Skogen växer så det knakar

Pär-Anders trivs bra i sitt Kinda, speciellt på den högt belägna gården med fin utsikt över odlingslandskapet.

Pär-Anders Olofsson, råvaruinköpare på Wallnäs hälsar oss välkomna till gården Österby strax utanför Hycklinge. Vädret visar sig på sin bästa sida, strålande sol varvat med regnskurar vilket gör att man får passa på att fotografera mellan skurarna.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Men regnet behövs för att skogen ska må bra?
– Ja regn och sval sommar hade varit optimalt, inte minst för granskogsbestånden då de på vissa håll är hårt ansatta av insektsangrepp genom granbarkborren. En liten insekt på mellan 6-8 mm som lägger ägg precis under barken och efter larvstadiet blir insekter som livnär sig på granen. Då det är exceptionellt stort antal skadeinsekter, och så har varit sedan 2018, innebär det att de även genererar stora skador på granskogen.
Men det har väl alltid funnits granbarkborrar i skogen?
– Jo det har det men inte i den omfattning som är nu. Då granen haft det tufft med torra och varma somrar och låga vattennivåer så är den redan försvagad. Lägger
man sedan till insektsangrepp så slutar det med att en välvuxen och fin gran går från att vara timmerstockar med högt värde till betydligt lägre prisnivåer vilket drabbar skogsägare ekonomiskt.

Vad kan man göra för att mota Olle i grind, alltså minska angreppen?
– Det är att vara ute i sin skog och inventera och försöka få bort de granar där man ser att angrepp pågår genom det som kallas sök och plock. Man går in i skogsbestånd, avverkar och kör ut de granar som är angripna till upplag för att undvika angrepp på fler träd. Detta i sig är en kostsam avverkning, men man får igen detta vid avverkning då man förhoppningsvis har friska granar kvar. Skogsstyrelsen menar att dessa intensiva angrepp brukar vara under tre till fem år och nu är vi inne på fjärde året så förhoppningsvis så är detta på väg att ebba ut nästa sommar. Är det så att man vill ha hjälp med att inventera sin skog och önskar rådgivning gällande skogsskötsel så är det bara att höra av sig säger Pär-Anders.

Pär-Anders berättar gärna om skogsbranschen, en bransch han varit trogen under hela sin yrkeskarriär.
– Jag har tidigare arbetat hos Bröderna Svensson där min bana började som manuell huggare och fortsatte med allt från skördarförare till inköpare. Det blev nästan 25 år där och jag har verkligen trivts bra. Nu sedan några veckor tillbaka är jag anställd vid Wallnäs, ett sågverk i Småland, men jag kommer precis som tidigare att ha Kinda som mitt ansvarsområde. Frågar du mig så kan man knappast jobba i en bättre bransch än den jag valt. Kanske är lite partisk, men tänk dig att på halvtid jobba vid ett skrivbord och den andra halvan utomhus i skog och mark, det låter lika bra som det är. Att köpa skog, erbjuda skogliga tjänster som röjning, viltbehandling, rådgivning och allt där emellan såsom pappersarbete, det är något som jag mer än gärna gör fem dagar i veckan. Något som vi kan vara stolta över när det gäller just skogsskötsel så har man genom olika certifieringar tagit rejäl höjd för att stor hänsyn tas för att skydda områden med höga naturvärden, detta borgar för ett hållbart skogsbruk på alla plan. Ser man till tillväxten och hänsyn till vad som årligen avverkas så har vi trots detta mer skog än någonsin sett till antalet kubikmeter.

På skogsgården där Pär-Anders och hans fru bor har de tre nu utflugna döttrarna vuxit upp men det är liv och rörelse trots detta.
– Ja en av döttrarna bor med sin man i huset nedanför oss och den yngsta dottern är här då och då för att rida sin systers hästar. Äldsta dottern bor även hon i trakten och hälsar ofta på, och då är vårt första barnbarn såklart med.

Liv och rörelse
När vi sitter på utomhuspaviljongen så kommer huskatten på besök, strax efter ser jag ett tiotal höns komma på lång rad från hönshuset, in i trädgården för att hälsa på. Hästarna gnäggar till och en bil kommer och kör längs bygatan, så visst är det liv och rörelse. Gården är högt belägen med fin utsikt över odlingslandskapet.
– En del av den åkerareal du ser tillhör denna gård och den brukas i dag av min svåger och syster. Det finns inte så många gårdar kvar som har djurhållning, vilket gör att man verkligen värdesätter de som är aktiva och fortsätter satsa på kött och mjölkproduktion. Vi har ju David och Lotten som finns här bortöver som just nu bygger ut för att göra plats för fler mjölkkor, mycket positivt på många sätt.

Pär-Anders kommer in på hans engagemang bland annat inom LRF, skogskötsel, jakt, vattenvårdsområde och numera även ordförande i NyföretagarCentrum i Kinda.
– Det är viktigt att engagera sig och vara en del i utvecklingen. Under alla mina år med kontakter med företagare, markägare och jägare så är det viktigt att synpunkter och idéer lyfts upp och att man jobbar framåt tillsammans. Vi har flera stora arbetsgivare som är viktiga när det gäller arbetstillfällen och att dessa anlitar mindre företag i samband med reparationer och underhåll. Små- och nyföretagare är minst lika viktiga då dessa står för bredden av tjänster och produkter. Ibland tänker man på vad det är som man värdesätter med att bo här i Kinda, det är nog ett starkt näringsliv kombinerat med den mycket varierande naturen vi har här. Ser vi alla till att förvalta det vi har på bästa sätt så löser sig det mesta.

När vi tackat för oss och sätter oss i bilen på väg till nästa intervju i höjd med Horn kommer dagens kanske fjärde regnskur, då hade Pär-Anders säkerligen sagt; – Bra!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *