Brandinspektör Sara Johansson, räddningschef Thomas Blixt och stf räddningschef Rickard Wärn som alla är heltidsanställda.
År 2007 blev Sara Johansson historisk när hon anställdes vid Kinda räddningstjänst som den första kvinnliga deltidsbrand-mannen någonsin i Kinda kommun. Efter fyra år väntade nya utmaningar för Sara men sedan mars i år är hon åter tillbaka på stationen där äventyret som brandman en gång började.
– Att jobba inom räddningstjänsten är otroligt givande och det känns fint att bidra till en viktig samhällsinsats, säger brandinspektör Sara Johansson.
Många som väljer brandmansyrket har drömt om ett liv som brandman ända sedan barnsben men så var inte fallet för Sara.
– På gymnasiet läste jag handel och administration men hade ingen detaljerad plan för mitt framtida yrkesliv, säger Sara. En nära vän till familjen jobbade som brandman och det var först när han nämnde att det kanske var ett yrke som även passade mig som jag blev nyfiken och ville veta mer. Jag började en två år lång utbildning hos Räddningsverket och tänkte att studierna skulle vara användbara inom en rad olika områden även om jag inte valde att bli just brandman.
Efter avslutade studier och godkänt på de fysiska testerna anställdes Sara år 2007 på deltid vid Kinda räddningstjänst.
– Under mina år som deltidsbrandman arbetade jag även i en livsmedelsaffär samt i en klädbutik, säger Sara. Jag lärde mig mycket under mina första fyra år på brandstationen och fick bred erfarenhet genom att delta vid en mängd olika slags uttryckningar.
År 2010 fick Sara anställning som brandskyddstekniker hos Anticimex i Linköping där hon jobbade med förebyggande brandskyddsarbete och utbildning för företagets kunder. Mellan åren 2013 – 2022 arbetade Sara som externutbildare på Räddningstjänsten Östra Götaland med placering i Linköping.
– Det var två otroligt lärorika tjänster men pendlandet mellan Kisa och Linköping kändes ohållbart med småbarn hemma så jag beslutade mig för att söka mig närmare Kisa, säger Sara.
De senaste tre åren har Sara arbetat med administrativa uppgifter på Kontaktcenter på Kinda kommun och trots att hon trivdes väldigt bra kunde hon inte släppa tanken på en karriär inom räddningstjänsten.
– När tillfället kom bestämde jag mig för att söka och sedan i mars är jag numer heltidsanställd som brandinspektör på dagtid men även som operativ räddningspersonal i beredskap var fjärde vecka, berättar Sara. Min huvudsakliga arbetsuppgift kommer att bestå i att utföra tillsyn av objekt i kommunen enligt lagen om skydd mot olyckor och säkerställa att fastighetsägare och verksamhetsutövare bedriver ett systematiskt brandskyddsarbete enligt de bestämmelser som finns. Det kan röra sig om allt från industrier till skolor och kyrkor.
Till hösten kommer Sara utbilda sig ytterligare inom tillsyn och fram till dess förbereder och planerar hon tillsynsärendena men går under besöken bredvid en erfaren beslutsfattande inspektör.
– Var fjärde vecka har jag jourberedskap och om larmet går måste jag vara redo att åka från stationen inom fem minuter, förklarar Sara. Det innebär att jag under dessa veckor måste planera in mina tillsynsärenden så att de sker på platser i närområdet, annars skulle jag inte hinna tillbaka till stationen och byta om.
Sara berättar att det är larmets karaktär som avgör hur många brandmän som rycker ut och vilken kompetens gruppen måste ha för att möta varje specifikt behov.
– Vid trafikolyckor åker vår operativa jourgrupp som består av fem brandmän och ett befäl medan endast två åker på larm i väntan på ambulans, förklarar Sara. Kisa, Rimforsa, Horn och Björkfors har sammanlagt cirka 70 anställda brandmän och utan våra deltidsbrandmän skulle organisationen inte fungera.
Räddningstjänstpersonal i beredskap är en anställning utöver din huvudsakliga tjänst och att vara RiB-anställd innebär att du har tillåtelse att avvika från din ordinarie arbetsplats när larmet ljuder under din jourvecka.
– Konceptet bygger på tolerans och att alla jobbar gemensamt för att detta ska fungera. Det är viktigt att komma ihåg att det inte endast är RiB-personen som befinner sig i beredskap utan även familjen och arbetsgivaren som med kort varsel måste anpassa sig. Kinda kommun behöver fler deltidsbrandmän så om någon är intresserad av ett jätteroligt extraknäck där du blir del av ett team med stark gemenskap som gör stor samhällsnytta så är du välkommen att kontakta oss. Det är fortfarande ett mansdominerat yrke men något fler kvinnor definitivt borde överväga, säger Sara avslutningsvis
Text: Nina Sabel. Foto: Per Svensson Borrud
Läs den bläddringsbara tidningen via länken:
https://issuu.com/wahlins/docs/inneh_ll_kinda_april_2025?fr=sZDM2NTgzODE4OTE