets ålder är helt inne just nu.
Ett företag ville expandera, ett annat företag ville utveckla måleri- och snickartjänster. Vad gör man då, jo man inleder ett samarbete över kommungränserna, för att kunna leverera i tid och kunna expandera.
Text och bild: Gunilla C Johansson
Vi träffade Daniel Grip, Åvalla Snickeri Kisa och Hedvig Jördy Pinnbröd och Linolja, Österbymo en morgon i förra veckan.
När vi kom till snickeriet var arbeten i full gång inne i de anrika lokalerna i Bjärkeryd som andas ett stycke svensk hantverkshistoria.
– Hej, kul att du kunde komma säger Daniel och Hedvig och hälsar oss välkomna.
Vi hälsar också på Daniels medarbetare Kai Fagerström samt egenföretagaren Erik Almlöf som hyr in sig i Åvalla, även han är på plats denna morgon.
Vi sätter oss i det mycket ljusa och ombonade fika-rummet med vita möbler och svarta stolar. Doften av hyvlad kärnfuru, det vill säga tallvirke, tar sig in till fikarummet och konkurrerar nästan ut doften av nybakade bullar.
Duon berättar inlevelsefullt om sina företag, kunder, mål och visioner. De upplever att de har många gemensamma nämnare: intresset och engagemanget för hantverksyrken och stoltheten att få arbeta med byggnadsvård.
Byggnadsvård
– Just ordet byggnadsvård är ett så vida begrepp. Ibland handlar det om att följa regelverk som länsstyrelsen satt upp när man ska utföra snickeri och målningsarbeten. Eller som oftast, att man tar hand om trädetaljer på bästa sätt. Spannet där emellan, att få arbeta med detaljer i trä och som vi helst gör, måla med linoljeprodukter där har du våra affärsidéer säger Daniel och Hedvig.
Daniel berättar att man på Åvalla till största del tillverkar fönster och dörrar efter beställning men att en rad andra jobb finns på dagordningen.
– Ibland tar vi fram foder och listverk och andra former av snickerier som finns på ett hus, inom- som utomhus.
Båtbyggare
– Jag utbildande mig till båtbyggare och inom finsnickeri och har arbetat med detta samt måleri under ett antal år. Jag och min sambo drev ett företag inom branschen tidigare men att bilda familj kom emellan. Nu är jag tillbaka igen som företagare och har två vitt skilda ben att stå på. Det ena inom turism och friluftsliv, det andra inom måleri och snickeri som jag ville vidareutveckla säger Hedvig.
Ni har inlett ett samarbete mellan era företag, berätta hur fick ni kännedom om era respektive företag och behov.
– Det var genom Växtkraft och Nyföretagarcentrums nätverk vi fick kontakt. Eva Torell och Andreea Bernicu lyssnade in våra behov under enskilda möten och såg till att vi fick kontakt och på den vägen är det berättar Hedvig och fortsätter.
– Vi hittade snabbt många gemensamma nämnare och värdegrunder som vi arbetar efter.
Jag har redan, genom Daniel, fått jobb inom måleri som jag tagit mig an här hos Åvalla, bland annat ett antal nyproducerade fönster, som vi kan visa dig säger Hedvig och fortsätter.
Tanken med detta samarbete är att vi kan ta oss an och räkna på lite större och fler jobb. Nu vet vi båda att det finns kapacitet och inte minst kunskap och kvalitetsmål satta med det vi levererar säger Hedvig.
– Det finns många fördelar med att vara verksam på en mindre ort, alla känner till en och vet vad man gör. Därför har varken jag eller Hedvig, eller någon annan mindre företagare råd att slarva eller göra ett dåligt jobb. Det är ute på bygden på 45 minuter. För oss är kvalitet ett av våra viktigaste ledord betonar Daniel.
Noggrant val av träämne och färg
– Vi har turen att kunna få arbete med högsta kvaliteten på allt virke vi använder genom vår leverantör Ansgaruis Svensson som håller till i grannkommunen söderut. Alla dörrar och fönster som vi tillverkar ska hålla högsta kvalitet, det räcker inte bara med kvistfri furu. Tallen måste haft sådana växtförhållanden att den är senvuxen, och som vi säger vara av kvaliteten kärnfuru. Endast en del av förstastocken håller denna höga nivå. Detta tillsammans med att vi sågar och limmar dörrspeglar med noggrant finsnickeri där vi målat med linoljefärg, levererar vi detaljer där vi garanterar hållbarhet under många år, menar Daniel och tittar på Hedvig.
– Ja, det är så vi arbetar, för vi vet att utsatta detaljer som just fönster och dörrar måste klara att stå emot väder, vind och slitage över tid på ett hållbart sätt.
Vad säger ni då till de kunder som väljer vattenbaserade oljefärger?
– Vi berättar vad vi helst rekommenderar men det är kunden som bestämmer. Vill man att vi målar med annan färg så gör vi såklart det betonar Hedvig.
Då ser ni båda
mycket ljust på framtiden
– Ja det gör vi verkligen! Trenden med att ta tillvara, renovera eller tillverka nya detaljer i tidstypiskt stil i förhållandet till husets ålder är helt inne just nu. Vi ser att en ny generation husägare som är i 30-40-årsåldern har börjat att hitta till oss vilket breddar åldersspannet på våra kunder. Många av kunderna äger hus i Kinda, antingen som sommarhus eller permanentboende säger Daniel.
– Vi ska göra allt vad vi kan för att möta upp förväntningarna. Med detta samarbete kommer vi att ta ännu ett steg i rätt riktning, med ökad service och tjänster till villaägare, både i som utanför kommungränsen summerar Hedvig.
Lämna ett svar