Populär skidskola

Else-Marie Isaxon, ansvarig för skidskolan på Kinda Alpina Klubb de senaste åtta åren, ser med glädje på det stora intresset för vintersport i Kinda. Med hela fyra grupper i skidskolan så utbildar klubben drygt 120 barn varje år.

 I morgon lördag drar vi igång omgång 3 i skidskolan och då med två grupper. Det är stort tryck på skidskolan där förväntningarna och viljan att lära bland deltagarna är mycket stor och positiv.(För att få veta om det finns några platser kvar till morgon-dagen, kontakta klubben direkt! Reds anm.)

Else-Marie berättar att hon kom med i styrelsen lite av en slump. Hon fick frågan då hennes barn visat intresse för alpint. Efter att hon gått med i styrelsen så fick hon ansvaret för skid-

skolan, ett uppdrag som hon tycker är roligt och som hon gör helt ideellt.

 

– Skidskolan har allt från nybörjare till de som vill utveckla sina kunskaper och teknik. Vi tar emot barn från fyra till fem års ålder upp till 15 år. Det är roligt att hålla i verksamheten och skidskolan, att få vara med från början. Skidskolan är mycket uppskattad och vissa år har vi dessvärre fått tacka nej till de som vill gå då det varit fullbokat.

 

I varje skidskola finns det plats för 30 barn och nu till sport-lovet kör man alltså två grupper.

 

 

Skickliga skidlärare

 

Klubben har sex anställda skidlärare som består av skolungdomar som har helgjobb från december till mars. Dessutom har klubben tillgång till fyra/fem ideellt arbetande hjälplärare som är med under passen och assisterar skidlärarna.

– Våra mycket duktiga skidlärare är i åldrarna 15-19 år och har alla tävlat i alpint och gått steg 1-utbildning som skidinstruktör. De pedagogiska ungdomarna ger våra deltagare bra feedback för att klara av sina nya utmaningar i livet, att ta sig ned för en backe med säkerhet och glädje i bagaget.

Styrelsen är stolt över att vi som förening och klubb kan erbjuda unga ett jobb som är deras fritidsintresse. Vi har instruktörer som efter att ha varit hos oss i fyra säsonger fått arbete som instruktör såväl långt norrut som utomlands.

Själva skidskolan är indelat i fyra steg där svårighetsgraden ökar allt eftersom. I skidskolan lär man sig allt från att åka lift, bromsa och svänga i backarna till att åka med parallella skidor och komma från plogsvängen.

De som gått alla steg eller har andra förkunskaper är välkomna till vår ordinarie verksamhet. Vi tränar två kvällar i veckan och då har vi deltagare som gillar att åka mellan portar till de som vill tävla i sporten.

 

Snowboard och Freeride

Snowboard är inte så stort just nu men man har några som är riktigt intresserade och åker en hel del. Klubben håller, för den som vill, privatlektioner även i detta. Det blir även en snowboardskola under sportlovet, ett bra komplement till den alpina skidskolan.

 

– För de som vågar sig på att hoppa och göra trix har vi ytterligare en gren, Freeride, som ingår i vår ordinare verksamhet. Freeride har fått ett riktigt uppsving och vi har deltagare i denna gren för tredje året i rad. Det fysiska området i Tolvmannabacken för Freeride är utökat med flera hopp och rails i år.

 

Eloge till Tolvmannabacken

– Vi är glada och stolta över att vi har tillgång till en så bra och välskött anläggning som vi har i Kinda. Man får åka långt och länge för att hitta motsvarande anläggningar. I år öppnade Tolvmannabacken tidigt, redan veckan innan jul, helt fantastiskt bra jobbat av alla de som jobbar med att få väl byggda och preparerade nedfarter tycker vi från klubben och många Kindabor med oss.

Mitt Kinda

Else-Marie bor i mitt i Kisa och är inflyttad från Vimmerby. Hon känner sig väl rotad i Kinda och trivs bra i Kisa.

– Här är det nära till allt, det finns det mesta och man känner de flesta. Bor här med min man och två barn där den äldsta är på väg att flyga ut och jobbar just nu som säsongsarbetare i Branäs som skidinstruktör.

Vintersporten har fått ett litet uppsving och i dag har man en relativt stor grupp som är aktiva, men det finns plats för fler. Med stadigt medlemsantal har man bedrivit skidskola de senaste 13 åren.

– Vi välkomnar och hoppas att den som är nyfiken och vill prova på sporten kontaktar oss. Tänk på att du som vill prova på sporten inte behöver köpa utrustning utan det går bra att hyra utrustning. Du som vill vara med och träna på våra kvällspass behöver kunna åka lift själv och åka nedför i samtliga nedfarter avslutar Else-Marie

Gunilla C Johansson

 


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *