Pressinformation – Sparbanken uppmärksammar spelmissbruk!

Pressinformation –

Sparbanken uppmärksammar spelmissbruk!

Som en del i sitt breda samhällsengagemang bjuder Kinda-Ydre Sparbank in Kinda- och Ydrebor till en föreläsning om spelmissbruk, och hur man kan ta sig ur spelberoendet. Föreläsningen är öppen för alla som är intresserade, med förhoppning att den leder till diskussioner under kvällen.

 

– Vi stöter tyvärr på allt fler kunder med den här problematiken, och ser vilka oerhörda konsekvenser spelmissbruk får för den enskilde och även deras anhöriga. Därför vill vi lyfta ämnet då vi tror att det finns ett stort behov av mer kunskap, säger Leif Ihreskog, Kinda-Ydre Sparbank.

 

Spelmissbruk är ett allvarligt beroende som liknar beroende av droger eller alkohol eftersom hjärnans belöningssystem påverkas på samma sätt, och antalet personer med allvarliga spelproblem ökar ständigt.

 

Mustapha Petterson, behandlingsansvarig på Game Over i Linköping, föreläser om den onda spiralen som leder till spelmissbruk men också om hur man kan ta sig ur den. Mustapha är utbildad inom beteendevetenskap och psykoterapi. Han har skrivit en rad debattartiklar kring spelandet i Sverige och har även deltagit vid framtagandet av remiss på regeringens spelutredning.

 

Mer än 350 000 personer i Sverige har någon grad av spelproblem, enligt Folkhälsomyndigheten. Problem med spelberoende är en aktuell fråga i såväl Kinda som Ydre och kan börja redan i unga år. I CAN:s (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) nationella skolundersökning 2021 hade 33 procent av killarna och 10 procent av tjejerna på gymnasiet spelat om pengar senaste året.

 

Mustapha Petterson kommer under kvällen att lyfta de olika vägar som kan leda in i ett spelmissbruk, vilket kan medföra stora risker som att hamna i ekonomiska problem, alkoholmissbruk eller drogbehov och även kriminalitet. Vilka varningssignaler bör man då vara uppmärksam på? Vilken hjälp finns att få? Under kvällen kommer frågor som dessa att ventileras och besvaras. Vare sig du är i ett beroende, på väg in i ett, anhörig till en person som visar tecken på spelmissbruk eller vill lära dig mer inom området är du välkommen till denna föreläsning.

 

Under kvällen kommer vi även att få träffa Jill Arfwedson och Emelie Klerestig som arbetar på enheten Råd och Stöd i Kinda kommun. De inriktar sig på stöd och behandling till barn och unga samt deras familjer, socialpsykiatri och beroendeproblematik.

 

 

Föreläsningen är gratis och hålls i Värgårdsskolan Kuben, Östgötagatan 8, Kisa, den 7 april 18.00.

Mer information om föreläsningen finns på www.kindaydresparbank.se

 

För ytterligare information, kontakta: Leif Ihreskog, Kinda-Ydre Sparbank

Tel: 072-235 24 72 E-post: leif.ihreskog@kindaydresparbank.se

 


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *