Ny plåtverkstad och nyanställningar

Fredrik, Peter, Rasmus och Kjell i nya plåtverkstaden.

Ternstedt Invent satsar allt mer på Kindabygden och nu senast genom att investera i en egen plåtverkstad samt två ytterligare medarbetare i Kisa.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Det är viktigt att fortsätta framåt och våga tänka utveckling även om vi precis som alla andra känner av en viss försiktighet främst på lite mindre projekt. Genom att få en plåtverkstad här i Kisa så blir vi mer effektiva. Tidigare har vi behövt ta oss till Åtvidaberg för dessa bearbetningar säger Peter Markovic, platschef i Kinda.

Plåtslagare
Kjell Andersson och Rasmus Eriksson är de två senast anställda, båda plåtslagare, där Kjell varit i branschen i drygt 45 år.
– Ja det har varit plåtslageri sedan jag gick ut skolan när jag var 17 år fram tills nu. En gång plåtslagare så stannar man nog kvar. Det är ju ett hantverksyrke där man behöver anpassa detaljer efter varje hus, inget är exakt lika säger Kjell och fortsätter.
– Nu har jag turen att få jobba tillsammans med Rasmus som går ut gymnasiet till sommaren och att få jobba med en lärling ger mycket, såväl för mig som för honom. Det är roligt att få jobba ihop med Rasmus, han vill lära sig och är mycket duktig.

– Man lär sig mycket i skolan, men det blir mest teoretiskt och ibland blir det som man lärt sig i skolan och ibland får man tänka om. Jag är ju lärling fram till det att jag fått ihop de timmar man måste ha för att få mitt certifikat att jag är plåtslagare. Det tar cirka 1,5 år till innan jag är klar säger Rasmus.

Hur känns det att ta studenten och veta att du har ett jobb från dag ett?
– Det känns hur bra som helst, så gott som alla som valt samma inriktning som mig på bygg- och anläggning har fått jobb. Det enda som känns lite snopet är att man inte får känna den där glädjen med student och allt som hör till då det är som det är just nu. Men att ha ett jobb det känns bra!
Du bor i Horn och arbetar i hela Kinda, vad hittar du på under lediga stunder?
– Jag har ju ett stort motorintresse, fått det från min pappa, kör folkrace och gjort så de senaste fyra åren. Så det finns att göra.

Hur går det på tävlingarna?
– Det har väl gått skapligt, säger en någon blygsam Rasmus.
– Ha, du tar ju nästan alltid pallplats, fyller Kjell i.
– Ja, så är det kanske svara Rasmus.
Det är jag och min far som mest mekar, mamma finns också där och stöttar och min lillasyster kör hon också, så man vet ju vart man stoppar alla pengar säger Rasmus och skrattar.
Vi får hoppas att det blir lite tävlingar i sommar, men vi får väl se hur det blir med det.

Tillbaka till ditt yrkesval, känner du att du valt rätt?
– Ja jag gör det, här får man tänka till och räkna ut hur saker ska vara och jag gillar att jobba fysiskt. Det är mycket olika saker som man ska kunna och lära sig, så jag rekommenderar verkligen detta yrke för den som inte vet vad den ska välja för linje. Jag trivs bra här på jobbet, alla hjälps åt och man vill att allt ska bli bra, det man gör.

40-talet anställda
Ternstedt Invent har elektriker, rörmokare, plåtslagare och ventilationstekniker som utgår från Kisa och idag närmar man sig ett 40-tal anställda i Kinda.
– Vi har fått korttidspermittera ett par rörmontörer, men vi hoppas att avveckla detta till sommaren. Vi har flera jobb i höst där vi ser att vi behöver alla våra medarbetare säger Peter. Som försiktighetsåtgärd med anledning av Covid-19 har vi valt att endast ta emot praktikanter i årskurs 3 då de behöver sin praktik för att bli godkända i skolan. Men som sagt, att vi satsar på en egen plåtverkstad i Kisa innebär en investering på närmare 1 miljon och detta är en del i fortsatt utveckling av vår verksamhet.

Det är du Fredrik som jobbar med ventilationssystem på företaget.
– Ja så är det, och det är jag, Rasmus och Kjell som nyttjar plåtverkstaden mest. Jag utför ju mycket jobb som byggs in och som inte syns men som är viktiga för att få ett bra inomhusklimat. Jag precis som Kjell har arbetat sedan jag gick ut skolan men har varvat utvändigt plåtarbete med ventilationssystem.

Vi vill påminna privatpersoner som behöver hjälp med att bocka plåt, då är det bara att kika förbi, oftast kan vi hjälpa till medans du väntar, bara vi är på plats summerar Fredrik.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *