Varmt hjärta skapar medmänsklighet

Barbro och Mikael framför flertalet av de som frivilligt hjälper till att ta hand om skänkta saker genom att rengöra, prismärka, organisera i varugrupper, kolla rätt pris-nivåer och att sköta butiken kassa.

År 1961 lärde Sixten och Karin Widerstedt känna Waclaw Roswski som under fem år suttit fängslad i Auschwitz för sitt motstånd mot den tyska ockupationsmakten. Sixten och Karin engagerade sig i Waclaws arbete, att skicka hjälppaket till behövande i Polen. Där och då lades grunden till hjälporganisationen Hjärta till Hjärta.

Vikingstads Missionsförsamling och dess pastor hörsammade Waclaws önskan om att skänka kollekten, inte bara en utan två, till ändamålet, att köpa mat och kläder till behövande i Polen. Kort därefter satt paret Widerstedt på färjan, den första resan av många. På sin väg åter hem till trygga Sverige bestämde sig paret för att fortsätta köra hjälpsändningar. Längtan efter att kunna hjälpa andra växte och spred sig till fler människor. Personbilen byttes strax mot en större, efterföljande resor med bil och släpkärra byttes snart ut mot långtradare. Under drygt tio års tid kördes 100-tals hjälpsändningar från Linköping ned till Polen.

Hjärta till Hjärta bildas
1991 gick Sixten i pension ifrån sitt arbete som rektor, då bildades också hjälpverksamheten Hjärta till Hjärta. När behoven i Polen mättades efter att landet blev fritt från kommunismen koncentrerades i stället verksamheten till andra länder, främst Albanien, Estland, Lettland, Rumänien och Ryssland. För Mikael Joumé, direktor på huvudkontoret i Linköping, är ynnesten kring att representera organisationen stor.
– Vilken ära jag finner i att gå till jobbet. Fantastiska medarbetare, fantastiska gåvogivare och vilka underbara människor jag fått och får möta i mitt dagliga arbete. Hjärta till Hjärta jobbar med fyra fokusområden tillsammans med olika partnerorganisationer, allt för att skapa en långsiktig förändring inom områdena social omsorg, god utbildning, hållbar utveckling samt ökad jämlikhet. Det handlar om alla människors lika värde, rätt till skolgång, ansvar för vår miljö och vår rätt till ett okränkbart värde!
– Vi är helt beroende av gåvor från privatpersoner. Förutom överskottet från vår Second Hand verksamhet hjälper våra trogna bidragsgivare människor runt om i Östeuropa. De gör en fantastisk insats och ger oss också ett stort förtroende, ett förvaltarskap, vilket vi hanterar med stor ödmjukhet, förklarar Mikael.

Ukraina skapade ny bidragskarta
– Vi kunde direkt, så fort Ukraina blev attackerat, se ett nytt gåvomönster där folk samlade ihop det överblivna därhemma och skänkte till bättre behövande. Internt så fattade vi ett snabbt beslut att agera och fokusera på och för Ukraina. Inte bara som punktinsats utan under ett långtgående arbete. När information från Världsbanken visar på att det kommer att kosta 400 miljarder dollar för att bygga upp Ukraina igen inser man hur stort hjälpbehovet är. Kriget i Ukraina har ritat om kartan och jag är stum av beundran för hur snabbt gensvaret blev för ukrainarna bland våra bidragsgivare. Ett snabbt agerande möjliggjorde en ökad volym kring det materiella biståndet. Vi kunde få loss ambulanser, vårdfordon, ett stort antal elverk samt kläder och hygienpaket. Men behovet är fortsatt stort, ett ofantligt lidande pågår i ett land inte allt för många mil ifrån oss i trygga Sverige, berättar Mikael vidare.

Antalet gåvor ökar
Kriget i Ukraina har ökat antalet gåvor som ges till Hjärta till Hjärta. Känslor för det som sker just här och nu påverkar också vårt sätt att agera kring att bli gåvogivare.
– Så är det, absolut. Vi ser mycket riktade gåvor kring det som är mest akut, det som får mest fokus i media och det som är nära oss, det som berör oss. Såklart påverkar det också vårt arbete i de forna länderna där vi fortfarande verkar, flera av våra partnerorganisationer i andra länder har fått planera om sitt arbete på grund av kriget i Ukraina och det sätt människor väljer att hjälpa. Plussa också på med en svag svensk krona och ökade levnadskostnader i både Rumänien, Bulgarien och Lettland så inser man att bistånd inte alltid är så enkelt att fatta beslut kring även om det sker katastrofer och lidande även där. Just nu får Ukraina extra stort fokus, så är det bara och så måste det få vara.

Second Handbutikerna är vårt nav
För Hjärta till Hjärta är de butiker som finns runt om i Östergötland oersättliga. Inte bara ekonomiskt utan även ur ett socialt och från ett miljömässigt perspektiv. På plats i butiken i Kisa jobbar Barbro Gustafsson, också ansvarig för verksamheten på plats.
– För mig här på plats i Kisa värms jag ofta av hur givmilda alla i Kinda kommun är. Hur varmt hjärta så, så många har. Vi är tacksamma för all den kärlek som visas här, det avspeglas också i allt det som skänks till oss. Någonting som Mikael Joumé också intygar.
– Vi fungerar som en mötesplats för social samvaro tack vare våra fantastiska volontärer som ger så mycket av sin tid. Det finns alltid plats för fler ideella krafter, varmt välkomna till vår gemenskap.
Många är dem som arbetsprövat hos oss, sjukskrivna, nyanlända, elever från särskola, de som utför samhällstjänst eller språktränar. Vi pratar mångfald i sin rätta bemärkelse. Vi pratar ofta om hållbarhet och vi erbjuder olika dimensioner av en sådan. Återvunnet ligger rätt i tiden på så många plan, återbruk är miljövård vackert förpackat, avslutar de båda stolt!

Text: Mathias Sabel

Foto: Per Svensson Borrud


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *