Bio ute och inne

P-O och Måns ser fram emot en sommar och höst med mycket film.

I takt med lättnader kring restriktioner så öppnar allt fler verksamheter upp, så även Rimforsa Bio vilket innebär att man nu kan ta emot 45 besökare i salongen. Vi träffade Måns Borgny och Per-Olof Jonsson, två av ett 15-tal personer som arbetar ideellt med att driva bion i Rimforsa.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Vi är många som ser fram emot att kunna öppna vår traditionsenliga sommarbio samt premiären för utomhusbion. Denna vecka har de första filmerna visats på bioduken och sista dagarna i juli samt första augusti går utomhusbion av stapeln. Vårt ordinarie filmprogram startar dock upp först i mitten av september, säger Per-Olof Jonsson.

Duon pratar sig varma om Rimforsa och det starka föreningslivet i trakten.
– Jag brukar ofta tänka så att hur skulle det se ut i ett samhälle om man inte hade ett föreningsliv och människor som arrangerar saker, det torde bli ganska torftigt. För mig är det viktigt att, finns det dörrar som kan hållas öppna så ska man göra det man kan för att det ska förbli så framöver. Här i Kinda har vi två biografer och det är ju bra om man tänker på kommunens storlek. Men det bygger på att det finns ideella krafter och vi har turen att det finns att tillgå menar Måns.

Premiär för Drive in Bio
I veckan har filmer visats på biografen och det för första gången i år. Om några veckor så har ni hela tre kvällar med Drive in bio, berätta hur känns det?
– Jo men det är lite dubbla känslor, för det känns nästan som något nytt då det är så länge sedan man hade möjligheten att se på film tillsammans med andra, och Drive in Bio är ju helt nytt. Men givet så ser vi fram emot detta menar Måns.
Utomhusbion har ni fördelat till Rimforsa och Kisa?
– Ja vi tror att det är ett bra sätt för att nå fler som vill göra något en sen sommar-kväll, men också för att slå ett slag för att se på film. Här i Rimforsa blir det som vi brukar säga filmvisning på flisplanen, Norra Björkliden. I Kisa blir det på parkeringen vid MTB-parken, före detta Tolvmannabacken. Filmerna är i tre helt olika genrer där spänning varvas med romantik och kultfilm. I klartext betyder det att vi startar upp med Django Unchained, en film av Quentin
Tarantino som bjuder på mycket spänning och har en åldersgräns på 15 år. Andra filmen hade premiär runt tiden då pandemin slog till, En del av mitt hjärta, en romantisk film som bjuder på skratt och eftertanke. Sist ut blir det kultfilmen Sista natten med gänget från 1973 där bland annat kända låtar av Beach Boys och Bill Haley går ut i FM sändaren berättar duon.

FM-sändare
– Det är ju så att själva ljudet från filmen kommer via FM-sändaren i din bil, så det gäller att ratta in rätt frekvens.

Söker unga som kör A-traktor eller mopedbil.
– Nytt för i år är att vi även vill uppmärksamma alla unga som kör A-traktor eller mopedbil. Vi vet att det kanske finns en och annan bil som kan låta lite högt ibland men de allra flesta förare är trevliga och skötsamma. Så därför, alla unga som kommer med A-traktor eller mopedbil betalar endast halva priset. Vi hoppas att dessa motorburna ungdomar får upp ögonen för film och kanske även tar sig till biosalongen i höst och fortsätter att se på film tillsammans med andra, och inte bara gör det genom att streama via nätet. Man behöver mötes-platser och då är bio ett bra sätt att göra saker tillsammans för ung som äldre betonar Måns.
Nu har vi även börjat med utdelning av vårt informationsblad vilket är fyllt med filmer som visas i sommar så vi ser verkligen positivt på att vi verkar gå mot ett normalläge.

Känns det som att ni har medvind?
– I alla fall en lätt bris, och det är vi nog många som känner och har längtar efter. Vi vill verkligen passa på och framföra ett stort tack till vår lokala bank som gått in och täckt upp merparten av de stora kostnader som det innebär med utomhusbio. Vi vill också rikta ett tack till kommunen som även de gått in och tagit en del av kostnaderna.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *