Tempo, puls och kläder efter väder

Alla har vi väl någon gång tänkt att, ja nu ska jag minsann börja träna, och så tar man i ända från tårna och så sätter man upp hur stora mål som helst. Rätt vad det är så landar man platt som en pannkaka och träningen är ett minne blott.

Eller så är man den där som ger sig ut i lagom tempo, springer lagom fort och har lagom stort mål och kommer lagom vidare i sin träning och hittar en rutin. Eller så gör man som Johan och hans träningskompisar i Titans, där finns det knappast något som heter lagom. Här tar man i! Här sätter man gemensamma mål och ju häftigare och tuffare träningspasset är desto mer triggad blir man till att ta i ännu mer och våga ännu mer.

Aktiv förening
Johan Henriksson, initiativtagare av Titans, hur tänkte du när du drog i gång denna minst sagt aktiva förening i Kinda.
– Det var i grunden ganska enkelt. Jag har alltid gillat att träna och hålla i gång. Var tidigare tränare i Korpen men kände att jag ville ge Kindaborna en annan sorts träning där jag på ett bättre sätt fick utlopp för min kunskap och erfarenhet. Även om Korpen har bra träningspass. Jag bestämde mig för att dra i gång en egen förening, detta tillsammans med ytterligare några vänner.
Då är det muskler och vinnarskalle som gäller eller?
– Nja vill inte riktigt säga så, utan snarare om man vill testa sina gränser och kanske få träna annorlunda pass.
Vi kör med, kan man säga, två typer av träningspass, inom- och utomhus.
Inomhus har vi X-boxpass, slag och sparkar, blandat med funktionella styrkeövningar i högt tempo, stationsträning för både vuxna och barn samt Profound, skadeförebyggande träning i ett lugnare tempo
Våra utomhuspass är X-FIT, funktionell styrkelöpning samt löpning och då från 5km upp till 21km, ibland även längre. Vi arbetar också väldigt mycket med att lära ut hur man löper. Många idag som jag ser är ute och löper gör det på fel sätt. Det är viktigt att man lär sig löpa på rätt sätt för att förebygga skador.
Vi kör utomhuspass oavsett väder. Det är helt ok att köra pass även om det regnar, blåser eller snöar lite. Det gäller bara att klä sig rätt. Det enda som stoppar våra utomhuspass är om det blir riktigt kallt och kvicksilvret passerar nedanför 15 grader kallt.

Snäppet tuffare
Så då kan man sammanfatta era träningspass med att det är vanliga träningspass men snäppet tuffare?
– Helt rätt, men Titans vill precis som alla andra idrottsföreningar, att våra deltagare ska trivas. Vi tror att det behöver finnas en bredd och valmöjligheter för den som vill aktivera sig. Då kanske Titans bidrar till bredden med vår form av träning.
Vi kör mycket hinderbana som många gillar och som kallas för OCR (Obstacle Course Racing) som går ut på att på kortast tid ta sig runt en hinderbana.
Dessa träningar gör vi på olika platser Östergötland och  även här i Rimforsa.
En beskrivning som numera är positivt laddad är ”Nörd”. Ser du dig själv som träningsnörd?
– Jag det är jag verkligen! Att jag håller på som jag gör är inte bara för mitt eget ego. Jag vill verkligen sprida budskapet att med rätt kunskap och
träning så sår man grunden för en god hälsa. Titans har förmånen att ha en grupp med duktiga tränare som vill att folk ska må bra. Det är vi
tillsammans med våra aktiva som gör att vi har roligt ihop.
Alla pratar om hur fin natur vi har här i Kinda. Att man då kan, exempelvis via Titans, ta sig ut och njuta av naturen, få frisk luft, D-vitaminer och ett fyspass, det kan knappast bli bättre
Du som tränar i en hall, fortsätt gärna med det, men pröva att ge dig ut och träna utomhus. Att träna med andra med samma intresse och vara på samma förutsättningar det är en häftig upplevelse, en enorm gemenskap som man måste uppleva och som inte går att beskriva i ord.

Målbild
– Vi jobbar alltid med mätbara mål, det är då lättare att komma i gång, och lättare att motivera sig.
Ledarna pratar med deltagarna om deras träningsmål och vi går igenom vilka utmaningar man har och vad man behöver jobba med. När vi vet det så är det lättare att träna rätt. Det är större chans att lyckas om man vet hur man ska träna.

Titans 5ive
En hinderbana som vi arrangerar vi för andra året här i Rimforsa, start och mål vid Åsundavallen. Banan är fem km långt med 16 hinder. Vi brinner för OCR och vill visa andra hur träningen fungerar. Förra året hade vi deltagare från Östergötland och även från Stockholm. Exempel på hinder kan vara vattenhinder, att vada ut och ta sig över en vägg ute i vattnet, krypa under hinder, eller ta sig över halmbalar och lite armgång. Det kan vara nästan vad som helst.
Johan som är uppvuxen i Norrköping med ett förflutet som kampsportsutövare i cirka 20 år och arbete inom försvarsmakten är minst sagt disciplinerad.
– Har varit kustjägare i Stockholm, så jag har gått den hårda skolan.

Men hur hamnade du i Rimforsa?
– Träffade min tjej Josefina på Valla Folkhögskola, vi gick samma utbildning. Då blev det kärlek till både henne och Kinda då hon kommer härifrån. Jag trivs redan efter fyra år och känner mig hemma här. Vi har båda samma fritidsintresse, om än hon satsar på endast löpning.
Johan jobbar idag som ungdomspedagog på ungdomsgårdar för äldre tonåringar, dvs 16-25 år.
Gillar att jobba med unga och som fritidsledare ser och gillar jag jobbets utmaningar. De unga är ju vår framtid. Att över huvud taget jobba med människor är något som jag gillar.

Om 10 år
– Hoppas att jag jobbar ännu mer med träning via mitt företag som jag förhoppningsvis startat. På så sätt bidra och dela med mig av min kunskap med föreläsningar inom träning och hälsa.
Att inspirera till det goda kan man aldrig få nog av, det vinner alltid på något sätt i längden.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: