Presentartiklar från A-Ö

Efter närmare 34 år som anställd sadlade Karin Edestedt från Björkfors om och startade eget tillsammans med sin
svägerska Ulla Pettersson då man övertog Frideborgs i Kisa.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Till sommaren blir det två år som företagare. Det som driver oss framåt är kundkontakterna säger Karin.
När vi var på besök i butiken var Karin på plats och under den knappa timman vi var i butiken så droppade kunderna in en efter en.
– Det var lugnt i januari och februari, men nu har det börjat röra på sig igen, men det är ju så det är för detaljhandeln.
Butiken som är öppen tisdag till lördag är välfylld med ett mycket brett sortiment på presentartiklar.
– Detta ska känns lite som en gammaldags lanthandel. Det ska finnas det mesta men kanske inte just mat. Vi har dock lite sylt och marmelader annars hittar man allt från nytto-produkter till presentartiklar.
Påskägg, mjukisdjur, ljus, servetter, vaxdukar, hudvårdsprodukter, gratängformar, handdukar och ljuslyktor fyller butikshyllorna.
– Det är väl lite det som är vår affärsidé, att man ska kunna köpa något till studenten, födelsedagen, barndopet eller varför inte något till sig själv.
Karin berättar att man fortsatt på den inslagna vägen när det gäller sortimentet som tidigare ägare var inne på och kompletterat med ytterligare produkter.
– Vi lyssnar in våra kunder och försöker att ta hem det som efterfrågas i den mån vi kan. Vi ser att man uppskattar bredden på vårt utbud och att många uttrycker att man inte
visste hur brett det är.

Trogna kunder
– Vi har många trogna kunder som handlar hos oss vilket vi är mycket tacksamma för, men det är tufft att driva detaljhandel. Det är ju flera verksamheter som stänger ner vilket är olyckligt.
Om jag får önska, och det får man ju, så är det att man kikar in hos oss och alla andra butiker i Kinda, för att se sortiment och utbud. Man måste inte handla bara för att man går in i butiken, utan bara skaffa sig lite inspiration för att kanske handla nästa gång man kommer.
Här hos oss försöker vi även hålla koll på prisbilden på nätet. Då och då kör vi kampanjpriser på varor som vi säljer och som finns att köpa via nätet, ett sätt att möta upp priskonkurrensen. Men genom att handla lokalt får man ju varan direkt, man behöver inte hämta ut paket eller betala frakt. Även om en vara är billigare på nätet kan besparingen snabbt ätas upp av fraktkostnader.

Ombud
Karin berättar att man är ombud för kemtvätt och att det går bra att lämna in textilier till butiken.
– Vi tar emot allt från stora mattor, hästtäcken till brudklänningar och kavajer Det enda som vi inte erbjuder kemtvätt på är skinnkläder.

När vi intervjuar Karin så kommer Anna Strömberg från Farsbo in i butiken.
– Hej Anna, välkommen säger Karin
– Tackar, få se nu, jag skulle köpa något litet till ett lotteri, vad har du säger Anna
Och samtalet är i full gång.
Vi avbryter och frågar Anna vad det är som gör att hon kommer in till Karin.
– Jag brukar handla det mesta här i Kinda. Jag vill att butikerna ska vara kvar och då kan jag ju inte handla i stan. Jag tycker om det personliga mötet, att man blir igenkänd och de vet vad man är ute efter. Tänk så mycket tid och pengar som jag och andra sparar med att handla här hemma. Men visst, även jag handlar en del i stan, men presenter, blommor, mat, kläder och annat, det köper vi jämt här hemma. Jag är mycket noga med att först se om det jag är ute efter går att köpa i Kinda.

Hur känns det att höra detta?
– Det värmer så klart, och det gör ju att vi som är inom detaljhandeln drivs av att hålla öppet.
Anna går till kassan, betalar och Karin lägger ner varorna i kassen.
– Tack för denna gång, vi ses snart igen säger Anna.

När du inte är på jobbet vad hittar du på då?
– Då blir det mycket tid i mitt underbara Björkfors. Jag och min sambo Nisse trivs så bra där och vi kan inte bo bättre. Stor och härlig trädgård där man kan hålla på och påta, fixa och hålla fint. Då och då åker vi i väg på lite minisemester där det blir enstaka övernattningar i husbilen. Jag gillar även att cykla och nu när jag har en elcykel så blir det oftare och längre turer. Tar även cykeln till jobbet då och då.

Vad ser du fram emot i år?
– Att vi får en omväxlande sommar vädermässigt, som gör att hela Sverige blomstrar och att fler upptäcker hur fantastiskt vårt Kinda är med utbud natur och aktiviteter.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *