Renovering av Horns skola

När elever och lärare varit hemma och njutit av ett välförtjänt sommarlov har inte Horns skola stått tom som den brukar göra under sommarmånaderna. Skolan har renoverats och det har varit full fart i korridorerna. 

Text och bild: Klara Huzell 

Fastighetsansvarig vid Kinda kommun är Olliver Sjöqvist, han berättar att den senaste stora renoveringen skedde under 1980-talet. 

– Det var helt enkelt dags att fräscha upp lokalerna och lösa arbetsmiljöproblem säger Olliver. 

Ventilationssystemet som även det var från 80-talet var högljutt och ineffektivt. Att byta ventilation skulle ge lärare och elever bättre arbetsmiljö, utöver det är moderna system betydligt mer energieffektivare. 

– Det nya ventilationssystemet har bland annat tryckstyrda fläktar som anpassar ventilationen efter mängden människor i salarna. Med ett modernt system kan vi minska energiåtgången med cirka 50% förklarar Sjöqvist. 

Att skapa en bättre arbetsmiljö och energieffektivisera skolan har varit huvudfokus under renoveringen. Ytterligare åtgärder för energieffektivisering har varit ett nytt undertak och nya led armaturer. Utöver lägre ljudnivå i klassrummen har arbetsmiljön förbättrats med ny golvmatta i klassrum och korridorer. En ny matta sänker också ljudnivåerna som kan vara höga i skolor. Väggarna i klassrum och korridorer har fått ny färg. 

Gult och orange 

– På 80-talet var man inte blygsam med kulörer och skolans har länge haft mycket gult och orange. Idag har vi valt en lugnare och neutralare färg som är ljusgrå berättar Olliver. 

I processen att välja kulör har lärarna fått vara delaktiga så att de kunnat påverka sin arbetsmiljö. 

Renoveringen har varit mestadels invändig men även fasaden ska få sig ett lyft med nya entrépartier som levereras i oktober. 

– Som fastighetsansvarig är jag mycket nöjd med renoveringen. Mycket har förbättrats och jag hoppas att lärare och elever blir nöjda när de kommer till-baka till skolan. Horns skola är värd att satsa på och vi på kommunen förväntar oss att den ska stå kvar och användas långt in i framtiden avslutar Sjöqvist. 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *