Starka företagare med god smak

Bären, de mörkblålila, stora, runda och matta, kanske inte bär på just trolska egenskaper. Däremot bär de på en rad nyttigheter som tas om hand av duon Sofia Fällt och Annelie Sandén. Detta genom att förädla dem till dryck och ätbara produkter.

Text och bild: Gunilla C Johansson

 

Duon står bakom det gemensamma bolaget Found on the ground och är mitt uppe i produktion och lansering av dryck tillverkad endast av Aroniabär.
Vi träffades på Rimforsa Strand, en av platserna i Kinda där man kan köpa bärdrycken.
De har tagit med sig en leverans och visar ett par mindre och en större flaska med drycken som de inte vill sätta in i något direkt fack.
– Stämmer bra det, för den har en sådan bredd på vad den passar till.
Själva aroniabäret är klassat som en hälsoprodukt och innehåller enligt livsmedelsverket en rad ämnen som är hälsofrämjande. Aroniabusken är en populär växt att anlägga som häck och det är detta som är så spännande säger Sofia.
– Vi har ju sett hur buskarna poppar upp i trädgårdar, på skolgårdar och ja, lite överallt. När busken blommar är den så vacker och på hösten förvandlats blommorna till bär som liknar blåbär, men är nyttigare.
Som svar på vad den passar till så är svaren många. Dels kan man dricka den som shot före eller efter träning eller som nyttig törst-släckare. Den passar även utmärk som ett alkoholfritt alternativ till grillat eller där huvudrätten är en mustig köttgryta.

Smak av mark och skog
Vi öppnar en av de små flaskorna och försöker ta in doften. Doften och smaken beskrivs som lite mark, skog och glöd. Jag känner efter, tänker en stund för att se om jag hittar den känslan och tänker för mig själv, men jo, jag kan nog hålla med.
Jag provsmakar och låter intrycken sjunka in. Får en känsla, lite som duon beskriver drycken. Jag får upp bilder som passerar där jag kör ett träningspass, där någon står och grillar, ett uppdukat bord med vita dukar och levande ljus och så utbrister jag; oj vilken fyllig och god smak med inslag av mystik.
– Ha ha ja det är en mycket speciell smak, nu förstår du kanske att det är svårt för oss och alla som smakar att sätta in smaken och känslan i ett fack.
Jag kan inte annat än att hålla med.

Men hur får ni tag på bär?
– Ja, det är en resa det. Allt började med att vi såg oss omkring och upptäckte snart den uppsjö som finns av just aroniahäckar runt om i vår närhet. Så det vi gör är att vi frågar om vi får plocka, eller om de själva vill plocka och att vi köper bär. Vi har planterat totalt 300 buskar på Hallsta Säteri för att säkra produktionen. Där har vi också vår fabrik på 54 kvadratmeter.
En del av en av de stora ekonomibyggnaderna på säteriet har byggts om för vår verksamhet. Den inrymmer allt. Här tvättar bären, pressar och pastöriserar och tappar upp på flaskor.

Vad gör ni med restprodukten, själva bäret?
– Vi jobbar redan med produktutveckling för att inget ska gå till spillo. Vi torkar de pressade bären för att så småningom kunna erbjuda hackad aronia till frukostfilen eller som pulver. Vi är inte riktigt där ännu men planerna finns.

Satsar fullt ut
De två mycket driftiga och målmedvetna företagarna har båda sagt upp sig från sina fasta tjänster på Kinda kommun och satsar fullt ut på företagandet.
– Vi har båda uppdrag parallellt med detta för att allt ska fungera. Däremot såg vi det som omöjligt att jobba heltid och vara företagare på heltid.

Men det finns ju så många sorters bär, varför just Aronia?
– Det är ju ett riktigt superbär och vi ser en stor marknad för detta då trenden är att ta tillvara på resurser som finns och att äta och dricka det som är rent och hälsosamt. Vi tillsätter inget i det vi levererar, det är 100 procent dryck som vi har pastöriserat för att säkerställa kvalitet och uppfylla krav vid livsmedelsproduktion.

Hur är det att jobba så intensivt som det innebär med att starta upp ett företag?
– Som tur är så känner vi varandra väl då vi arbetat tillsammans på Kinda kommun. Vi är även ganska olika som personer och kompletterar varandra bra. Vi har en härlig samsyn på vart vi ska och det är väl en av anledningar till att vi är övertygade att detta ska gå vägen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *