Hälsa med häst

Foto: Emelie, Paulina och Carolina

Under våren 2024 startade föreningen Grannhuset Stödcenter med verksamheten Hälsa med Häst ett projekt med syfte att undersöka om djurunderstödda insatser i skolan kan öka elevernas mående och påverka deras inlärning på ett positivt sätt.
– Den psykiska ohälsan bland yngre ökar och för många innebär inte skolmiljön den optimala platsen för lärande, säger projektledare Carolina Medin. Vi kan inte fortsätta som vi alltid har gjort, vi måste tänka utanför boxen och testa något nytt.

Tillsammans med sina medarbetare Paulina Bengtsson och Emelie Sivertsson driver Carolina Hälsa med häst som arbetar hälsofrämjande och förebyggande mot ohälsa, våld och utanförskap. På deras gård Ängstugans hästcenter kan privatpersoner liksom skolor, föreningar och företag i en trygg miljö utvecklas med hjälp av utbildad och erfaren personal som skräddarsyr program för varje enskilt behov.
Det var under sin tid som vikarierande skolkurator på Rimforsa skola som Carolina kom med idén till det som skulle bli Rimforsaprojektet.
– Som kurator blev det väldigt tydligt för mig att alla barn inte klarar av skolmiljön så som den ser ut idag. Oavsett alla möjliga anpassningar blir det mycket stillasittande och många intryck som ska hanteras, menar Carolina. Människans hjärna är i grunden utvecklad för handgripligt lärande på en savann, inte i skolbänken.

Carolinas idé vann gehör och genom ett samarbete mellan Hälsa med häst, Rimforsa skola och Kinda-Ydre Sparbank fick eleverna i två fjärdeklasser möjligheten att delta i pilotprojektet.
– Sex elever från varje klass ingick i stallgruppen som vid fem tillfällen fick besöka vår gård medan resterande elever fick samma tema och upplägg med pedagoghundsteamet Emelie och Zingo utomhus i närheten av skolan, säger Carolina.

Genom projektet önskade Carolina, Paulina och Emelie få svar på frågor som till exempel om elevernas mående kan påverkas av djur-understödda insatser, om miljön i stallet eller i samvaron med hund kan underlätta för samtal och om arbetet med djuren kan öka elevernas medvetenhet om sig själva och sin betydelse i en grupp.
– Metoden Lära med hästar är ett målinriktat och väl beprövat förfaringssätt som har starkt stöd i forskningen och många med oss vet av personlig erfarenhet att det finns stora fördelar med att vara utomhus tillsammans med djur, säger Carolina. Det är stor skillnad på ett samtal som utspelar sig i skolmiljö än det som pågår under tiden man ryktar, mockar eller promenerar med en häst.

Eleverna visade genast hög motivation och stor glädje inför projektet och under fem veckors tid fick de i grupp öva på sociala färdigheter tillsammans med hästar, hundar och kaniner.
– När inlärning sker i samband med en praktisk uppgift och eleven därmed förstår dess nytta väcks ett helt annat engagemang hos eleven, menar Carolina. Barnen kan till exempel öva matte när de räknar ut mängden hö som hästen måste ha för att må bra och högläsningen blir både roligare och kändes lättare när det var hundar och kaniner som utgjorde lyssnarskaran. Grunden i Lära med hästar-metoden handlar om sociala förmågor men man kan alltid väva in skolämnen på ett lättsamt sätt och allt har kopplingar till läroplanen.

– Under projektets gång ökade elevernas medvetenhet om sig själva, de blev uppmärksamma på sina egna beteenden, fick ny förståelse för sin betydelse i gruppen och insåg bättre sina styrkor samt utmaningar, säger Carolina. Varje tillfälle avslutades med en reflektionsstund då barnen fick sammanfatta dagen och beskriva sina känslor. Alla deltog och det blev många fina samtal där alla fick ta den plats de önskade.
I elevernas arbetsböcker kunde Carolina, Paulina och Emelie läsa anteckningar som kan tolkas som att barnen fått en högre självinsikt, större förståelse för sina klasskamrater och ett ökat välmående efter att ha umgåtts med djuren.
– Vi kunde se ett helt annat beteende hos många av de barn som är omotiverade i skolan och har svårt med social samverkan, säger Carolina. I projektet fick de chansen att visa sina förmågor och det var en häftigt känsla att få se dem lyckas. När man ska få 600 kg häst att följa en markerad rutt krävs en välfungerande grupp där samarbete, lyhördhet, tålamod, empati och fokus står i centrum. Eleverna blev medvetna om sin roll i gruppen och de insåg att de ibland behöver stå till-baka, lyssna och anpassa sig medan det vid andra tillfällen krävs att de tar kommandot och leder sina kompisar. Och ibland får de helt enkelt avvakta tills hästen är på humör!

Trots att många av eleverna stundtals kände frustration när saker inte gick som de ville var ingen arg eller våldsam under projektet.
– Jag tror att djurens närvaro lugnade ner hela situationen, säger Carolina. Frustration och besvikelse är helt legitima och vanliga känslor som vi alla upplever och därmed måste lära oss att hantera.
– I december fick vi veta att vi tack vare bidrag från Allmänna Arvsfonden har möjlighet att förlänga vårt projekt, både med Kinda kommun men även kommunerna runt omkring, med ytterligare tre år och detta ger oss chansen till ett mer långsiktigt arbete som vi sedan kan följa upp och utvärdera. Med tanke på hur många positiva effekter vi upplevde på fem veckor ska det bli spännande att se resultatet av nästa steg.
Carolina och kollegornas förhoppning är att Arvsfondsprojektet ska bidra med ett metodmaterial som skolan kan fortsätta arbeta med även efter insatserna hos dem.

– Vi vet att många barn lider av oro och ångest i skolan och enligt barnkonventionen och Lgr22 är skolan skyldig att anpassa skolgången så att alla har möjlighet att tillgodogöra sig en utbildning. Vi vet också att det finns möjligheter att bedriva skolgång på en rad varierande platser, det behöver inte vara just en stallskola, vilket är vår vision framåt, utan kan lika gärna handla om undervisning i en bilhall eller ett kök beroende på vilka intressen som kan motivera eleven att lära sig. Poängen är att vi måste ändra något och jag känner att djur-understödda insatser i skolan kan vara en av många vägar till ett bättre mående hos våra unga, summerar Carolina.

Text: Nina Sabel. Foto: Privat

Läs den bläddringsbara tidningen via länken: https://issuu.com/wahlins/docs/inneh_ll_kinda_februari_2025?fr=xKAE9_zU1NQ


Publicerat

i

av

Etiketter: