Åk till Björkfors – Året om!

Om det inte finns något hus att köpa och flytta in i, så kan du bo på vandrarhemmet Björkfors Kajak och Hostel under några dagar. Upptäcka Kinda och känna dig som hemma både till fots som på is.

 

Det är i alla fall den känsla som företagarna Rick och Linda Veen vill förmedla till sina gäster.
De var själva turister i Sverige under flera år och blev allt mer förtjusta i vad de såg. Så förtjusta att de en dag bestämde sig för att säga upp sig från sina fasta tjänster, sälja huset och ge sig av från Holland till Sverige för att leta upp en verksamhet som de kunde köpa och driva vidare.
Efter att ha besökt ett 100-tal olika platser i Sverige på vägen ner till Småland, så stannade de till i Björkfors för att titta på ännu en verksamhet. Efter ett par veckor så var affären i hamn. De hade köpt vandrarhemmet och en kontainer med möbler och husgeråd transporterades från Holland till Björkfors.
– Det är klart att det var en stor omställning då för 14 år sedan när flyttlasset gick hit. Men vi var också klara över att det skulle vara en stor omställning och att allt skulle få ta sin tid.
Det första vi tog oss an var att gå från säsongsöppet till att hålla öppet året om. Det är på något sätt naturligt när man bor och har verksamhet på samma plats. Jag gillar att åka skridskor, så turer på  Åsunden och vintersemester i Sverige föll sig naturligt som aktivitet till våra gäster.
Rick berättar hur han och hans fru sakta men säkert byggt upp verksamheten under åren och att man medvetet satsat på turister från främst Holland, Tyskland och Danmark, med övernattning och upplevelsepaket. Givetvis även att man ska kunna komma till Björkfors och turista på hemmaplan med att hyra kajak för några timmar eller dagar som exempel.
– När vi fick barn så blev det att ta hänsyn till lite mer än bara oss själva och verksamheten. Att låta våra barn få växa upp så här fint, det är svårt att ibland ta in. Även vi blir lite hemmablinda och tar naturen och allt detta för självklart. Men när vi åker till Holland och hälsar på släkten så blir vi påminda om varför vi flyttade hit. I början så kände vi nog båda att hemma var Holland, men nu när vi har två barn, rotat oss och lärt känna folk i trakten så är det här vi känner oss hemma. Vi är numera turister i Holland.

Samarbete
Rick berättar att en av framgångsfaktorerna för verksamheten är samarbete med andra företag.
– Linda inflikar att så är det! När vi har gäster som har bokat middag eller en fika så faller det sig naturligt att de tar sig till restaurangen på Valö. När Ryda behöver fler kajaker så hyr de av oss och när vi får större bokningar med aktiviteter, övernattningar och middagar så bor en del hos oss och en del hos Ryda. Detta är bara några exempel på hur viktigt det är att se själva bokningen som viktigast, inte att bara hålla allt för sig själv. Det är så här vi och andra företag växer.

Yngsta barnet
Nikki åtta år har precis kommit hem med skolbussen och vi frågar henne vad hon gillar med Björkfors.
– Jag tycker om att vara ute och på vintern och när det är is tycker jag om att åka skridskor med pappa. Det jag inte tycker om är att åka buss för jag blir åksjuk, men jag tycker om att gå i skolan.

Byggplaner
Företagarna ser ljust på framtiden och i pipeline ligger just ju planer på att bygga en bastu och ett nytt stort trädäck för att kunna sitta utomhus med större komfort.
– Jag är även en av sju delägare i före detta skolan här i Björkfors där vi har lite hyresgäster och även ett gym. Så för den som vill driva företag eller kursverksamhet så går det bra att hyra lokaler av oss.

Framtiden i Sverige
– Ja du, vi kan inte ha det bättre, det kan låta enkelt och banalt, men det är så vi känner, vi har det så bra som vi bara kan just nu. Vi driver eget företag, bor bra, bra grannar, glada barn och återkommande gäster.

Företagarna mottog för ett par år sedan Nyföretagarpriset av Växtkraft i Kinda och Roland Fritihofson och i år Vitsippepriset av Kristdemokraterna i Kinda.

Text och foto: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *