Bruksföremål är framtiden

Specialbeställd tallrik till restaurang Fina Fisken i Trosa.

Anneli Stenmark, Hjortslunds Stengods i Kisa, det är nu ett och ett halvt år sedan vi träffades senast, berätta hur går det för verksamheten?

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Jag tycker att det rullar på som vanligt, har nu varit verksam i ganska exakt 19 år då jag startade upp första advent. Närmar mig ett 20-årsjubileum.
Annelie berättar att verksamheten sakta men säkert ökat år från år och att nya kundsegment öppnats upp allt eftersom hon varit verksam.
– Jag har tagit steget in i restaurangbranschen där jag nu senast specialdesignat och formgivit en tallrik till en fiskrestaurang. Där kan man såväl äta på tallriken och även köpa tallrikarna av restaurangen, de finns också till försäljning på krukmakeriet här i Kisa.
Tallrikens dekor är designad och anpassad till restaurangens färgprofil. Ett mycket spännande och roligt uppdrag.
Annelie berättar att hon tidigare designat flera produkter på kunders uppdrag och att detta ger ett annat arbetssätt.
– Ja det blir ju dels att få någon form av kollegor inom en ny bransch och också stimulerande liksom utmanande att jobba fram design tillsammans med andra.
Hon hoppas på ringar på vattnet när det kommer till denna typ av uppdrag.
– Ja det är ju ett sätt att vidareutveckla verksamheten och sortimentet.

Näthandel och försäljning i butik
– Jag skickar även keramik med posten då det numera går att beställa via hemsidan. Detta är relativt nytt för min verksamhet, men något som jag satsat på för att öka försäljningen. Många av kunderna är lokala men stor del är kopplat till besöksnäringen. Långväga kunder som varit här under sommaren och som vill komplettera med något eller köpa nya produkter.
Jag har även en stadigt växande kundkrets där man varken bor i trakten eller besökt butiken som väljer att beställa varor via hemsidan.
Personligen så tror jag inte på endast näthandel utan att man behöver ha en fysisk butik. Många vill ta och känna på kaffekopparna och man kan ju till och med provdricka ur kopparna när man besöker krukmakeriet.

Julmarknader
– Jag har varit på julmarknader de senaste åren och det tror jag också ger ringar på vattnet. Har ett gammaldags marknadsstånd som ramar in produkter på ett fint sätt, det blir som ett verkligt skyltfönster.
Idag fredag, imorgon lördag och på söndag är Anneli i Vimmerby på Astrid Lindgrens Näs där man byggt upp en julmarknad med utställning om Astrid Lindgren med möjlighet till mat och annat.

Då har du bråda dagar med att hinna dreja fram alla beställningar till jul?
– Ja det har jag verkligen, och för mig är det viktigt att utveckla brukskeramiken till föremål som tål att användas och klarar att diskas i maskin. Allt klarar det i dag förutom de föremål som har gulddekor.

Positiva vindar med andra ord?
– Absolut, och även om det är mycket inför jul med mycket besökare så är det fullt upp i januari då jag drejar, målar och bränner olika detaljer som ligger på beställning. Tänk på att det är klimatsmart att köpa keramik som tål att användas summerar Anneli som hoppas att många Kindabor handlar på hemmaplan hos henne och alla andra lokala butiker i Kinda.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *