8 mil firar 150 år

Foto: Visit Östergötland Lakesperience.

Karin Nybrolin, VD Kinda Kanal, ser fram emot 150-årsjubileet av Kinda Kanal som äger rum under året med start den 13 maj.

– Det är fantastiskt roligt att ta detta tillfälle i akt att visa upp hur viktig Kinda Kanal var för Kindabygden för 150 år sedan. Dels utifrån när den öppnades upp för trafik, dels den viktiga destinationen inom besöksnäringen som den är i dag.
Det är stort och häftigt att se och läsa om hur Kindabygden bokstavligen blomstrade upp och fick en lokal högkonjunktur. Detta i och med att transporter av timmer och jordbruksprodukter kunde nå storstaden Linköping tack vare Kanalen.
Ett av de teman man har under jubileumsåret är att sätta fokus på matkulturen runt Kinda Kanalområdet och matproducenter i trakten.
– Vi uppmärksammar detta genom bland annat matsafari där man ges möjlighet att smaka på lokala delikatesser. Under året kommer det att finnas jubileumsprodukter på caféer och restauranger där glass och öl är ett par exempel.

Upptäcka världen
– Man behöver inte alltid ge sig ut för att upptäcka världen, det räcker gott med att upptäcka Östergötland menar Karin.
Ta dig till kanalen, njut av ekparker, granskogar och öppna landskap när du tar dig fram längs kanalen med passagerarbåt, egen båt eller kajak. Det tillsammans med lite guldkant i form av lokalproducerat så hoppas jag att du kan känna historiens vingslag och kanske höra hur båtar lastades med spannmål för vidare transport till Linköping för många år sedan.

Hur ser ni på jubileumsfirande och rådande pandemi?
– Det är det som är poängen med att vi håller kvar vid att uppmärksamma kanalens 150-åriga historia. Detta är inte ett stort event med publik. Vi vill att man upptäcker närområdet på egen hand, att lära sig mer om vad Kanalen har inneburit och innebär.
Fira gärna genom att ta på dig vandringskängor, fika med lokalproducerat och gå längs kanalen.
Detta gör att firandet inte påverkas av pandemin. Det kommer även ut en bok om Kinda Kanal och även nya skyltar i Horn med historisk information.

Nyhet
– Vi är så glada att det kommer en ny passagerarbåt till Kinda kanal som utgår från centrala Linköping och trafikeras via Roxen till Bergs slussar. Detta ökar möjligheten att upptäcka Kinda Kanal på ett enkelt sätt.
Under detta år kommer M/S Kind att göra ett antal specialturer mellan Rimforsa och Hycklinge där det ingår guidning. Vi vet sedan tidigare att dagsturer är ett uppskattat inslag av såväl turister och de som bor i trakten. Antalet platser kommer givetvis att regleras utefter gällande restriktioner.

Firandet kommer att pågå under året med start 13 maj fram till Östgötadagarna 4-5 september.

Text: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *