Ryda högsta vinsten

Joel Ek och Lovisa Bergström, ett företagsamt par som stormtrivs och känner sig hemma i Ryda strax utanför Björkfors efter flytten från Stockholm, detta efter relativt kort tid. Duon driver en kommunikations- och webbyrå och menar att man knappast kan ha en bättre plats att bo och arbeta på.

Hur hamnade ni i Kinda?
– Det var inte planerat utan vi sökte efter permanent boende i Stockholm, detta efter att vi under flera år bott i andra hand. Vi hade båda bra jobb men inte direkt någon bostadskarriär. Men allt eftersom letandet efter bostad intensifierades så vidgades också cirkeln från Stockholm där vi kunde tänka oss att bo. Vi svävade ut och hittade husobjekt allt från långt nere i Småland och Högsby till dalafjällen. Men så en dag så hittade vi detta hus utlagt till försäljning på nätet och vi åkte och tittade och ja, resten är ju redan historia.
– Nu bor vi i detta stora fina hus med flera sidobyggnader, allt i fint skick utan större renoveringsbehov med en fantastisk utsikt säger Lovisa.
– Jag gillar snickra och det finns goda möjligheter till det och Lovisa trädgårdsodling så vi fick mycket i ett säger Joel. Med huset följde även en hel del möbler som vi har i huset samt praktiska saker som gräs-klippare, häcksax vilka nu står i snickarboden.

Runt om i Sverige
Lovisa och Joel kommer från Västkusten respektive Fagersta och har båda bott på åtskilliga platser runt om i Sverige.
– Mycket är såklart kopplat till studier och jobb. Men vi har alltid känt att det har varit okomplicerat att flytta, men allt eftersom åren går och inte minst efter att jag läst en bok som handlade om att inte vara rotad och vikten att vara detta, så växte tankarna kring permanent boende säger Lovisa.

Nu driver ni företag och bor på landet och ni tog steget mitt under pandemin.
– Ja och det har gått alldeles utmärkt. Distansarbetet blev viktigt för många och ibland även avgörande för verksamheter. Vi jobbar på med företaget där vi hjälper företag att sätta upp webbutik, ta fram text och bilder till detta och annat som är direkt kopplat till företagets kommunikation och websida. Vi vet båda vad det innebär att starta upp ett företag, att ställa om, hur viktigt det personliga varumärket är. Men även att det finns många saker som man vill göra men inte riktigt vet hur när det kommer till just kommunikation och det är där vi gärna är behjälpliga betonar Joel.
– Jag jobbar deltid i företaget och deltid inom barn-omsorgen i Rimforsa berättar Lovisa. Jag kände tidigt att det är viktigt att ha flera ben att stå på och att då utbilda mig till förskolelärare föll sig naturligt. Denna kombination gör att det är jag som passar på att handla och åka till återvinningen efter jobbet i Rimforsa. Vi konstaterade häromdagen att Joel inte lämnat Ryda på ett par månader utan haft fullt upp med företaget säger Lovisa.
– Det har inte funnits något behov från min sida att åka någonstans. Inte minst för den chockdigitalisering som bokstavligen skedde över en natt runt om i världen på grund av pandemin. Men vi har faktiskt haft ett fysiskt möte med en kund här Ryda berättar Joel.

Hur var omställningen att flytta från ett centralt läge i Stockholm till Kinda?
– Vi har varit mentalt förberedda länge och längtat till detta säger Lovisa. Tänk dig själv att kunna gå upp och äta en långfrukost en onsdag, mitt i veckan, vem kunde tro att detta ens skulle vara möjligt.  En sak som vi och våra vänner förundras av är hur tydligt man ser årstiderna i naturen. Hur magiskt vackert det kan vare en stjärnklar kväll i december, eller hösten när löven är färgsprakande eller det härligt gröna på våren när att liv tar fart. Jag menar att man blir bortkopplad från års-tider när man bor som vi gjorde tidigare. Givetvis finns många fördelar med att bo i storstäder men nu när man ser vad vi har i dag, då saknar vi det inte, förutom de vänner som finns på längre avstånd.
Vi har redan fått goda relationer till företag, grannar och de som bor i trakten och är så tacksamma för den gästfrihet och öppenhet som finns här.

Hjälpa andra
– Finns ett annat värde med att vara småföretagare och att det är att man hjälper andra.
Inte för att tjäna stora pengar utan tänka hållbart och nära.

Tack Hasse
När vi rundar av intervjun med duon så säger Lovisa.
– Vi bor ju kvar nästan som förra ägarna utformade huset, endast tapetserat om hallen, så tack Hasse för den sköna mörkgrå soffan!

Lovisa har en kandidatexamen i grafisk design och kommunikation samt förskolärarexamen.
Joel har en civilingenjörsexamen inom medieteknik och driver företaget Ryda Form & Funktion tillsammans med Lovisa.

Text: Gunilla C Johansson
Bild: Privat


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *