Björkfors ett riktigt smultronställe

Angelina studerar till läkare i Linköping och tillika nöjd gäst frågar Rick och får förslag på bra vandringsled.
– I går var vi ute och paddlade och nu efter frukosten tänkte vi ut och vandra, jag och min sambo. Angelina bor i Linköping och tar hemestra på allvar.
– Jag har ledigt några strödagar då och då och då passar det utmärkt att semestra på hemmaplan. Att paddla i Kinda var en riktig fullträff poängterar Angelina.

Närmare 25 grader varmt, vindstilla och en bländande vacker Björkforsvik möter oss när vi i förra veckan var och hälsade på Rick Veen Björkfors Kajak och Hostel, Björkfors. Frukostgästerna var i full färd med att rosta mackor, njuta av morgonpigga fåglars läten, surrande bin och en idylliskt vacker omgivning. Överhörde några gäster planer för dagen och de handlade om såväl dagstur med kajak som att ta en extra kopp kaffe.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Rick och jag slår oss ner vid ett av de massiva furuborden där det genom åren suttit många gäster där den gemensamma faktorn är kärleken till naturen.
– Till oss kommer man när man på olika sätt och tidsperiod vill vara nära naturen. Vi har gäster som bokar boende ett par dagar och som nästan inte lämnar anläggningen för att man vill stressa ner och bara njuta av lugnet som finns här. När man önskar en mer aktiv vistelse så kombinerar man oftast paddling med vandring eller cykelturer. Hos oss kan man hyra såväl kajak, kanoter som vanliga cyklar och MTB.
Rick går och hämtar en karta och beskriver nogsamt olika tänkbara turer för den som vill ge sig ut på cykel. Här runt sjön Björken så finns det en perfekt tur för den som gillar MTB, detta via grusvägar och annat.
– Denna runda är cirka 7 mil lång är det många som väljer. Vi har även andra förslag på sträckor som är drygt 2 mil. Det finns mycket goda möjligheter och alternativ för den som vill cykla på asfalt och kortare sträckor.
Att vandra eller cykla till naturreservatet i Idhult är nästan ett måste när man är i dessa trakter.
En annan fin och mycket besöksvärd plats är Gumhem, här finns det dels en vacker fornlämning och strax intill grillplats samt bra badmöjligheter. Perfekt stopp för att stanna till och avnjuta matsäck och dricka medhavt vatten.

Utomhus
Rick är själv mycket aktiv och gillar att ge sig ut på cykel, vandra som kajak.
– Det är en härlig frihetskänsla att kunna ge sig ut i naturen och uppleva den så nära som man gör här.

För den som vill ge sig ut med kanot eller kajak, vad har du för tips där.
– Är man nybörjare så rekommenderar jag om man känner sig osäker att man går en nybörjarkurs.  Det är viktigt att man känner sig trygg när man ger sig ut och att man vet hur man ska tänka i olika situationer. Den stora fördelen med detta sjösystem med Björkern, Åsunden upp mot Rimforsa är att det är stilla vatten utan starka underströmmar. Det enda man kan råka ut för är att det kan vara för stark vind när man ska ge sig ut på tur. Känner man sig osäker på grund av detta så går det bra att antingen boka av eller boka om.
När det kommer till olika turer och vart man bruka ta sig fram så varierar det. Är det dagsturer så brukar man hålla sig här i Björkern eller Björkforsviken. Är det längre turer så är det flera som bor här någon natt och som sedan tar sig vidare mot Rimforsa och kanske bo över i stuga, rum eller tältar.  Det är som sagt stor variation på hur långt och länge man är ute och paddlar.

Om man har någon form av funktionsvariation och behöver ta sig fram med hjälp av rullstol, vad kan man då hitta på?
– Vi har rum som har god tillgänglighet och likaså ramper och annat för att kunna ta sig hit in till frukostrummet. Det finns bra väg exempelvis ner till Valö. Det finns bra väg upp till Idhult som jag nämnde tidigare och här har man en fantastiskt fin utsiktspunkt över Kindabygden, som gör vem som på gott humör.
Rick och hans fru Linda tog steget för 17 år sedan att flytta till Sverige från Holland för att bygga upp en verksamhet inom besöksnäringen. Har ni någon gång ångrat er
–  Nej aldrig, för oss är detta vårt hem vår bas och trygghet och vi kan knappast bo bättre än vi gör.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *