Båtolog med koll

PG har full koll på alla flytetyg som färdats på Kinda och Göta kanal under årens lopp.
Foto: Per Svensson Borrud

Per-Gunnar Winnerstad är uppvuxen vid Borenshult och många är de kanalbåtar som passerat. Med sina 92 år har han hunnit med en hel del i livet, bland annat blivit en av landets cirka 2 000 båtologer, dessutom den enda i Kinda.

– Det började egentligen som ett tidsfördriv och sedan bara växte och växte det. En båtolog är någon som samlar, inte på båtar, men på information om båtar. Så en sådan kom jag att bli, skrattar Per-Gunnar gott.
– Som du ser här så finns det lite båtrelaterat i mina ägor. Jag skulle gissa på att jag har runt 3 000 bilder på båtar som gått i yrkes-trafik på Kinda och Göta kanal. Plussa på med dem som verkat i Vättern och Vänern så förstår du att det har hunnit bli en del i arkivet. Mitt intresse grundades redan som liten pojk. Vi bodde ju precis bredvid en av Göta kanals 37 slussar så det passerade ju en hel del fartyg där. Mellan åren 1960-68 jobbade jag dessutom som slussvakt och det var där någonstans jag började fördjupa mig i detta. Mötte ju en hel del skeppare och såg en hel del gamla båtar som alla hade en historia. Sedan dess har jag samlat på information. På köpet har det blivit en hel del tavlor och litteratur som du kan se här på väggarna och bokhyllorna. Tyvärr börjar jag bli till åren så vi får väl se hur länge jag orkar hålla på men mitt brinnande båtintresse kommer alltid att följa mig, avslutar Per-Gunnar vårt besök längs Kinda kanal.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *