Skedevid kanal –  återställningen är klar

Karin Nybrolin, kanaldirektör AB Kinda Kanal vid en del av den återställda Skedevi kanal.

AB Kinda Kanal har återställt Skedevid kanal till i princip ursprungsskick. Kanalen är en del av Kinda kanalsystem som förbinder Åsunden med Ämmern. Sträckan som är restaurerad är på hela 500 meter där kostnaden för allt arbete landar på 2.4 miljoner kronor.

Text: Gunilla C Johansson. Bild: Privat

– Ja det är mycket pengar men detta är ett mycket bra exempel på vad vi som offentligt bolag ska göra, nämligen skapa förutsättningar för båtliv och besöksnäringen. Genom att återställa och restaurera denna sträcka till vad den var 1873 då den togs i bruk för att transportera gods och människor bevarar vi Kinda kanalsystemet för framtiden. säger Karin Nybrolin, kanaldirektör AB Kinda Kanal.
Vi skapar förutsättningar och destinationen Kinda kanal har ett drömläge för en lyckad upplevelse, med allt från en vacker natur, rik kulturhistoria och ett fantastiskt kanal- och sjösystem där slussvakter hjälper båtar genom slussarna, precis som de gjorde för 150 år sedan.

Stolthet
Det jag är så glad över är den stolthet över Kinda kanal så många har som jag möter när jag är i Kindabygden.
Med de utmaningar som många står inför med anledning av Coronapandemin så tror jag och många med mig att 2020 blir året då hemmasemester slår igenom för många. Då är detta en fantastiskt fin plats att utgå ifrån. I Kinda finns många företagare som erbjuder allt från lokalproducerad mat, logi till flertalet aktiviteter för att man ska kunna uppleva en del av vårt vackra land
Att vi då är där vi är efter många års väntan, att kunna hälsa alla med fritidsbåtar välkomna till en restaurerad kanal med ett djupgående på 1.8 meter det kommer helt rätt i tiden.

Tips från Karin
För dig som tar dig till Skedevid till fots eller med bil, ta dig gärna till Tempelkullen ett mycket vackert och naturskönt litet naturreservat.

Med anledning av Coronapandemin så utgår den sedan tidigare inplanerande större och offentliga invigningen av Skedevid kanal.

Läs mer om Kinda kanal  och tips för en lyckad hemmasemester i nästa nummer av Innehåll.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *