Naturen i Kinda är fortfarande rik på liv och vilda arter som är borta på många andra ställen i landet.
– Äntligen en bra lokal! säger Helena Berg från Bockshult Education när hon visar upp de nya lokalerna.
Allt börjar ordna till sig! Helenas man Erik Berg, som driver Kinda Sotning & Ventilationsservice, köpte nyligen fastigheten som tidigare fungerade som en livsmedelsbutik och därefter som lager för en el- och rörfirma. Nu slipper Helena flytta runt i jakten på en passande plats för sina yogakurser.
– På gården Bockshult, där vårt familjeföretag Bockshult Education har sitt huvudsäte, håller jag utbildningar i bevarandebiologi med fokus djur och natur. Där huserar också, bland annat svenska lantraser, en del av dem utrotningshotade. På sommaren kommer många turister för att uppleva och klappa djur, något som uppskattas mycket. Naturen här runt Kinda är fantastisk och unik och håller stor rikedom både när det gäller liv och vilda arter, flera borta på många andra ställen i landet.
Varje vardag händer något nytt
Helena har flera ben att stödja sig på. Förutom bevarandebiologi håller hon uppskattade yogakurser.
– Så är det! Varje vardag i fem olika discipliner. Yinyoga (bindvävsyoga), Rocketyoga (fysiskt med hopp och skutt), Ashtangayoga (fysisk yoga som ger dig energi och glädje), Resorativ (bygger upp kroppen) och en för året ny utbildning med traumayoga som har ett ursprung från amerikanska fängelser. Den sistnämnda är en hjärnyoga för stressade människor som lugnar ned nervsystemet. En riktigt glad grupp är gubbyogan som är för män med temat uppmjukande och uppbyggande. Alla kan utöva yoga och det som är speciellt med yoga är att den innehåller tre viktiga komponenter: det fysiska, andning samt kroppsmedvetenhet. Yogan är ett fantastiskt verktyg för att ta hand om sin kropp och sitt sinne.
Satsning på läkeörter och mat från svenska naturen
Helena har många strängar på sin lyra och älskar att lära ut hur kroppen ska må bättre och hur vi ska leva med naturen. Hon är biolog och örtpedagog och kommer att satsa på örtvandringar för att lära deltagarna vad som går att äta i den svenska naturen.
– Vi lär oss om vilda örter och läkande växter som kan användas som mat och medicin. Nu behöver vi inte längre bara tro på att läkeväxter fungerar. Idag vet vi att de gör det! Borta är stämpeln om häxkonst och trollramsor. Under de populära promenaderna lär vi oss om vad forskningen visat om fytokemi och fysiologi i skön harmoni och hur vi kan använda det gröna, avslutar Helena hoppfullt.
Text och foto: Per Svensson Borrud
Lämna ett svar