Lägesrapport bo äta och fika i Kinda

Karin Asmus, Cafe Columbia i Kisa

Karin tog över caféet i samband med Kise Marken förra året och har fått en bra start på verksamheten. Men just nu finns det en del orosmoln på himlen.
– Ja det är klart att det gör, men vi kämpar på så bra vi kan. Vi har ett tufft läge och ser vi till sifforna så har vi minskat vår omsättning men detta är ju inte på något sätt unikt för oss, det är många som har det tufft.

Hur har ni ställt om?
– Just nu så är det jag som jobbar fler timmar än normalt och medarbetare har fått färre timmar, det är så det är just nu. Sedan vet vi inte riktigt hur sommaren kommer att se ut men vi brukar ha behov av extrapersonal under högsäsongen och in på hösten. Vi hoppas att det kommer att vara så även i år.
Karin berättar att man trots Coronapandemin har flera som väljer att äta på caféet.
– Vi har bra lokaler och nu när det går att sitta utomhus så har vi stora ytor där vi erbjuder sittplatser. Självklart ser vi en ökning på Take away och det är allt från fikabröd till matlådor som man köper med sig hem.

Vilka maträtter är det som är mest uppskattade och som går åt som smör i solsken?
– Det varierar stort men många köper soppor, bakad potatis eller vegetariska pajer.
Vi försöker baka och laga det mesta själva här på caféet och erbjuda ett så brett sortiment som vi bara kan för att alla hittar sin favorit summerar Karin.

 

 

En kaffe eller paketerbjudande på Rimforsa Strand

Vi har tappat stor del av våra konferenser och bröllop där mycket ställs in eller flyttas fram till hösten. Men vi har ställt om och anpassar oss efter förutsättningarna och jobbar vidare med vårt koncept med naturturism, upplevelser och lokalproducerat i en naturskön miljö.

Veronica Eriksson, Rimforsa Strand berättar att alla, oavsett roll inom företaget, inser stundens allvar och gör precis allt man kan för att klara sig igenom denna världspandemi.

– Vi har själva hotellet öppet alla dagar för övernattande gäster precis som vanligt. Däremot är själva restaurangens öppettider justerad och nu är det torsdag till lördag man kan komma till oss. Allt från att sätta sig i vår stora lounge för något att dricka till att äta på vår utomhusservering eller i den stora och rymliga restaurangen inomhus.
Veronica berättar vidare att delar av personalen just nu bland annat ägnar sig åt att restaurera bygganden som går under namnet Gammelgården.
Vi vill stå rustade och startklara när det är grönt ljus för större evenemang och aktiviteter.

Take away
– Vi har utökat med Take away, precis som många andra och där ser vi nog att vi kommer att fortsätta att erbjuda våra kunder detta. Jag vill även passa på att slå ett slag för våra stora utomhusytor, allt från att man kan avnjuta lunchen nere vid bryggorna eller ta med sig något gott och packa ner i ryggsäcken när man vill ut och gå en tur. Kom ihåg att vill du bara komma hit över en kopp kaffe så går det också bra, man måste inte boka en trerätters.
Dessutom har vi turen att inte vara belägna i någon storstad utan har naturen inpå husknuten. Det gör att vi tror och hoppas på att vi kommer igång snabbt med att våra gäster hittar hit. Vi har många olika paketerbjudande som drar i gång nu i maj där man kan kombinera turer med kanot tillsammans med övernattningar, mat och dryck.
Däremot tror vi  att konferensverksamheter kommer i gång tidigast till hösten.

Distanseringsregeln inga problem
Veronica betonar att man med råge klarar de distanseringsregler som finns för denna typen av verksamheter.
– Här behöver man inte vara rädd för att komma för nära någon annan gäst utan man kan känna sig trygg för att ta sig ut och njuta av naturen och den miljö som vi erbjuder i Kinda.

 

Hornåbergs Camping

I natursköna Horn hittar du Hornåbergs Camping, en riktig oas för allt från barnfamiljer som vill hyra en stuga eller till paret som kommer med husbil när man vill bo nära naturen. I skrivande stund har färre övernattande svenska gäster hittat till campingen och de utländska bokningarna är obefintliga hittilldags.

– Vi hade faktiskt en hel del övernattande gäster under påskhelgen vilket var mycket roligt att se.
Precis som många andra har vi fått ställa om och i vårt fall har vi tidigarelagt öppnandet av caféet och då till fredagar. Dessutom så erbjuder vi i veckorna dagens lunch genom matlådor.
Just nu när du ringer så steker vi strömming som vi serverar med potatismos lagat från grunden. I förra veckan var det en strykande åtgång på kålpudding, så det är roligt att husmanskost uppskattats i trakterna. De som hittar till oss och beställer matlådor är personer i vårt närområde.

Man måste vara positiv
Sofie Didi och Ann-Lena Monell driver campingen i Horn där man hoppas på att kunderna hittar till campingen om än det blir en rejält förskjuten säsong i år på grund av pandemin som råder.
– Under maj och veckosluten, fredag till söndag, kommer vi att ha restaurangen öppen. Sedan planerar vi för att vi ska kunna öppna upp allt fullt ut i mitten på juni, men det återstår ju att se hur situationen ser ut då. Man måste vara positiv och ha tron på att detta löser sig inom snar framtid.
Sofie berättar att det har kommit in en del bokningar från svenska campinggäster och då från mitten av juli.
– Nu får vi hoppas att det blir en fin sensommar och höst och att många gäster spontanbokar när det förhoppningsvis öppnar upp sig lite mer.
Vi brukar inte erbjuda luncher i form av matlådor, men i tider som dessa gäller det att tänka utanför boxen och laga efter läge. Vi är mycket tacksamma för det stora intresset och många beställningar som vi fått genom detta initiativ. Det värmer inombords ska du veta summerar Sofie.

Text: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *