Kisa Wärdshus – Ny era tar vid

 

– Jag sneglade på anläggningen redan förra året, men av olika anledningar föll inte pusselbitarna på plats. Inte förrän nu! Tillsammans med Niklas Nilsson så har vi tryckt på startknappen till vad vi hoppas ska bli en av de besöksvärda platserna i Kinda.

Ungefär så kan man sammanfatta vårt samtal med Andreas Siverholm, som alltså är hemvändande krögare till Kinda. Niklas Nilssons Fastigheter AB, affärskollegan, erfaren inom allt som rör fastigheter samt drift och underhåll.

När vi var på besök så hade den ena anställningsintervjun avlöst den andra och leverantörer ringer och knackar på under vårt besök.

Det rör på sig, säger vi

– Ja det kan man väl säga, och tur är väl det, på en plats som denna så ska det hända saker, människor kommer, stannar, åker. Där emellan ska de ha haft en bra känsla från det att de kom till att de åker hem och tänker tillbaka på vistelsen här betonar Andreas.

Du har ju en minst sagt gedigen erfarenhet inom serviceyrket, berätta.

– Jag har arbetat med värdskap och det betyder att jag liksom mina kollegor och medarbetare, ska ge allt och lite till för våra kunder och samarbetspartners. Under min tid på Ving som servicechef så lärde jag mig enormt mycket om värdskap, kundbemötande och vad service faktiskt kan vara. Samma sak egentligen under min tid på Brittish Airways och under tiden jag bodde i England. Nu senast kom jag från Stockholm där jag byggde upp en helt ny loungeavdelning på Globen Arena. Allra senast var jag ansvarig för konferensavdelningen hos SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. En restaurang på våning 12 med magisk utsikt över staden.

Men du, hur ska du kunna föra över all puls, energi och input från storstäderna till förhållandevis lilla Kinda och Kisa?

– Det handlar om att allt har sin tid. Jag har fått med mig så otroligt mycket i mitt bagage och jag känner att det är tid för mig att ge tillbaka till mitt Kinda. Det är här som jag alltid känt mig hemma och det är här som jag tillbringat alla mina somrar med mina närmaste. Jag har varit i väg och fått erfarenhet under nästan tjugo år och känner att det är dags att bygga något eget. Mitt flackande har jag bakom mig, och de små skotten på roten till Kinda vill jag ska ta fart här intill ån som går rakt genom Kisa.

Drivkraft

Det går inte att ta miste på Andreas drivkraft och målmedvetenhet när han beskriver sitt Kinda. Det finns en äkthet i ansiktsuttryck och ordval när han berättar om hur han och kollegan Niklas satsar på Kisa Wärdshus. Hur de långtgående planerna tagit form och hur man successivt, noga och strategiskt väljer att öppna upp värdshuset stegvis.

Initialt jobbar man för att hotell och frukostverksamheten ska fungera klockrent och att kundnöjdheten är hög. Därefter, i slutet av juli, planerar Andreas att puben ska vara i iordningställd så att gästerna under varma sommarkvällar kan ta sig hit, njuta av en bit mat och dryck.

– När hösten närmar sig och gästerna och vi känner att sommaren är över, då öppnar vi upp restaurangen inomhus. Vi tänker inte falla i fällan att öppna upp allt på en och samma gång, utan vi tar allt stegvis och känner oss för. Vi vill låta allt ta sin tid och växa fram så att det vi gör blir så bra som möjligt.

Men återigen varför valde du Kinda?

– Som jag sa innan, jag kände att det var dags att landa och rota mig och känna att det är här jag vill vara. Jag är visserligen tjänstledig från mitt jobb i Stockholm. Men helt ärligt jag skulle känna det som ett misslyckande om jag skulle behöva åka till Stockholm igen för att detta inte går att driva i Kinda. Jag tror så starkt på platsen, miljön, byggnaden och hjärtat till detta värdshus så att det SKA bara gå. Varken jag eller Niklas går in i något halvhjärtat. Nu är det upp till bevis! Att vi tillsammans med duktiga och engagerade medarbetare får våra gäster att trivas här. Vi har många liknande platser som också har tagit till sig värdskapet som ett nyckelord. Flera fina anläggningar här i Kinda. Vi behöver fler sådana platser för det är ju så att affärer föder affärer. Utvecklar man värdskapet och att fler som kommer hit stannar, så betyder det att de konsumerar här och det är bra för andra företag. Vi hoppas att kunna knyta lokala leverantörer och medarbetare till oss så långt det bara är möjligt.

Krögare

– Som krögare så kommer jag inte att stå vid spisen och laga rätter det är det finns andra som är mångfalt bättre än jag. Jag kommer att anställa personal som kan allt, om hur man på bästa sätt tillagar god mat, städar, serverar och allt du kan tänka dig som hör till verksamheten.

Kan man då säga att din definition på krögare är en positiv koordinator, med skinn på nästan?

– Ha ha, ja det var väl bra beskrivet. Att hålla ordning och reda och tydligt arbeta med mål och framför allt med stor prestigelöshet, det är grunden till allt.

Ser man att något inte fungerar, så ser man till att det fungerar även om det för stunden inte är min direkta arbetsuppgift. För en kund som har en fråga så förväntar den sig att jag har svaret eller kan hjälpa till. Han eller hon kan ju inte veta vad det står i min arbetsbeskrivning

Hur känns det då att ta tag i allt som ni nu föresatt er?

– Det känns hur bra som helst. Du frågade mig tidigare om jag inte skulle sakna pulsen från tidigare arbeten och jag har tänkt lite på det du sa. Jag tror att vi kommer att få puls här också. Tänk dig övernattande hotellgäster, uppdukad frukost, luncher och middagar, detta varvas med konferenser, temamiddagar, bröllop, minnesstunder, ja jag kan räkna upp hur många olika händelser och aktiviteter som helst. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Framtid

– Att jag kommer att bosätta mig här och att vi kommer att lyckas med detta det hoppas jag innerligt. Jag känner att detta är det jag vill, och är övertygad om att får gäster från storstäderna att komma hit, och få se och uppleva det enormt fina Kinda och Östergötland.

Jag är glad över att jag har mina brorsbarn här som betyder mycket för mig, så även mina bröder och min far. Dessvärre är inte min mor med oss längre, hon gick bort i höstas efter sviterna av cancer. Jag kan känna en hel del sorg i att hon inte får uppleva detta här och nu, men jag berättade om planerna för henne och bär i stället med mig att hon tyckte att detta lät som en alldeles utmärkt och bra idé.

OM Andreas

Favoritfärg: Alla nyanser av blått.

Favoriträtt: Allt med älgkött.

Favoritbok: Alkemisten, speglar mitt liv, verkligen.

Favoritplats i Kinda: Där jag bor nu, cirka en mil söder om Kisa.

Favoritmusik: Adele.

Gör dig mest arg: Förutfattade meningar om folk.

Gör dig mest glad: Brorsbarnen och nöjda gäster.

Detta visste du inte om Andreas: Träffat Agneta Fältskog och blev så tagen att jag fick lite tunghäfta. En mycket fantastisk och härlig människa som jag glad över att ha få träffa.

Text och bild: Gumilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *