Gemenskap och närhet till naturen lockar

Efter morgonsamlingen blir det gruppfoto av dagens styrka.

I Norrland delar man in året i två perioder, före och efter älgjakten. I Kinda finns det nog en och annan med samma uppdelning…
Häng med Innehåll på en dag i skogen.

Förutom gemenskapen och närheten till naturen fyller även jakten en annan funktion, fyllda frysboxar med klimatsmart och ekologiskt viltkött från älg, vildsvin, rådjur, dov- och kronhjort. Kött som garanterat också är fritt från antibiotika!
Innehåll följde Yxefall-Krogsfall jaktlag under de första dagarnas älgjakt. Jaktlaget består av 40 män, med betoning på män, för kvinnorna får man leta efter. För några år sedan var det alltid andra måndagen i oktober som var startskottet, men nu drar alltid jakten igång den åttonde oktober i Södra Sverige. I det här jaktlaget vi hälsar på kör man fortfarande med att jakten inleds på måndagen, alla är inställda på det. Jaktmarkerna sträcker sig över 2900 hektar på 45 olika fastigheter.

Soligt och fint väder väntar
Det är en spänd förväntan inför jaktveckan när jaktledaren Peder Kindén och ordföranden Anders Nilsson tar ton och berättar förutsättningarna för årets älgjakt.
– Vi har fyra vuxna varav hälften hondjur samt sju kalvar. Det är lite fundering på vädret då det ska bli soligt och fint väder idag, inte alls det perfekta jaktvädret om man ska jaga älg såklart, då de kommer ha full koll på var skyttarna finns. Hade vi haft lite duggregn eller lite dis i luften minskar vittringen från oss jägare och då hade det varit annorlunda, men vi gör det bästa av dagen oavsett.

Snabba skott ekar direkt
Alla i jaktlaget blir förvånade när det plötsligt kommer några skott innan ens första hunddrevet hunnit startats i Yxefall. Damir Ramic skjuter inte bara en utan två älgar, en tjur och en ko, direkt när han kommer fram till passet. Efter ytterligare tio minuter skjuter Anders Nilsson sedan en älgtjur. Alla tänker, ”Det är nog klart till lunch om det fortsätter så här…” Men jakt är oförutsägbart och det tar till sent på tisdagen innan sista vuxna djuret, en älgko, faller för Bernt Jonassons kula. Värre är det med älgkalvarna, de lyser med sin frånvaro eller smiter mellan passkyttarna.

Rensa hjärnan och komma ned i varv
Att sitta på pass under två timmar är lite som trädkramning beskriver en del. Att bara sitta och hamna in i ett med naturen, rensa hjärnan och komma ned i varv. Absolut tystnad speglar också själva jakten, att inte prassla med godis-påsar eller prata i mobilen är några givna regler. Efter en kvart i tystnad på passet vaknar naturen upp. Skogsmusen börjar prassla i gräset några meter bort. Ekorren hoppar mellan grenarna och letar efter mat den kan gömma till vintern. De karaktäristiska V-formade sträcken med gäss skymtar över himlen. En rödhake sätter sig i en mindre tall två meter bort och plirar på dig med sina pepparkornsögon och undrar vad det är för konstig figur framför sig sittande på en ryggsäck. Helt plötsligt åker pulsen upp, naturens skvallerdjur nötskrikorna börjar tjattra. Då vet man att något är på väg. Några grenar bryts. Ljud efter klövar som har brått. Då syns något svart djur skymta mellan buskarna rakt mot dig. Bössan osäkras…
Tyvärr denna gång, en stor vildsvinsgalt på språng som inte får skjutas. Du ser de stora vassa betarna i munnen. Händerna ligger kvar på vapnet ifall inte grisen väjer… I sista stund viker den ur kurs när den upptäckt dig. Dagens naturupplevelse för en av jägarna i jaktlaget blev det oavsett.

Hundförare med älghundar för tredje året
Det är tredje året som drevet består av hundförare med hundar som är bra på älgar. Tidigare byttes skyttarna om att gå på drev, men drevkedjorna sprack ofta och jägarna började själva knorra över den besvärliga terrängen där ute.
Så konceptet med hundförare passar jaktlaget perfekt. Kvar att lösa är frånvaron av kvinnliga jägare.
– Orsaken till att det är dåligt med kvinnliga jägare i laget kan bero på att det är ett stort jaktlag och att de inte riktigt törs göra entré och komma med i gänget tror Peder Kindén. Det vore roligt om fler kvinnor vill vara med, men det är oftast jakträttsinnehavarna som tar med skyttarna och då är det svårt att påverka som jaktledare kring strukturen tyvärr.
– På tredje dagens kväll samlas sedan de som vill till ett restaurangbesök med plankstek, enligt gammal tradition. Under trevliga former avslutas första jaktveckan i goda vänners lag. Senare, under hösten, blir det en efterjakt under en lördag och söndag, för återstående älgkalvar samt även vildsvin. Det ser vi mycket fram emot, avslutar Peder Kindén vårt besök.

Text och foto: Per Svensson Borrud


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *