Bockshult education – En del av Kinda

Hon är uppvuxen i Björksfors, studerat i Linköping, bott och arbetat i Stockholm. Längtan till något eget och längtan till att leva nära naturen tog överhand. Något som hon känner styrka och stolthet för. Helena Olsson var namnet och hon är en driven företagskvinna som till hösten satsar fullt ut på sitt nystartade företag där naturen är i centrum för allt. Bokstavligen allt!

Hon driver en exempelgård i Boxhult strax utanför Kisa fylld med bland annat hotade lantrasdjur. De djur som föds upp där säljs oftast vidare till andra uppfödare som vill vara en del i att listan på utrotningshotade djur krymper.
Helena som är lärare och innehar en biologiexamen har genom året sett hur vi alltmer distanserar oss till varandra och
till djur och natur. Denna trend vill hon bryta.
– Ja man märker det allt mer och mer. Inte minst reagerade jag på detta under min tid då jag bodde i Stockholm. Man stressar, jobbar och är hela tiden i rörelse i en för mig onaturlig miljö. Klar att jag gillar storstaden, men jag saknar närheten till det för mig äkta och jordnära som det innebär att bo på landsbygden.

Vi går runt på gården en solig och varm eftermiddag i mitten på maj och ser hur körsbärsträden står i blom och bin är på plats för att pollinera allt som bara går att pollinera. Lammungarna har tagit sina första stapplande steg och de små gåsungarna växer i imponerande takt. Den stora kalkonhanen talar minnsann om att han också är här och likaså Kindatuppen.

– Vi erbjuder besök på gården där gårdens djur och naturen är vårt redskap i att låta människor komma djur och natur nära. När vi är stressade varken ser eller hör vi allt det fina runt omkring oss. Varken människor, sig själv eller naturen. Här tillåts man stanna upp, lägga mobilen åt sidan och för en stund bara vara här och nu och kanske lära och se ett och annat under vistelsen här.

Kunskapsbank
Det går inte att ta miste på Helenas enorma kunskapsbank och erfarenhet hon har av vad naturens mångfald kan ge oss tillbaka när hon berättar om hur vår påverkan på naturen får effekter.
– Genom kurser och utbildningar lotsar jag allt från de yngsta barnen till företagsledare genom naturens egenskaper och djurens beteende för att vi kan lära oss mycket av dessa.
Vi på Innehåll fick riktig närkontakt med gårdens minsta respektive största hästar, Shirehäst och Amerikansk miniatyrhäst. Det är en enorm spännvidd mellan dessa två hästar i mankhöjd.
Det är nog miniatyrhästarna som vi är mest kända för. Senast var vi på Kise Marken med miniatyrhästarna och det är fantastiska djur. Att helt obehindrat låta sig klappas och trots allt liv och rörelse vara precis så lugna och fina som de är i hagen här på gården det känns tryggt för både oss och de som finns i hästens närhet.
Vårt möte närmar sig sitt slut och vi ska strax bege oss hem. När vi går runt huset, förbi kalkoner och vedbacken så möts vi av ett mycket gammalt hus med rödmålade stockar. Den framträdande ådringen och dess patina visar på att byggnaden har många år bakom sig.
– Tittar man i historieböckerna så har det varit bebyggelse på denna plats i närmare 300 år säger Helena.
Vi lyfter blicken och förstår precis varför. Den högt belägna gården har en fantastisk utsikt över ängar, betesmarker och ett 10-tal blommande körsbärsträd. Storskogen och de mäktiga tallarna ramar tillsammans in ett av Kinda kommuns smultronställe.

Vi önskar Helena lycka till med sitt företagande och vem vet, det är kanske här i Kinda där stad och land möts i verkligheten.
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: