Sarah hemvändande PT

Sedan i mitten av september i år bor Sarah Wolffelt och hennes sambo Jonatan Ståhl i Kinda, närmare bestämt i Kisa. För Sarah känns flytten från Linköping helt naturlig och självklar.

– Jag är uppvuxen här i Kinda och här bor även min närmaste släkt i form av mor, far och storebror. För oss handlade flytten hit om bådas längtan till att bo nära naturen.

När vi intervjuar Sarah så finns det ingen tvekan snarare det omvända om valet att lämna storstaden till den mindre ortens fördel.
– Vi båda gillar att spendera mycket tid utomhus och då genom allt från att cykla, löpträna, paddla kajak kallbada och simma. Allt detta blir på något sätt inte helt självklart när man bor i en större stad. Jag skrev under min utbildning till medicinsk massage och friskvårdsterapeut ett arbete om skogsbadets påverkan och har genom det arbetet lärt mig om de fysiologiska processer som sker när vi vistas i naturen. Det finns så otroligt många positiva aspekter för både kropp och sinne!

Men då saknar du inte storstadspulsen?
– Nej faktiskt inte. Jag har upplevt den inte minst under den tid jag bodde i Oslo, men det lockar inte längre. Jag har insett att jag inte behöver leta utanför mig själv för att hitta lycka, utan att den finns inom mig. Låter klyschigt kanske- men när vi inser att andra människor och upplevelser inte kan göra oss lyckliga och att vi inte behöver tro på allt vi tänker kan vi, tror jag, hitta ett större lugn i oss själva.

Hur tror du att vi kan få fler att flytta till kindabygden?
– Jag tänker att om vi får fler människor att se de fina fördelarna med att spendera tid i naturen, så kommer kindabygden kunna locka på ett annat sätt och fler kommer nog vilja flytta hit. Det finns så mycket fantastiska löpstigar, sjöar, cykelvägar, vatten att paddla och simma i och skog att bara vara i. Det handlade också för mig om att kunna bo i ett samhälle som är mer personligt och tryggt man känner igen varandra när man är i butiken och handlar och det blir en annan gemenskap än i större städer. Nu hyr vi bottenplanet i en villa med stor trädgård nära Värgårdsudde så det är ju bara att knyta på sig löparskor och ut genom dörren så är man ute i naturen.

Du nämnde kallbad hur tänker du där?
– Jag känner en tydlig effekt i både kropp och sinne av att kallbada och det har bidragit till att kunna hantera stress bättre. När kroppen utsätts för kylan kommer den sätta igång sitt stressystem och kommer vilja fly från kylan. Genom att ta lugna kontrollerade andetag så aktiverar man istället kroppens lugn och ro system. Detta kan man sen applicera på andra stressade situationer, genom att återvända till andetaget och hitta tillbaka till lugn och ro systemet.
Ett tips är att ta en löprunda eller träna något annat innan kallbadet, så att cirkulationen är på topp! Jag och min vän Olivia Andwester planerar även en workshop i kalla bad och skogsbad senare i höst och laddar för att hålla igång kallbadandet året om!

Nu pendlar du till ditt arbete i Linköping hur upplever du det?
– Bara positivt. Restiden använder jag till att vidareutbilda mig inom bland annat funktionsmedicin och hormonhälsa, framförallt kopplat till kvinnohälsa.
Sarah arbetar i dag på ett gym i Linköping. Dels som PT, det vill säga personlig tränare, även inom medicinsk massage, friskvård och kostrådgivning.
– Jag försöker alltid att arbeta utifrån en helhet när jag träffar kunder. Det räcker inte att bara äta rätt, eller bara träna man behöver helheten för att må bra. Många psykiska faktorer spelar stor roll i hälsobilden.

Du själv tränar, utövar yoga, kallbadar, cyklar och är noga med vad du äter, det finns inte risk för att du upplevs som allt för hurtig.
– Nja jag håller nog med om att jag är hurtig och det är ju den livsstilen jag har valt för att jag mår bra av det. Vi är ju alla olika. Jag tror att det handlar mycket om balans. Både i träning och kost fokuserar jag på att få in sånt som jag vet är bra och som jag mår bra av, men att man också unnar sig sånt som själen mår bra av. Det är inte farligt att äta lite fredagsgodis och fika ibland om man ser till att man får i sig näringsrik mat och rör sig i sin vardag.
I dag bygger samhället mycket på prestation och att man identifierar sig med sina prestationer vilket i sig ökar stresskänslan hos många. Därför menar jag att vi behöver vara snälla mot kropp och själ och lära oss lyssna in vad och när vi behöver olika saker.

Vad gör du om tio år?
– Svårt att svara på. Men förhoppningsvis driver jag eget företag med fokus på kvinnors hälsa. Jag vill kunna bidra med att hjälpa kvinnor med hälsoproblem, jag har sett ett stort kunskapsglapp inom både hormonell hälsa för kvinnor och även eftervård efter graviditet. Där vill jag kunna komma in och hjälpa till! Kanske att vi bor i något hus på landsbygden här i Kinda med en lite större familj om man får hoppas.

Så nu är det snart tid för nästa löparrunda och kallbad?
– Stämmer bra det, men först blir det en tur till stallet. Jag har numera turen att vara medryttare till ett jättemysigt fullblod. Ett intresse som jag är glad att kunna ta upp igen.

Tre tips från Sarah
1     Var snäll mot dig själv, lyssna in vad du behöver och tro inte på allt du tänker.
2     Hitta någon form av fysisk aktivitet som du tycker om, finns inga rätt eller fel.
3     Se till att få in bra sömnrutiner, detta gör att du kommer orka mer och får ofta bättre rutiner i din kost och träning på köpet.

Text: Gunilla C Johansson Foto: Privat


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *