Hagströms firar 10 år 2021

Illustration på hur äventyrsgolfbanan kan komma att se ut.

Vi på Innehåll stämde möte med Urban Hagström för att ta pulsen på verksamheten. I skrivande stund är man på väg att sjösätta en äventyrsgolfbana, nästan vägg i vägg med butiken som är belägen intill den stora cirkulationsplatsen i Rimforsa.

– Själva butiken Hagströms har genom åren som gått ändrat sitt sortiment, mycket tack vare kundernas önskemål och marknadens trender och givetvis min fru Sofias stora odlingsintresse.
När vi startade upp Hagströms så var det i lokalerna där Konsum tidigare varit verksamma. Då var det en butik fylld med färg, tapeter och hemtextil.
Parallellt med uppstarten gick Sofia en KY-utbildning till yrkesodlare där hon till butiken köpte hem en del av det som odlats fram på skolan.
Det visade sig mycket snart att intresset för blommor och odling var mycket stort hos våra kunder.
Vi såg också tidigt att vi var på väg att växa ur lokalerna där vi huserade varpå vi fick upp vårt intresse för den tomt och lokalisering där vi är i dag.
Sagt och gjort, 12 maj 2011 stod denna lokal klar och det visade sig att det var en bra plats att expandera och exponera på.

Allt mer odling
Vi har fasat ut färg och tapet och växlat om till allt mer odling och inte minst foder och tillbehör till hund och katt och andra smådjur som hamster och liknande.
För min del så har jag lärt mig mycket om växter och odling genom Sofia. Vi har även turen att ha Therese, en mycket duktig florist som gör ett mycket bra jobb, anställd hos oss.

Har ni känt av Coronapandemin och dess effekter på er verksamhet?
– Vår högsäsong drar i gång först i maj då vi går från tre till sex anställda, vi är inte riktigt där ännu så jag kan inte uttala mig om detta, men det lär visa sig.
Däremot så har vi under en längre tid känt av trenden att allt fler vill odla själva och det håller i sig av vad vi sett hittills i år.
Vi har redan i år sålt hela 1,5 ton sättpotatis och det är ett gott tecken. Vi brukar under en odlingssäsong sälja jordsäckar som motsvarar cirka 10 lastbilar med släp, eller om man så vill 450 pallar med olika sorters jord.

Vad är det då man främst odlar i Kinda?
– Det vill jag nog säga att det är allt man kan äta, från dill och tomat till sallad och purjolök. Vi har valt att satsa på fröer från två av de större aktörerna på marknaden, för att kunna erbjuda brett sortiment.
Det är klart att det är roligt att se att så många aktivt väljer att odla i allt från krukor på balkongen till stora ytor på friland eller i pallkragar.

Vad är det som styr köpbeteendet?
– Det är nog många faktorer, en är givetvis trenden att fler vill odla själva men även när influencers uttalar sig i tidningar och på nätet påverkar många. Kan man läsa i en artikel om hur enkelt det är att odla tomater från frö till mogen tomat, då ser vi direkt hur intresset ökar i butiken. Många vill prova och testa sig fram.
För att vi ska kunna erbjuda ett så brett och rätt sortiment som möjligt och till bra priser bevakar vi marknaden noga och lyssnar in befintliga som potentiella leverantörer.

Nytt landmärke
Du har själv skissat fram byggnaden som har blivit någon form av landmärke när man kommer till Kinda. Nu har ni beslutat er för att satsa på två golfbanor istället för en, berätta.
– Själva idén till minigolfbana kom till när jag hade en familj som var här och handlade första gången. Kvinnan i familjen var imponerad av anläggningen och utbudet, barnen tröttnade efter 30 minuter och mannen efter en timme. Det hela slutade med att de handlade och betalade men lämnade oss med att de var osams med varandra.
Jag tänkte detta måste jag göra något åt och då kläcktes idén med minigolfbana.
Efter ett antal möten med kommunen kom möjligheten att köpa loss ytterligare mark, men projektet har gått lite på sparlåga några år. Men så i höstas så kom den tillbaka och beslut togs att anlägga en 18-håls bangolfanläggning. En anläggning som är godkänd för tävlingar. Sagt och gjort kontakt togs med leverantör för att denna bana skulle stå klar i vår. Dessvärre kom Coronapandemin i vägen och fabriken som skulle bygga banan som dessutom är helt i aluminium inte kunde leverera i år så tänkte jag att jag måste tänka om. Jag hade ju lovat att det skulle finnas en golfbana klar till denna sommar.
Beslutet som då togs var att vi anlägger en äventyrsgolfbana på 12 hål med en yta på 900 kvadratmeter. Tillsammans kommer de båda banorna att inrymmas på hela 1500 kvadratmeter.
Vi vill uppnå två saker. Dels ska det vara en upplevelse att komma hit och dels så ska det vara roligt, för alla! Därför kommer äventyrsgolfsbanan bland annat att ramas in med mycket växter och grönt som man dessutom kan köpa i butiken.
Det kommer även att finnas soffor så man kan sitta och njuta av miljön med
golfbanan, växter och människor som har trevligt och kan umgås utomhus med lagom avstånd till varandra.

Total omfattar de två golfbanorna en investering på 3.3 miljoner.
– Ja det är mycket pengar, men vi tänker långsiktigt. Det är viktigt för vår verksamhet och för andra att det finns saker att ta sig för och göra tillsammans med andra här i Kinda. Att ta sig hit och spela lite golf, äta en glass, dricka en kopp kaffe och kanske köpa med sig lite foder eller tillbehör till sin katt, det konceptet tror vi på.
Under nästa år räknar vi med att vi kommer att ha färdigställt ett mindre café som vi tänker oss i direkt anslutning till golfbanorna.

Vad är det som gör att du vågar satsa som du gör i år?
– Jag tror att det är så att många kommer att må dåligt när pandemin har lagt sig. Att inte kunna umgås och göra saker tillsammans med andra är ett grundläggande behov för alla människor. Det vi erbjuder här är en utomhusaktivitet, där man kan se och höra andra människor samtidigt med lagom långt avstånd. Samtidigt så behöver man se framåt och ingjuta framtidstro så gott det går.
Vi vill att alla som tar sig hit ska känna att när man åker hem så har man fått med sig något positivt, allt från bemötande till produkter.
En del av min livsfilosofi är att jag inte vill lägga tid på saker och ting som inte ger något positivt tillbaka. Kan vi förgylla tillvaron och bidra med något positivt så vill vi göra det.

Hur ser du på Hagströms om fem år?
– Haha, ja då har jag blivit mer vuxen än jag är i dag. Golfbanorna och caféet är förhoppningsvis mina skötebarn där jag håller till mestadels. Själva verksamheten har genomgått förändringar som jag sagt tidigare och vi kommer fortsättningsvis att lyssna in trender och våra kunder för att se till att kunna erbjuda det som efterfrågas.
Då sätter du en liten peng på att 2020 blir Hemestra, att all fler upptäcker vad som finns på hemmaplan i Kinda?
– Ja det tror jag och här klarar vi tvåmetersregeln.

Äventyrsgolfbanan beräknas öppnas upp mitten av juni. Läs mer i kommande nummer av Innehåll.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *