Monell tar världen med storm

Lovisa och hennes mormor Gun-Britt.
Foto: Privat

Musikalartisten Lovisa Monell, precis 27 år fyllda, har minsann siktet klart för sig och är glad över att hon valt underhållningsbranschen.

– Men visst pandemin slog bokstavligen till över en natt och när den gjorde det så jobbade jag på min favorit-plats Gran Canaria som musikalartist. Vi fick direktiv från TUI att det bara var att försöka komma med evakueringsplanen hem till Sverige vilket vi också gjorde. Det var surrealistiskt men verkligt.
När jag kom tillbaka till Sverige och min bransch stannade upp så gällde det att hitta någon form av annat arbete, vilket jag
då hittade inom skolan. Allt för att kunna hålla kvar företagandet men
i något mindre omfattning.

Bor i Stockholm
När vi pratar med Lovisa så blir det per telefon, hon bor sedan en tid tillbaka i Stockholm där hon kombinerar företaget Monell Event med att vara elevassistent för en kille på lågstadiet.
– Det fungerar bra, men det är en annorlunda situation som man behöver hantera.
Men jag trivs bra och har en fantastisk elev som jag jobbar nära.

Trygga horn
Lovisa berättar att hon arbetat för Fritidsresor, numera TUI under hela sex säsonger och varje säsong med olika destinationer
– Det är en del av tjusningen med dessa jobb, att man får lära känna olika länder och platser på ett annat sätt än om man bara besöker dem som turist.
Genom att ständigt byta destination så utmanar man sig ut ur den trygga bubblan som man ofta befinner sig i. Jag kommer ihåg min första chef som sa till mig att kom inte till mig med problem, kom till mig med problem och förslag på lösning.
Detta har påverkat mig och utvecklat mig som person och inte minst som egen-företagare.
Jag har ju vuxit upp i trygga Horn vilket jag är stolt över, med den bakgrunden och kunskapen om världen och andras förutsättningar har givit mig nya perspektiv på livet. Numera tar jag inte saker lika självklart och tänker då att problem i min lilla värld kanske inte är så stora jämfört med andra människors utmaningar.

Du startade upp ditt eventföretag strax före pandemin och om du summerar 2021, hur skulle det då låta?
– Om vi först tar detta med att driva eget företag så valde jag det för att kunna erbjuda en palett på det som erbjuds. Jag har byggt upp företaget med att det ska vara personligt hela vägen och de som är med på och bakom scenen är vänner till mig. Man ska känna att när man anlitar oss så är det personligt och äkta, inte bara ett uppdrag där vi fakturerar.
Något annat som är viktigt är att lyssna in den som vill anlita oss. Är det uppträdande för ett 50-årsfirande och man önskar någon speciell artist eller låt så löser vi det. Är det ett större event med många som ska uppträda då löser vi det likväl som om det bara ska vara en person med gitarr.
Så jag har verkligen inte ångrat företagandet, trots för-utsättningarna, snarare det omvända.
Nu när jag driver detta så är det vi som avgör var vi lägger våra jobb geografiskt.

Tänker du på något särskilt?
– Ja det gör jag. Hösten 2019 så arrangerade vi en julshow i Höganlid, Hycklinge. Det hade aldrig varit möjligt om jag hade varit anställd vid ett Stockholmsbaserat eventbolag. Nu fick jag chansen att visa upp för mina vänner, mitt Kinda och fantastiska Höganlid. Vi bodde och uppträdde där och det var fantastiskt att se och höra allt positivt som mina vänner sa om platsen, men framför allt om alla som lokalt engagerade sig för Höganlid och showen.
Jag vet att jag var på JUF, Jordbrukarnas ungdomsförbunds årsmöte, de som äger anläggningen och berättade hur fantastiska de var och
vilket bemötande vi fick.
Där har du ett exempel på fördelen med att driva eget företag.
Så svaret på din fråga hur 2021 har sett ut ekonomiskt så var hösten bra och ett intensivt december där vi hade julshower i Linköping i enlighet med restriktioner.
Visst vi fick en hel del avbokningar på slutet men vi var tydliga med att vi ska ge allt på scenen oavsett om det är fullsatt eller om det sitter 50 personer där ute.

Lovisa
Andra beskriver dig som driven, nyfiken omtänksam, och vet minsann vad du vill, stämmer det?
– Haha, ja det gör det nog, i alla fall hoppas jag att man uppfattar mig så. Jag sökte ett arbete häromdagen och då bad de mig berätta om jag var ett djur, vilket skulle det då vara.
– Jag sa ekorre för att jag gillar att utforska, gärna upp och kika i toppen, slänga mig i lianerna men även söka skydd och vila i trädstammens håligheter.

Om vi kikar framåt och för 2022 hur tänker du då?
Planerna är dock att jag genom ett annat eventföretag under sommarmånaderna kommer att jobba på Öland.
Det blir även en sväng till Horn där vi i slutet av juli, början av augusti kommer göra en repris på Visbryggan vid Färgagård i Horn. I somras bjöd vädrets makter på regn första timmen, men på slutet kikade solen fram. Det jag hoppas på i sommar är  strålande sol, att hela viken är fylld av båtar, solstolar på land och människor där nere vid hamnen i Horn och att stämningen är på topp.
Att få möjligheten att uppträda på hemmaplan och mitt fina Horn är ett sätt att ge tillbaka till alla dem som trott på mig.

Vad betyder Horn för dig?
– Mycket! Det är där jag fick min trygghet och det var där jag växte upp och fick möjligheten, inte minst genom alla timmar jag tillbringade i kyrkan med sång och musik.
Men helt ärligt under min tid då jag pluggade och pendlade till Linköping så kanske tankarna inte var så höga om Horn, restiden var inte rolig.
Men du en annan sak om vi ser till Kinda, tänk vilken uppsjö vi har här av personer som har musikala talanger. Allt från Jenny Wall, syskonen Wass, Matte och Josefin till Anna Käll bara för att nämna några, det är ju enastående om man tänker efter. Kinda är ju känt för sin vackra natur men jag vill nog påstå att människorna som finns och verkar här är de som gör platsen så unik och så bra.

Lovisa tystnar för en stund sedan säger hon:
– Det var det där med människor. Min bästa kompis pappa gick bort för en tid sedan, där fanns det frågor som förblev obesvarade, detta grep tag i mig och jag ville göra något för att låta saker och ting leva vidare. En som betyder mycket för mig är min fina mormor Gun-Britt Monell, vi pratar med varandra varje dag. Nästa gång jag kommer neröver så har jag bokat in ett speciellt möte med henne. Jag har frågat runt bland nära släkt och fångat upp en rad frågor som de vill ha svar på från mormor. Dessa frågor och svar kommer jag att spela in, vilket är ett sätt att dokumentera historier där skrönor och fakta är sett ur mormors perspektiv.

Vi tackar Lovisa för intervjun och precis som flera personer sagt till mig om Lovisa, att hon har ett stort hjärta, så har dessa ord gått över till handling.

Text: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *