Enormt uppsving för Friluftsfrämjandet

 

Allt fler vill upptäcka naturen i dess olika former och av olika anledningar.

Ordförande för Friluftfsrämjandets lokalavdelning i Kinda, Karin Gustafsson, är helt överväldigad över det enorma uppsving som den lokala föreningen fått den senaste tiden när det gäller aktiviteter och nya medlemmar.

– Vi har vuxit från dryga 25 till dagens drygt 230 medlemmar, helt fantastiskt, tänk vad positiva och engagerade ledare och aktiva kan göra för en förening.

Karin har svårt att hitta alla positiva superlativ som beskriver föreningen, aktiva ledare och medlemmar. Föreningen har med den senaste satsningen, i samarbete med Kinda Kommun, lyckats få närmare 35 unga att gå en intensivkurs på Kinda Bike Park, den nya terrängcyklingsbana (MTB). Banan är huvudanledningen till föreningslyftet med så många nya medlemmar.

– Vi tvingades att säga stopp vid 32 deltagare till intensivkursen för nybörjare, vilket innebär att alla som har velat gå denna kurs tråkigt nog inte fått plats. Vi är så klart glada över det stora intresset för den nya terrängbanan, men kunde inte riktigt se att det skulle vara ett så stort intresse som det faktiskt är. Vi har i gott samarbete med kommunen anlagt en terrängbana bakom förskolan Björkliden, upp mot vattentornet. Det är en bana som har olika svårighetsgrad precis

som en skidbacke där du åker utför. Vi har gröna, blå och röda banor där syftet är att man utmana sig själv i sin egna takt. Det handlar inte om att tävla mot andra eller att ta sig runt på snabbast tid. Det handlar om att ha roligt!

Cassandra 7 år

Vad är det som gör att du hänger på och vill köra på terrängbanan.

– Jag tycker att det är roligt att göra saker med mina kompisar och det är skönt att göra saker ute. Man lär sig mycket som man inte kan göra på vanlig asfalt. Här lär man sig balansera, hoppa och köra slalom. Roligast är nog att köra slalom säger Cassandra.

Karin Gustafsson och hennes man Tommy Gustafsson är två av flera engagerade i föreningen, tillsammans med utbildande ledare och andra vuxna som hjälper till, så ser man till att varje deltagare får stöttning och hjälp på den utmanande terrängbanan.

Upprop

När vi var på plats så var Tommy Gustafsson i full färd med upprop av barnen som är på plats, närvaron för kvällen är mycket hög. Efter lite praktisk information så delas deltagarna upp i mindre grupper, och ger sig därefter ut i terrängen. Ett långt pärlband av barn upp till 13 år, ger sig ut med sina cyklar med målet att ha roligt i skog och mark och utmana sig själva.

Idre

Karin och Tommy Gustafsson, Per Bengtsson, Robert Mollander och Daniel Rovaniemi åkte förra året till terrängbanor i Idre, för att få influenser och inspiration till att skapa banor hemma i Östergötland. Alla utom Karin som redan hade utbildningen, gick en ledarutbildning, för att komma hem och hålla egna kurser i MTB.

Måste man vara medlem i föreningen för att få köra på banan?

– Nej det måste man inte, det är bara att åka upp hit, nästan när man vill. Det enda vi vill är att man respekterar de tider vi är här själva med deltagarna.

För barn upp till 12 år kostar ett medlemskap endast hundra kronor per år och de krav man ställer är att deltagarna använder hjälm. Det är även bra om man har en cykel som klarar terräng. Man rekommenderar även att man har handskar och glasögon, men detta är inte heller något krav.

– När det kommer till själva cykeln så finns det många fina cyklar på blocket som inte kostar så många hundralappar och som fungerar utmärkt för terrängbanan.

Tacksamma

– Tänk att vi med så små medel som 5 000 kronor från Friluftsfrämjandet och ideellt lokalt arbete, kan skapa en bana med lite grus och märkfärg som lockar ut hundratals människor unga som lite äldre ut i skogen, helt fantastiskt ju. Vill även passa på att tacka alla som gjort detta möjligt och även tacka kommunen för välvillig inställning till projektet. Vi fick snabbt marklov för banorna och är tacksamma för att det inte blev en långbänk i beslutsprocessen.

Stort grattis till fina banor och tack för ett mycket trevligt besök. Att få höra så många glada barn i skogen gör en dag lite bättre. Du som semestrar i Kinda, ta gärna turen till banan och utmana dig själv, vem vet kanske terrängcykling blir nästa folksport!

Fakta Friluftsfrämjandet

Bildades redan 1892 och är en rikstäckande organisation som genomför friluftsaktiviteter året om i varierande omfattning. En förening som vänder sig till unga som äldre, och där tusentals ideellt arbetande ledare guidar deltagare ut på små och stora äventyr. Idag har Friluftsfrämjandet cirka 89 000 medlemmar varav drygt 230 finns i Kinda.

Källa: friluftsframjandet.se

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *