Änglar och spöken på Rimforsa strand

Veronika utanför rum 115 där Ander känner sig mest hemma.

Vid den natursköna sjön Åsunden utanför Rimforsa ligger Rimforsa Strand och här råder full aktivitet en helt vanlig tisdag strax innan jul. Hotellet besöks av lunch- och konferensgäster, står värd för vinterbröllop och laddar just nu för karibiskt julbord.
Mitt i alla förberedelser lyckas Innehåll ändå få en pratstund med ägarna Veronica och Camilla som dessutom gör vackra snöänglar i den nyfallna vita snön.

Egna husspöken
Det visar sig att det inte bara är änglar som trivs här på Rimforsa Strand. En kursgård av klass måste också hålla sig med några egna husspöken och det mest kända spöket är Johan Alfred Andersson Ander. Ander dömdes 1910 för rånmord efter att ha misshandlat en kassörska till döds på Gerells växlingskontor på söder i Stockholm. Bytet från rånet uppgick till cirka 5000 kronor i svensk och utländsk valuta, vilket idag skulle motsvara ett värde av cirka 300 000 kr. Ägaren till hotellet där Ander övernattade fattade misstankar mot honom och informerade polisen om en koffert tillhörande Ander. I kofferten fann polisen olika bevisföremål från växlingskontoret, bland annat kassörskans plånbok och ett foto på Ander. Samma kväll kunde Ander gripas hemma hos sin far och då hittades även de stulna pengarna samt mordvapnet, en besman. Ander dömdes till döden och kom att bli den sista personen att avrättas i Sverige. Domen verkställdes med giljotin på Långholmen 1910 och Ander blev den enda i Sverige som avrättades på detta sätt.

Källarmästare på turisthotellet
Vilken koppling har då Ander till Rimforsa Strand? Jo, Ander var under några år källarmästare på turisthotellet som låg på samma plats där nu Rimforsa Strand är beläget. Turisthotellet byggdes när järnvägen mellan Vimmerby och Linköping öppnade 1902. Ander var förutom källmästare även småtjuv och kunde inte hålla fingrarna i styr. Han greps år 1906 men lyckades rymma och fortsatte därefter sin kriminella bana i Stockholm. Turisthotellet togs 1907 över av Fredrika Bremerförbundet som bedrev lanthushållningsseminarium fram till 1962. Huvudbyggnaden brann ner samma år som Ander avrättades och nuvarande kursgård byggdes upp 1911 på samma ställe. 1999 köpte sedan Veronica och Camilla Rimforsa Strand och har drivit samt utvecklat anläggningen sedan dess.

Delad vårdad är vinnande melodi
Veronica menar att Ander nu är tillbaka och sonar sina brott.
– För några år sedan övernattade jag på Långholmen som nu är hotell och då berättade personalen att de hade ett eget spöke som hette Ander. Nej, det är fel, han bor i Rimforsa var jag snabb med att inflika. Så på skoj blev det bestämt att de får ha honom varannan vecka. Vi lever i en modern tid så vi har delad vårdnad om honom helt enkelt, förklarar Veronica med ett skratt.
Spöket Ander är ganska oförarglig. Han gillar rum 115 samt elektronik. Ibland spolas det nattetid på toaletten trots att ingen befinner sig i badrummet. Klockradion kan gå i gång av sig själv och lampor kan börja blinka. Personalen upplever att kastruller och grytor kan få ett eget liv ibland, med ett speciellt slamrande ljud. Mest märks Ander av i diskrummet då diskmaskinen kan starta utan att någon trycker på knappen. Veronica befann sig en gång ensam i diskrummet och när hon vände sig om kände hon att hon gick in i någon. Men det fanns ingen där…

Kokerska i köket vill säga sitt
I rum 108 kan gäster vakna och se en kortvuxen kvinna stå i rummet och titta ut genom fönstret, ibland sätter hon sig på sängkanten. Det ryktas om att två barn gick genom isen och deras mormor arbetade som kokerska i köket. Rum 108 var förr sjukvårdsrummet när det var skola.
– Det är oförargliga spöken och det är ganska okej att vara här ensam i huset. Det finns mediala personer som varit på besök som kan berätta en del spännande saker. Husspökena är mest aktiva under månaderna oktober och november, kanske flyttar de in när det börjar bli kallt ute, skojar Veronica.

Vi på Innehåll föreslår att Veronica och Camilla ska ta extra betalt för de speciella rummen, eftersom man kan få lite extra upplevelse för pengarna.
– Det kanske är en idé, skrattar Veronica. Visit Sweden vill ju framhäva det mystiska i landet, så varför inte.

Text och foto: Per Svensson Borrud


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *