Nostalgi på biblioteket

Utställningen påminner om en obekymrad efterkrigstid då folkhemmet var en realitet.

Under april månad har besöken varit många på biblioteket i Kisa för att uppleva 50-talskänslan från macken i Björkfors. En mack och ett arbete som också resulterat i att ägarna Siewert och Kersti Johnsson under förra året erhöll kommunens kulturpris för sin BP Nostalgimack.

Under fyra veckor har delar av macken kommit in i kulturens epicentrum i Kisa. På utställningen finns en tidslinje från när macken i Björkfors öppnade 1955 tills den lades ned 1982. Macken blev sedan kontor åt den lokala taxirörelsen och ännu senare började man tillverka godis i lokalen. Utställningen påminner om en obekymrad efterkrigstid då folkhemmet var en realitet, när bilen symboliserade en ny form av frihet och framtiden var ljus. En tid då en vägatlas och lite billig bensin kunde leda till oändliga äventyr på de svenska landsvägarna.
– När jag gick igenom mina svärföräldrars gamla papper, de drev macken en gång i tiden, hittade jag mängder av gamla BP-prylar. I samband med Öst-götadagarna 2001 återinvigdes därför BP Nostalgimack. Går man igenom alla våra gästböcker 22 år tillbaka så har det varit runt 60 000 besökare, en helt otrolig siffra, berättar Siewert för Innehåll.

Festkvällar och veteranbilsrally
Under somrarna står bilar och mopeder uppställda utanför macken och olika evenemang som festkvällar med rock’n’roll och rockabilly ordnas. Träffar arrangeras dessutom med mc, moped eller varför inte ett veteranbilsrally runt Åsunden. 
– Somliga påstår att det inte är riktigt klokt, att 600 personer närvarade här i Björkfors för att se dåvarande landshövding Björn Eriksson inviga flaggstången här bredvid macken. Men så var det faktiskt 2006. Björn var det svårt att få tyst på men den gången blev han rejält stum när han såg folkmassan.
– En annan rolig sak jag måste få berätta är att när invigningen gick av stapeln på biblioteket dök 11-årige Alex Dahlgren upp. Han hade fått ledigt under ett par timmar från skolan för att få vara med på invigningen. Hans intresse började för två år sedan och han tog kontakt med mig. Sedan dess har vi hållit kontakten och idag är Alex en fullfjädrad BP-fantast, avslutar Siewert Johnsson.

Text: Mathias Sabel
Foto: Per Svensson Borrud


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *